Krimi24. marts 2021

Dagen efter dødsulykke ved kunstværk: - Vi er dybt berørte

Bestyrelsen og kunstneren bag installationen Elia i Herning sender tanker til de pårørende og roser mandskabet, der stod bag redningsforsøget
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Efter at have siddet fast i en af skorstenene på kunstværket ved Birk i Herning i flere timer, blev den 46-årige mand, der havde været på reparationsopgave ved skulpturen, erklæret død.

Nu roser både kunstner og billedhugger Ingvar Cronhammar, samt bestyrelsen bag skulpturen, beredskabet, der kæmpede for at redde mandens liv.

Ligesom de sender tanker til mandens pårørende, og kalder ulykken for både "meget trist og tragisk."

De fortæller til TV2, at de er dybt berørte over ulykken.

- Det er meget, meget trist og tragisk det, der er sket. Vi ved endnu ikke, om det er en ulykke, men det påvirker os meget i bestyrelsen, og i særlig grad er kunstneren berørt af ulykken, siger bestyrelsesformand Henrik S. Stamp.

Han kan desuden fortælle, at både han selv og Ingvar Cronhammar ved til stede ved skulpturen undervejs i redningaktionen tirsdag aften.

Har ikke sovet i nat

Den 46-årige mand var i færd med reparationsarbejde på belysningen i én af de fire søjler på kunstværket, og blev med kran hejst to meter ned i den i alt 32 meter høje skorsten.

Få øjeblikke herefter mistede kranføreren kontakt til kollegaen, og han var ikke kontaktbar i al den tid, redningen stod på.

Politiet fik henvendelse omkring klokken 18.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/gtfjxfgk.jpg
 Foto: Presse-fotos.dk

Onsdag formiddag var der både afspærring og blomster ved Elia øst for Herning
(Foto: Presse-fotos.dk)

Bo Nielsen, der er direktør i firmaet, der skulle hejse smeden ned i søjlen, er ligeledes dybt berørt over dødsfaldet.

Det fortæller han til TV Midtvest.

- Jeg har slet ikke sovet i nat. Jeg spekulerede på, om vi kunne have gjort noget anderledes, men det tror jeg ikke, vi kunne. Jeg tænker stadig over det, for jeg vil gerne have, at vi kan udføre et stykke arbejde, hvor vores medarbejdere ikke kommer i fare, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/dgawe.jpg
 Foto: Presse-fotos.dk

Som en del af redningsforsøget skar beredskabet et hul i toppen af søjlen. Manden sad fast kun to meter fra toppen (Foto: Presse-fotos.dk)

Uden kontakt

Endnu er det uvist, hvad der kostede reparatørens liv, men Arbejdstilsynet undersøger sagen. Der vil tidligst torsdag foreligge en dødsårsag.

Bo Nielsens teori er, at manden har fået et ildebefindende. Han og kollegaerne kunne ikke få radiokontakt, men kunne høre smedens telefon ringe i walkie-talkien.

- Vi havde firet ham ned en gang og hevet ham op, fordi han manglede et værktøj. Så kørte vi smeden ned igen, og han sagde "sænk, sænk, sænk", og pludselig sagde han "stop", og så var der helt stille. Det er der, jeg tror, at han fik et ildebefindende. Der var gode råd dyre, fortæller Bo Nielsen.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/srdydryi.jpg
 Foto: Presse-fotos.dk

Politi og redningsfolk var talstærkt tilstede ved kunstværket, mens manden sad fast i søjlen i flere timer. (Foto: Presse-fotos.dk)

Tredje dødsfald

Sent tirsdag aften var helikopter og droner i luften over Elia, mens beredskabet forsøgte at skære hul ind til midten af røret.

Til slut – omkring klokken 22.30 – blev reparatørens livløse krop hejst ud af søjlen.

Dødsfaldet er det tredje, der er sket ved kunstværket Elia i Herning, der blev opført i 2001.

Inden for få måneder i 2016 mistede to personer livet ved forskellige hændelser ved kunstværket, som er placeret øst for Herning ved kunstmuseet Heart.

Installationen Elia er opkaldt profeten Elias, som ifølge Det Gamle Testamente blev hentet til himmels i en ildvogn.

Sponsoreret indhold