
Betroet ansat kunne snage løs i månedsvis: Metroselskab opdagede intet

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til soren.bak@sh.dk
Der var ingen mistanke til en kvindelig metro-medarbejder, før Metro Service den 30. marts i år modtog en anmeldelse om, at den ansatte foretog ulovlige opslag i andres fortrolige oplysninger.
Det var nemlig en bekymret 30-årig kvinde fra Midtjylland, som i en mail måtte gøre Metro Service opmærksom på de ulovlige handlinger, som indtil da var sket helt uden at blive opdaget.
Kvinden kunne fortælle, at hun i en periode på omkring 12 måneder var blevet udsat for krænkelser af medarbejderen, der havde snaget ulovligt i hendes og hendes børns oplysninger.
Den pågældende medarbejder var ansat i metroen som steward og havde adgang til millioner af danskeres personlige oplysninger, såsom CPR-numre og hemmelige adresser.
- Jeg blev fuldstændig mundlam.
- Jeg er selvfølgelig nervøs for, hvilke oplysninger hun har, og jeg tænker også på min familie skal være sikre, siger den 30-årige midtjyske kvinde i dag til SE og HØR.
SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra medarbejderen. Hun er ikke vendt tilbage på henvendelserne.
Den forurettede kvindes oplevelser bakkes op af en aktindsigt hos Datatilsynet, som i øjeblikket er ved at undersøge sagen.
Således kan man læse i aktindsigten fra Datatilsynet, at det først var efter, at Metro Service havde modtaget anmeldelsen den 30. marts, at der blev iværksat en undersøgelse af den pågældende medarbejder.
Her lød konklusionen efterfølgende, at handlingerne var så alvorlige, at medarbejderen skulle afskediges på stedet.
Ifølge den forurettede havde den kvindelige metro-medarbejder frit spil i et år, før medarbejderen blev stoppet af offeret selv.
- Det er forfærdeligt, men så alligevel er jeg glad for, at jeg har sat en stopper for det, så det ikke går ud over andre, siger kvinden.
SE og HØR har spurgt Metro Service, om der findes en måde, hvorpå selskabet kan kontrollere eller bliver gjort opmærksom på, hvis en ansat misbruger sin stilling og foretager ulovlige søgninger i andre borgeres fortrolige oplysninger.
SE og HØR har også spurgt Metro Service, om selskabet kan udelukke, at flere andre danskere er blevet ramt af i forbindelse med, at medarbejderen har foretaget ulovlige søgninger i borgeres oplysninger.
Det har selskabet ikke ønsket at svare på. Men i en skriftlig kommentar udtaler de følgende:
"Hos Metro Service tager vi håndtering af kundedata meget alvorligt. Vores medarbejdere er trænet i brugen af vores systemer og oplyst om de beføjelser, der følger med deres job."
"Vi tager ethvert misbrug af beføjelser alvorligt, og det vil være en skærpende omstændighed, hvis det har at gøre med persondata."

Sådan er reglerne
Stewards i metroen i København har udvidet adgang til millioner af danskeres private oplysninger såsom cpr-numre, adresser, kontaktinformationer og også oplysninger om familiemedlemmer.
Men det er kun i forbindelse med udstedelse af bøder, at medarbejderne må bruge systemet for eksempelvis at efterprøve navne og cpr-numre.
I sagen med den kvindelige metromedarbejder har hun ifølge Datatilsynet foretaget ikke under 26 ulovlige søgninger i CPR-registret på den forurettede på bare én måned. Det er sket, selvom den forurettede kvinde aldrig har fået en metrobøde.
Blandt andet ringede hun til den forurettede kvinde, som hun havde en tæt relation til og sagde, at hun kendte kvindens børns cpr-numre.
Herefter eskalerede situationen yderligere, og den forurettede blev for alvor bange for sin og familiens sikkerhed. hvorefter hun anmeldte sagen til myndighederne.
SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra den pågældende medarbejder i metroen i København. Hun er ikke vendt tilbage på henvendelserne.