Krimi25. marts 2022

Forsvarsadvokat: - Hæv nu straffen!

Ved du, hvad maksimumstraffen er for usømmelig omgang med et lig? Det gør forsvarsadvokat Peter Secher, og han har en klar opfordring til politikerne – hæv straffen!
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200709-141819-l-5626x3751ma_1.jpg
 Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Hvad koster det maksimalt i straf at have sex med et lig eller at skære det i småstykker?

Svaret vil formentlig overraske de fleste.

PETER SECHER

Peter Secher arbejder som forsvarsadvokat med strafferet som speciale og har siden 2012 repræsenteret adskillige klienter i prominente sager.

I den danske befolkning er han måske nok bedst kendt som forsvarsadvokat for den ene af Britta Nielsens døtre, som han repræsenterede i forbindelse med hendes sag om groft hæleri for 3,5 millioner kroner.

I retssale rundt om i landet har han derudover blandt andet repræsenteret rockere og bandemedlemmer, og var i en kort periode også manager for daværende bokser Patrick Nielsen, der lige nu afsoner en fængselsstraf og er medlem af rockergrupperingen Satudarah.

Men det overrasker ikke den prominente forsvarsadvokat Peter Secher, og ifølge ham er strafferammen alt for lav.

- Forestil dig, hvis Peter Madsens projekt var lykkedes bedre, end det gjorde. At han var sluppet afsted med drabet, fordi ligdelene havde været i vandet så længe, så da det blev fundet, var kun knoglerne tilbage, starter Peter Secher, da SE og HØR får en snak med ham på redaktionen.

- Det eneste, der så ville stå klart, for det ville man helt sikkert stadig kunne finde spor af, var at han havde parteret liget.

- Så ville Peter Madsen MAKSIMALT kunne få seks måneders fængsel, fortæller Peter Secher med forfærdelse i stemmen.

Forsvarsadvokaten har af samme grund lavet en fem minutter lang video på Youtube, hvor han blandt andet revser det danske retssystem for at straffe en så alvorlig forbrydelse alt for mildt.

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet fra YouTube

- DET ER JO DE MEST SINDSSYGE TING

Peter Secher begriber simpelthen ikke, hvorfor strafferammen er så lav.

- Jeg synes, man overser hvor forfærdelig en forbrydelse det er at behandle et lig på den måde, som den bestemmelse skal straffe.

- Det er jo de mest sindssyge ting, der bliver gjort ved et lig. Samleje, at skille dem ad, placere ligdelene rundt om i byen. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

- Og det kan kun give seks måneders fængsel. Det er alt, alt for lidt, slår Peter Secher fast.

INGEN VARETÆGTSFÆNGSLING

At man kun kan få seks måneders fængsel, har også en anden utilsigtet konsekvens, mener forsvarsadvokaten.

- Man kan for eksempel ikke blive varetægtsfængslet for usømmelig omgang med lig.

- For at blive varetægtsfængslet, kræver det en strafferamme på halvandet år, forklarer Peter Secher og fortsætter:

- Så man kan dukke op i et grundlovsforhør og sige, at man har haft sex med et lig og skilt det ad - og gå som en fri mand.

- Narkomaner, der begår butikstyveri, kan blive varetægtsfængslet. Så er det svært at forstå, at man ikke også kan blive varetægtsfængslet for usømmelig omgang med lig, siger Peter Secher.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20151203-034158-pf-4928x3280ma2.jpg
 Foto: Graversen Anita/Ritzau Scanpix

STRAFFERAMMEN SKAL VÆRE BRED

Peter Secher vil have hævet strafferammen, men hvor meget, det skal være op til folk, der ved mere om det.

- Det bliver lidt et politikersvar, og det er jeg egentlig ked af. Det gør det, fordi jeg simpelthen ikke ved nok.

- Den skal i hvert fald være halvandet år, men var den tre eller seks års fængsel, så er jeg helt sikker på, at der ikke er gjort nogen uret i det, siger forsvarsadvokaten.

- Men jeg tænker, at vores politikere vil være bedre til at finde ud af, præcis hvad straffen skal være, for de har nok en bedre fornemmelse af folkestemningen end jeg har, slutter Peter Secher af.

VIL EFTERSE STRAFFERAMMEN

Peter Sechers opråb i videoen er rettet mod politikerne på Christiansborg, der som den lovgivende magt kan lave strafferammen om.

Karina Lorentzen er retsordfører for SF, og kommer lidt på glatis, da hun bliver spurgt, hvad man maksimalt kan straffe usømmelig omgang med lig med.

- Ved du hvad, det erindrer jeg ikke på stående fod. Det er heldigvis ikke så tit, at den paragraf er i brug, siger Karina Lorentzen, da SE og HØR fanger hende på en telefonforbindelse.

- Man kan maksimalt straffes med seks måneders fængsel for usømmelig omgang med lig, hvad tænker du om det?

- Okay, det var meget lidt. Det kunne godt lyde som om, at man havde brug for at efterse strafferammen lige præcis her så, lyder det fra Karina Lorentzen.

- Det virker lidt håbløst, at man kun kan straffes med seks måneders fængsel, hvis man parterer et lig.

- Det lyder i min optik ude af trit med, hvordan vi opfatter den slag handlinger, uddyber Karina Lorentzen, SF.

På den baggrund fortæller ordføreren, at hun vil bede ministeren kommentere på, om ikke også han synes, at Folketinget bør efterse strafferammen for usømmelig omgang med lig.

Sponsoreret indhold