"Drengen i vinduet" står frem – 20 år efter massakren

Det er et af de billeder, vi aldrig glemmer:

En hårdt såret teenager dumper ud af et vindue på Columbine High School og lige ned i armene på to SWAT-betjente, der står klar til at hive ham væk fra rædslerne.

Den unge teenager er døden nær.

Hans krop er gennemboret af hele tre skud - påført af to amerikanere, der efterfølgende gik over i historien som de første ”rigtige” skoleskydere i USA: Eric Harris og Dylan Klebold.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kameraerne rullede, da Patrick blev reddet ud af vinduet. Foto: Rex

Den unge mand, der på mirakuløs vis reddede livet midt under massakren, hedder Patrick Ireland, men efter skolemassakren i april 1999 blev han blot kendt som ”drengen i vinduet”.

Nu fortæller han – 20 år efter skoleskyderiet der kostede 12 elever og en lærer livet – om den frygtelige dag i april 1999, hvor de to elever Harris og Klebold gik på blodig jagt på skolen.

I et interview med Mirror fortæller Patrick, at han befandt sig på skolens bibliotek om morgenen 20. april 1999 sammen med nogle venner, da Harris og Klebold pludseligt åbnede ild.

Artiklen fortsætter under billedet...

De to SWAT-betjente tilså straks Patrick, inden han hårdt såret blev fragtet på hospitalet. Foto: Rex

- Vi blev alle skudt ret tidligt inde på biblioteket. Vi hørte skuddene og bomberne, de smed. Det var skræmmende, fortæller Patrick i dag 20 år efter.

Patrick, der dengang var 17 år, gemte sig under et bord, men da han ville hjælpe sin sårede ven Makai Hall i sikkerhed, blev han selv ramt.

Klebold, som stod blot fire meter væk, sigtede på ham og skød tre gange.

Klebod lod ham ligge i den tro, at Patrick var død.

Imens gik de to unge teenagere videre i deres tørst efter blod.

Artiklen fortsætter under billedet...

Harris og Klebold fotograferet under deres masseskyderi på skolen. Foto: Rex

Det kom senere frem, at Klebold og Harris havde planlagt massakren i over et år, og at deres håb var at dræbe mindst 500 elever og lærere på skolen.

Derfor plantede de undervejs bomber. Bomberne gik dog ikke af – i stedet skød de to drenge vildt omkring sig, hvilket kostede i alt 12 elever og én lærer livet.

Bagefter begik Harris og Klebold selvmord på skolen.

Midt i infernoet lå Patrick hårdt såret af tre skud. Hele hans højre side var lammet som følge af skuddene.

Artiklen fortsætter under billedet...

Klebold og Harris planlagde deres massakre i et år. Foto: Rex

- Efter jeg blev skudt, sortnede det for mine øjne, og jeg var bevidstløs gennem det meste af vanviddet. Det skulle vise sig at være en velsignelse. På den måde blev jeg forskånet for at se mange traumer, fortæller Patrick i dag til Mirror.

Han overvejede flere gange, om han bare skulle blive liggende i håb om, at nogle ville finde og redde ham.

Hvad Patrick på det tidspunkt ikke vidste var, at politiet og SWAT-teamet i hele tre timer troede, at skolen stadig var belejret af de skydegale teenagere. Derfor blev redningsaktionen udskudt, hvilket betød, at hvert fald én person – læreren Dave Sanders – forblødte.

Artiklen fortsætter under billedet...

Patrick valgte at vende tilbage til skolen for at færdiggøre studierne. Senere læste han finansstudier på universitet. Foto: Rex

Patrick valgte selv at forsøge at undslippe helvede.

Hårdt såret kravlede han mod vinduet. Det tog ham tre timer at kravle de små 15 meter hen til biblioteksvinduet, hvor det lykkedes ham at kravle ud og ned i armene på de to SWAT-betjente: Donn Kraemer og John Ramoniec.

Da han først var ude og i sikkerhed, blev Patrick hastet på St Anthony’s Central Hospital.

Artiklen fortsætter under billedet...

Gangene på Columbine High School, hvor massakren fandt sted. Foto: Rex

Her konstaterede lægerne, at et af skuddene havde ramt af i venstre side af hans hjerne, hvilket havde forårsaget lammelserne i hans højre side. Skuddet havde også ødelagt dele af den del af hjernen, der kontrollerer tale-centret.

Han havde desuden et andet skudsår i hovedet, og hans højre fod var knust som følge af et tredje skud.

Patrick overlevede og tilbragte syv måneder på et rehabiliteringscenter, hvor han skulle lære de mest basale færdigheder: At gå, tale og spise selv.

Artiklen fortsætter under billedet...

Patrick sammen med Kacie, som han mødte på første skoledag. Foto: Rex

Trods det hårde genoptræningsforløb – og de mareridtsagtige oplevelser på Columbine High School – vendte Patrick tilbage til skolen for at gennemføre sit skoleforløb.

Efterfølgende læste han finansstudier på Colorado State University, hvor han mødte sit livs kærlighed – Kacie – på første skoledag.

De blev senere gift, og de har i dag døtrene Kennedy, 9, og Kensington, 4, ligesom de også har sønnen Keene.

Herunder kan du se en video om de fire skoleskyderier, vi aldrig glemmer:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close