Krimi 23. september 2021

Dansker mistænkt for grusomt drab: Ny retssag truer

I sommer blev en dansk mand frifundet for drab og drabsforsøg på finsk færge i 1987. Nu vil anklager anke dommen
Foto: Roni Lehti/AFP/Ritzau Scanpix

I 1987 blev en 20-årig tysk turist slået ihjel og hans 22-årige veninde forsøgt dræbt på færgen "Viking Sally" mellem Stockholm og den finske by Turku.

34 år efter drabet og drabsforsøget stod en 52-årig dansk mand i sommer tiltalt i sagen ved retten i Turku. Her blev han den 30. juni frifundet, men nu vil anklagemyndigheden anke sagen til hovretten, der svarer til landsretten i Danmark.

Det oplyser den 52-årige Herman Himles danske forsvarsadvokat, Henrik Hasseris Olesen.

Veninden overlevede

Drabet fandt sted natten til den 28. juli i 1987. De to unge tyskere lå og sov i deres soveposer på dækket af "Viking Sally", da de blev overfaldet og tævet med en hammer.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den 20-årige Klaus Schelke døde af sine kvæstelser. Hans 22-årige veninde Bettina Taxis overlevede, men blev invalideret for livet.

Herman Himle var dengang 18 år og på vej til en spejderlejr i Finland med færgen fra Sverige.

Han var den første til at finde Klaus Schelke og Bettina Taxis, der lå ilde tilredte og smurt ind i blod ved deres soveposer. Dengang blev han anset som et vigtigt vidne.

Indrømmede drab i sms

Efterforskningen af sagen stod på i flere år, før den i løbet af 1990'erne blev lagt på hylden.

Men i 2016 blev genoptog det finske politi efterforskningen af sagen, efter at Herman Himle havde sendt nogle sms'er til sin daværende hustru.

Her skrev han blandt andet, at han har begået drab to gange tidligere uden at blive straffet for det.

Men det var en joke, som blev til alvor, fortalte han i forbindelse med retssagen.

Belastende afhøringer

Da sagen behandlet ved Retten i Turku besluttede retten, at anklageren ikke måtte bruge tre politiafhøringer af Herman Himle under sagen. Afhøringerne blev foretaget i 2016, uden at Herman Himle havde en advokat ved sin side.

- I første omgang vil anklagemyndigheden have hovrettens tilladelse til, at de tre politiafhøringer kan bruges i ankesagen.

- Desuden har man foretaget yderligere efterforskning, som man vil have skal indgå i sagen, siger Henrik Hasseris Olesen, der nu vil gennemgå anklagemyndighedens materiale med Herman Himles finske forsvarer, Martina Kronström.

Hvis hovretten i Helsinki giver anklagemyndigheden lov til at bruge materialet, vil en egentlig ankesag kunne berammes retten.

Sponsoreret indhold