Krimi18. april 2023

Advokat Vibeke Borberg advarer: - Det er forkert at dele sigtedes identitet

Det kan få dyre konsekvenser, hvis man trodser navneforbuddet i sagen om den 13-årige pige
Den 32-årige mand betegnes både helt normal af en barndomsven. Andre, som kender manden, fortæller til SE og HØR, at de opfatter ham som "sær og mærkelig". 
Man risikerer bødestraf, hvis man deler oplysninger, der kan afsløre identiteten på den 32-årige mand.
 Foto: Privat

LÆS OGSÅ: Mormor til 32-årig sigtet i sagen bryder tavsheden

Siden en 32-årig mand mandag blev sigtet for bortførelse og voldtægt af en 13-årig pige, er hans navn blevet delt vidt og bredt på de sociale medier.

Men det kan få konsekvenser, hvis du vælger at dele oplysninger, der kan afsløre identiteten på den sigtede, da der er nedlagt navneforbud i sagen.

Til SE og HØR fortæller Vibeke Borberg, der er advokat med speciale i blandt andet medieret og presseetik, at man risikerer bødestraf, hvis man bryder navneforbuddet.

Vibeke Borberg kan dog ikke sige, hvor stor en bøde, man kan se frem til, men til B.T. henviser professor på Juridisk Institut hos SDU Sten Schaumburg-Müller til en højestreretsdom fra 2019, hvor en person blev idømt en bøde på 25.000 kroner for at have brudt et navneforbud.

Selvom et navneforbud refererer til navnet, så er det faktisk alle oplysninger, der kan være med til at identificere vedkommende, som er ulovlige at dele.

Men på trods af advarsler så har flere personer altså valgt at dele identiteten på den sigtede på de sociale medier, og det ærgrer Vibeke Borberg.

- Det er ærgerligt, uhensigtsmæssigt og forkert, at folk ikke retter sig efter reglerne, men jeg tror heldigvis, at det er et fåtal, der vælger at dele vedkommendes identitet, efter de er blevet gjort opmærksomme på, at det er strafbart.

Den sigtedes Facebook-profil er sidenhen blevet lukket.

Reglerne om navneforbud kan dog være vanskelige at regulere anno 2023, hvor enhver kan dele ting på de sociale medier.

- Har man delt oplysninger, før navneforbuddet blev vedtaget, så har man i princippet ikke gjort noget ulovligt - så længe man sørger for at slette dem igen, forklarer Vibeke Borberg og fortsætter:

- Det er dog svært at kontrollere, for reglerne er ikke tilpasset den digitaliserede verden, som vi lever i, hvor vi konstant kan dele informationer vidt og bredt.

Men har man delt oplysninger om den sigtede, bør man nok se at få slettet det i en fart.

LÆS OGSÅ: Venner til SE og HØR: Sådan er den 32-årige mand i sagen

Sponsoreret indhold