
Cecilie blev kidnappet som barn: – Jeg følte mig forkert
TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk
Da syvårige Cecilie kom tilbage til sin skole, efter hun var blevet kidnappet og forsøgt voldtaget af en seriekriminel pædofil, var der ikke nogen, der talte med hende om det.
Hverken professionelt eller derhjemme talte de om det traume, hun havde fået, fortæller Cecilie Skovbjerg, 39, i dag til SE og HØR. Og det er et svigt, hun håber, andre i hendes situation aldrig skal opleve.
– Jeg håber virkelig, at børn, der går igennem det samme, som jeg gjorde for mere end 30 år siden, får meget mere hjælp, end jeg gjorde.
HAR DU DET SVÆRT?
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.
Ring til Livslinien på 70 201 201.
Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.
I 1991 blev Cecilie helt som i den aktuelle sag om den 13-årige pige efterlyst.
Hele Danmark fulgte også dengang med i den frygtelige sag, da Cecilie som barn blev udsat for et overgreb i en bil, efter hun var blevet kidnappet på vej hjem fra rideskolen.

Efter den grusomme forbrydelse prøvede en skolepsykolog uden held at tale med Cecilie om den voldsomt traumatiserende oplevelse.

Og andre omkring hende talte slet ikke om det, ligesom Cecilie ikke husker meget fra sin barndom efter overgrebet.
– Jeg husker det ikke som om, at nogen talte særlig meget med mig om det, efter det var sket.
– Jeg havde ikke selv noget behov for det.
– Det virkede nærmest til, at nu hvor jeg var hjemme, så var det værste overstået.
Cecilie Skovbjerg
Hun lukkede i, og det gjorde alle omkring hende også.
- Men der var heller ikke nogen, der holdt fast i, at det var en god idé, jeg fik snakket hele oplevelsen igennem, fortæller Cecilie Skovbjerg til SE og HØR.
– Det var som om, alle tænkte, det bedste ville være at glemme det.
– Pludselig stod jeg med en kniv og truede med at stikke den i maven på mig selv.
Cecilie Skovbjerg
Der var ikke nogen krisepsykolog at tale med, og årene efter var der ikke nogen, der tjekkede op på, om Cecilie mon havde taget skade af sine traumer i årenes løb.

Sigtet i sagen om 13-årig vælger kendt advokat - men han vil ikke
Heller ikke Cecilies forældre, der gennemlevede alle forældres mareridt, fik professionel hjælp til bearbejde traumerne.
– Det virkede nærmest til, at nu hvor jeg var hjemme, så var det værste overstået.
– Så var det jo godt igen, fordi jeg var kommet hjem i “god behold”.
Knækkede sammen
I årene efter virkede det også til, at Cecilie skubbede sit traume væk og ikke tænkte på det.
I stedet udviklede hun en spiseforstyrrelse og fik det værre og værre, mens det udefra så meget fint ud.

Bor tæt på den 32-årige mand, der er anholdt i sagen om 13-årig: - Jeg er bange for, hvad der sker, når politiet smutter
Cecilie var blevet gift, havde fået sig en uddannelse og et godt job som lærer. Men en dag i 2009 gik det helt galt for hende, efter en episode med en elev havde udløst noget i hendes gamle traume.
– Pludselig stod jeg med en kniv og truede med at stikke den i maven på mig selv.

Følelserne havde haft låg på alt for længe, og nu boblede det over i Cecilies krop, der slet ikke kunne rumme alle de følelser og tanker, der i årevis havde hobet sig op i hende.
Hendes daværende mand fik hende indlagt på psykiatrisk afdeling, og det var første gang Cecilie var i kontakt med psykiatrien.
Men de følgende mange år blev det hele hendes liv og en tid, hvor hun betalte en høj pris for sine tidligere traumer.
Ville dø
Den dag troede Cecilie, at hun havde ramt bunden. Det viste sig, at bunden for hende var meget længere nede. Dybt nede i det psykiatriske system, hvor hun føler, hun blev svigtet af dem, der i virkeligheden skulle have hjulpet hende.
I de næste mange år, var Cecilie fast gæst på de psykiatriske lukkede afdelinger. Det var både frivilligt, med tvang, fikseret med bælte og holdt nede med tvang. Cecilie prøvede lidt af det hele, men det var aldrig den traumatiserende kidnapning og overgrebet, hun oplevede som syvårig, hun fik hjælp for.
I årene efter fik hun det værre og værre, og I mange år ville Cecilie hellere dø end at leve en time mere. Det gjorde simpelthen for ondt. Det viser arrene på hendes arme og hendes hals også. Cecilie prøvede virkelig at dø.
– Jeg havde skrevet afskedsbreve til dem, jeg elskede. For jeg var virkelig klar til at dø, fortæller Cecilie og fortsætter:
– Med al den selvskade kunne jeg heller ikke genkende mig selv mere. Hvem var jeg blevet, når jeg skulle skære mig selv i halsen, for at råbe dem op for at få hjælp?
Når Cecilie råbte op ved at skade sig selv, viste psykiatrien sig fra sin mere alvorlige side. På et tidspunkt var hun indlagt halvandet år i træk, og der oplevede hun mere en 150 bæltefikseringer.
Ønsker mere hjælp
Især Cecilies PTSD fyldte meget for hende. Hun ville gerne snakke om, hvad der var sket i marts 1991, men hver gang hun prøvede, følte hun ikke, hun blev mødt eller hørt.
– Når jeg prøvede, så stak fagfolk for det meste deres hoved ned i jorden.
– Hver gang blev jeg bekræftet i, at jeg var forkert, når ingen ville tale med mig om det.
I dag betaler hun selv
Cecilie fik ikke den hjælp, hun mente, hun havde brug for.
Først da hun efter 12 år udskrev sig selv fra psykiatrien og flyttede fra sit bosted, kunne hun mærke en bedring.
Hun bruger i dag sine egne penge på at opsøge hjælp i form af blandt andet totum-kropsterapi, fysioteraputer og massører, der hjælper med med at åbne kroppen og arbejde med sine traumer fra dengang.
Cecilie holder også foredrag, hvor hun fortæller om sine oplevelser med psykiatrien og deler sine erfaringer med at komme ud på den anden side efter så mange år, hvor hun ikke fik den hjælp, hun mener, hun havde brug for.