Krimi31. juli 2019

Far frigiver det sidste foto af myrdede JonBenét Ramsey

Faderen til den myrdede lille skønhedsdronning JonBenét Ramsey har valgt at frigive det billede, der blev taget blot timer før, at den 6-årige pige blev fundet myrdet i familiens kælder
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jonbenet_ramsey.jpg
 (Foto: Crime+Investigation)

Det var et dødsfald, der straks sendte chokbølger gennem hele USA.

Avisforsider kaldte det ”mordet på en lille skønhed”, og hele hjembyen i Boulder, Colorado begræd hendes død.

For hvorfor skulle den livsglade, seksårige skønhedsdronning på brutalt vis myrdes?

Og ikke mindst: Hvem tog livet af den lille skønhed?

I over 20 år har efterforskerne forsøgt at finde svar på spørgsmålene – men de er aldrig nået dertil, hvor de kunne forklare, hvad der skete i den skæbnesvangre timer omkring juleaften 1996, hvor den lille JonBenét Ramsey blev kvalt og efterladt i familiens kælder.

Nu har faderen valgt at frigive det sidste billede af sin datter – et billede, der er taget blot få timer før, at den livsglade pige lå død i familiens kælder. Faderen har valgt at frigive billedet i forbindelse med en ny Crime+Investigation-udsendelse, der vil undersøge omstændighederne ved det snart 23 år gamle drab.

Som hun smiler ind i kameraet, ligner JonBenét enhver anden seksårig, der netop har åbnet sine julegaver.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jonbenet_ramsey.jpg
 (Foto: Crime+Investigation)

Det er dette foto, som faderen har valgt at frigive. Foto: Crime+Investigation

Billedet viser den 6-årige pige, der er i gang med at lege med sine julegaver.

Den jul fik hun blandt andet en ny cykel. Den lille pige nåede at prøve sin cykel, før hun sammen med sine forældre, John og Patsy, og sin bror, Burke, tog over til en ven af familien for at spise julemiddag.

Da de kom hjem fra middagen, blev JonBenét puttet – det var sidste gang, hun blev set i live.

Otte timer senere blev hendes lig fundet i familiens kælder.

JonBenéts familie kom hurtigt under mistanke, da de var de eneste, der med sikkerhed var tilstede i huset, da hun blev myrdet.

Forældrene stod i dagene efter frem på CNN, hvor de fastholdt, at de var uskyldige. Efter 14 dages intens efterforskning konkluderede politiet også, at de efter al sandsynlighed ikke havde noget med datterens drab at gøre.

Med hjælp fra DNA-teknologi blev forældrene helt frifundet for mistanke i 2008. Desværre var hendes mor Patsy død to år forinden i en alder af blot 49 år.

På gerningsstedet blev der fundet DNA fra en person, der aldrig er blevet identificeret. I dag – næsten 23 år efter drabet – har politiet ikke sigtet eller tiltalt nogen for forbrydelsen.

Broderen er morder

I 2016 konkluderede et nyt hold efterforskere, at morderen dog skulle findes i den allernærmeste familie.

Ifølge det nye hold var det JonBenéts egen bror, Burke, der tog livet af hende, efter at søskendeparret var kommet op at toppes over et stykke ananas.

Efterforskerne fremlagde deres teori i CBS-dokumentaren “The Case Of: JonBenét Ramsey”, hvor holdet forklarede, at alle spor i sagen peger mod Burke Ramsey, som var ni år gammel, da hans søster døde på brutal vis i julen 1996.

Efterforskerne tilføjede dog, at det ikke er sikkert, at der var tale om et overlagt mord, men at den dengang niårige bror kan have dræbt sin lillesøster ved et uheld.

I dokumentaren fremlagde efterforskerne – der blev ført an af chefefterforsker James Kolar – også beviser for, at Burke havde være voldelig over for sin lillesøster før. Et år inden hendes død havde han således slået hende i hovedet med en golfkølle, efter at han havde ”mistet besindelsen”.

Fandt brev på trappen

JonBenét Ramsey – der forinden sin alt for tidlige død havde haft stor succes i skønhedskonkurrencer over hele landet – blev fundet død i familiens kælder 26. december 1996.

Få timer inden hun blev fundet død, havde moderen opdaget et to en halv side sider langt, håndskrevet brev, der lå på trappen til familiens førstesal.

revsenderen påstod at have kidnappet den lille pige og forlangte $118.000 (svarende til omkring 780.000 kroner) for at levere pigen tilbage i live. Beløbet svarede næsten på et prik til det beløb, som faderen havde fået i bonus tidligere på året.

I begyndelsen efterforskere politiet da også sagen som en kidnapning, men allerede senere på dagen blev liget af den lille pige fundet i familiens kælder.

Politiet fattede derfor også mistanke mod forældrene og den ni år gamle bror.

Familien har gennem alle årene fastholdt, at deres pige blev udsat for en forbrydelse.

Efterforskerne i CBS-dokumentaren “The Case Of: JonBenét Ramsey” mener, at det var Burke, der – måske ved et uheld – slog sin lillesøster i hovedet med en lommelygte, da hun sent om aftenen forsøgte at tage nogle stykker ananas, som han mente tilhørte ham. Efterforskerne mener ikke, at Burke bevidst forsøgte at dræbe sin søster, men at han ved et uheld slog hende ihjel – og at forældrene derefter forsøgte at dække over broderens ugerning.

Det var derfor moderen Patsy, der havde skrevet kidnapningsbrevet. Undersøgelser af brevet vidste da også, at der var en sandsynlighed for, at det var Patsy, der havde skrevet det, selv om det aldrig er blevet endegyldigt bevist.

Plantede DNA ved en fejl

Efterforskerne mener også, at der er en god forklaring på, hvorfor der blev fundet DNA-spor på JonBenét, der hverken matchede forældrene eller Burke. Ifølge det nye hold var den indledende efterforskning så dårlig, at der kan være plantet falsk DNA på JonBenét ved et uheld.

I dokumentaren fra 2016, der består af to afsnit, hævder efterforskerne også, at 911-opkaldet antyder, at forældrene var indblandet. Ifølge efterforskerne kan man på et tidspunkt høre, hvordan forældrene siger til deres søn ”hvad har du gjort”, efter at forældrene formentlig troede, at opkaldet var afsluttet.

Efterforskerne udtalte i 2016, at de håbede, den nye dokumentar kan ende med at opklare den 20 år gamle mordgåde:

- Denne lille piges mordsag er endnu ikke blevet opklaret. I mine øjne kan vi ændre det lige nu.

I dag er ingen dog blevet anholdt, sigtet eller tiltalt.

Sponsoreret indhold