Krimi23. november 2020

Efter kæmpebøde: Nu taler chefredaktør

Ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen er ikke tilfreds med den dom Berlingske har modtaget mandag
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/tomjensen.jpg
 Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Mandag har ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen modtaget en dom fra Københavns Byret, hvor det bliver pålagt avisen at betale en bøde på 285.000 kroner, samt sagens omkostninger svarende til 34.000 kroner.

Ifølge Københavns Byret har avisen krænket Den Lille Havfrue ved to omgange at have bragt dennes lighed i forbindelse med artikler, der handler om højrepolitik eller højreekstremisme.

Den ene gang omhandler en satirisk tegning af statuen, mens den anden gang drejer sig om et billede af Den Lille Havfrue med mundbind på. Nummer to sag kom, imens den første var i gang. Du kan læse meget mere om sagen her.

Dommen kommer dog ikke til at stå, fortæller Tom Jensen til SE og HØR.

- Vi kommer til at anke dommen, da vi er meget uenige. Vi mener, at der er tale om en principiel sag, og at vi overhovedet ikke burde skulle betale erstatning, siger chefredaktøren og uddyber.

- Der er flere ben. Der er for det første tale om selvstændige værker, hvorfor ophavsretten ikke spiller ind. Hvis en retsinstans så fandt frem til, at der skulle betales erstatning, så er det beløb, Københavns Byret har fundet frem til, helt ude af proportioner. Der er ikke tale om markedsføring, men redaktionel omtale.

- Hvilke etiske overvejelser havde I, da I valgte at bringe tegningen?

- Der er tale om et fuldstændig selvstændigt værk, som jeg mener er helt inde for skiven. Hvad skulle det etiske problem være ved det? Hvis vi skal gå i frygt for at blive idømt erstatninger i den her størrelse, så er det en indskrænken. Der er intet i den illustration, som ikke er et selvstændigt værk.

- En del af kritikken går også på, at der ikke er en krediteret tegner bag tegningen. Hvorfor var der ikke det?

- Det kan jeg ikke svare på. Der er selvfølgelig en tegner, der har tegnet den. Og der burde have været en krediteret tegner – men jeg kan ikke se, hvordan det skulle spille ind i erstatsningskravet.

- En del af den samlede kritik går på, at I har brugt den lille havfrue som illustration i artikler, der handler om højreekstremisme – Hvilke redaktionelle overvejelser har der været i forhold til det?

- Den vægt synes jeg ikke, man kan tillægge det. Enten mener man, at en ophavsret er krænket eller ikke. Det kan ikke spille nogen rolle, hvad det er blevet brugt til. Det synes jeg simpelthen ikke går.

- Efter den første sag, vælger I igen at bringe Den Lille Havfrue 22. april 2020. Hvorfor?

- Jeg er sikker på, at den første sag ikke har spillet ind i processen på den anden.

- I sagde nej til et forlig, hvor I skulle have sluppet færre penge, end tilfældet er nu – fortryder du det?

- Nej, for jeg synes faktisk, det er ret principielt. Der skal være grænser for, hvor man kan gå hen og forlange erstatning. Især når det drejer sig om en selvstændigt udviklet illustration.

Sponsoreret indhold