Krimi5. juli 2023

13 minutter Danmark aldrig glemmer: Nu er der sat endeligt punktum

Med dagens endelige dom til en 23-årig mand, der sidste år skød mod helt tilfældige mennesker i shoppingcenteret Field's, kan der sættes et endeligt punktum i den tragiske sag
Field's holder lukket i mindst en uge efter skyderi, og Politiet efterforsker stadig gerningsstedet dagen efter søndagens skyderi, mandag den 4. juli 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Sagen om det tragiske masseskyderi i Field's er onsdag blevet afgjort ved Københavns Byret.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

3. juli 2022 indskrev sig i dansk kriminalhistorie som dagen, hvor landet blev ramt af det første store masseskyderi.

Onsdag eftermiddag blev en nu 23-årig mand dømt til anbringelse på Sikringen i Slagelse for drab, adskillige drabsforsøg og for at have udsat en stor gruppe af tilfældige mennesker for farevoldelse i shoppingcenteret Field's sidste år.

Gerningsmanden brugte femten minutter i shoppingcenteret, men historierne fra flere af ofrene i Københavns Byret vidner om, at den tragiske dag vil være indprintet i mange menneskers hukommelse de næste mange år.

Det skete der minut for minut

Alt åndede fred og ro, men ikke mindst forventningens glæde fyldte stort i Field's 3. juli 2022. Centereret var ekstraordinært fyldt på en flot, dansk sommerdag, fordi verdensstjernen Harry Styles senere på aftenen skulle give koncert i Royal Arena for tusindvis af unge, særligt piger, fans.

Omkring klokken 17 gik en dengang 22-årig mand direkte ind i biografen i Field's, hvor han straks bevægede sig ud på toilettet.

Her opholdte han sig i godt og vel 33 minutter, før han forlod toiletbåsen. Det har specialanklager Søren Harbo fra Københavns Politis anklagemyndighed fremlagt i retten.

Hvad gerningsmanden præcis lavede på wc'et er ikke helt sikkert, men vi ved dog, at han undervejs foretog et opkald til en psykiatrifondens kriselinje, hvor han var på hold i 16 minutter - kriselinjen havde nemlig sommerferielukket.

Derudover åbnede skytten også en playliste på sin telefon, som hedder "killermusic".

Den nu dømte medbragte en våbenkuffert til shoppingcenteret, som indeholdt den kaliber 22 præcisions-riffel, som han endte med at affyre mod helt tilfældige mennesker i centeret. Våbnet, som normalt bliver brugt af sportsskytter til baneskydning, samlede han ifølge anklagemyndigheden også ude på toilettet. Han var desuden bevæbnet med en pistol, der dog ikke var ladt med ammunition, samt en stor dolk.

Her ses den nu dømte med den SIG Sauer 200 STR præcisions-riffel, som han brugte i Field's under angrebet sidste år. Til venstre i den røde ring ses den våbenkuffert, som han medbragte våbnet i.
Her ses den nu dømte med den SIG Sauer 200 STR præcisions-riffel, som han brugte i Field's under angrebet sidste år. Til venstre i den røde ring ses den våbenkuffert, som han medbragte våbnet i.
 Foto: Privat

LÆS OGSÅ: Skyderiet i Fields: Her er våbnet, og sådan fik han det med ind

Klokken 17.32.56

Forlod gerningsmanden toilettet og bevægede sig ud i biografens lobby.

I løbet af de efterfølgende tyve sekunder affyrerede den nu dømte skudmand fem skud, hvoraf to var dræbende. En 46-årig mand, der var russisk statsborger, men boede i Danmark, blev dræbt for øjnene af sine to små børn.

Kort efter blev en 17-årig biografmedarbejder ligeledes skudt og dræbt i lobbyen - og gerningsmanden bevægede sig herefter ind i centeret.

En tredje person blev derudover ramt af et skud i skulderen, som heldigvis kun strejfede offeret.

17.35 modtog Københavns Politi de første anmeldelser om skyderiet i Field's, og sendte straks herefter flere patruljer til stedet - der blev samtidig sendt flere ambulancer og mandskab fra beredskabet til centeret. Hele 31 ambulancer bliver sendt til Field's samt flere akutlægebiler og sygetransportere.

Der blev tilkaldt ambulancer fra både Region Hovedstaden og Region Sjælland, da den nu dømte gik amok i Field's sidste år.
Der blev tilkaldt ambulancer fra både Region Hovedstaden og Region Sjælland, da den nu dømte gik amok i Field's sidste år.
 Foto: Presse-fotos

Klokken 17.37

Bevægede drabsmanden sig ind til plan 1 i shoppingcenteret, hvor han blandt andet affyrerede et skud mod en stor gruppe på omkring 20 mennesker.

– Jeg synes, at jeg har været meget fair i min vurdering her, for der er helt sikkert mere end 20 personer, som løber væk fra tiltalte, forklarede specialanklager Søren Harbo i retten om forløbet.

Politiets teknikere har aldrig fundet ud af, hvor skuddet endte henne, men på videoovervågningen fra Field's kan man se, at flere personer dukker sig for skuddet. Videoovervågningen i Field's er blevet afspillet for lukkede døre i retten. Det vurderede dommer Jens Stausbøll var nødvendigt af hensyn til de mange ofre.

Tungt bevæbnede betjente, hvoraf flere blev kaldt ind og ikke nåede at trække i kamptøjet, gør sig her klar til at gå ind i Field's.
Tungt bevæbnede betjente, hvoraf flere blev kaldt ind og ikke nåede at trække i kamptøjet, gør sig her klar til at gå ind i Field's.
 Foto: Presse-fotos

Kort tid efter skyder og sårer gerningsmanden en kvinde i 30'erne, som har afgivet forklaring i retten. Hun er efterfølgende blevet førtidspensionist grundet sine voldsomme skader, og er i dag så dårligt gående, at hun er nødt til at bruge en rollator.

Klokken 17.38 - rulletrappen

En stor del af retssagen har blandt andet omhandlet de paniske scener, der udspillede sig ved en rulletrappe i storcentret.

I første omgang var en stor del af de flygtende personer på vej ned ad rulletrappen, men de blev mødt af den bevæbnede nu dømte 23-årige.

– Folk er i panik, og de er selvfølgelig bange for, hvad der skal ske med dem, fortalte anklageren om de paniske sekunder, da tiltalte peger sit præcisionsvåben mod den store menneskemængde på rulletrappen.

Her ses gerningsmanden under angrebet i Field's.
Her ses gerningsmanden under angrebet i Field's.
 Foto: Privat

Her dræbte gerningsmanden en 17-årig pige med et enkelt skud.

Flere af ofrene på den stillestående rulletrappe spillede døde i forsøget på at snyde gerningsmanden, så han ikke affyrerede flere skud.

'Please, ikke skyd mig'

Den nu dømte drabsmand råbte af flere omgange "det er ikke ægte" og "det er ikke virkelighed," under angrebet i Field's. Men i forbindelse med episoden ved rulletrappen fik gerningsmanden øjenkontakt med en 13-årig dreng, som han pegede sin riffel på.

- Please, ikke skyd mig. Jeg har familie, sagde drengen til den bevæbnede skudmand, der tilsyneladende "vågnede", og lod vær med at skyde den 13-årige dreng.

Indkøbscenteret Fields i Ørested, søndag den 3. juli 2022. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)
På billedet ses flere betjente gøre sig klar til at gå ind i Field's under angrebet sidste år.
 Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

17.41

Gik den 23-årige dømte op til 2. plan i Field's, hvor centrets restauranter ligger.

Ved første øjekast var der fuldstændig mennesketomt, men sådan forholdt det sig langt fra - hundredevis af skræmte personer gemte sig i restauranterne og deres baglokaler.

Oppe på den øverste etage gik en 50-årig svensk mand rundt og ledte efter sin familie, som var forsvundet fra ham i panikken.

Den 23-årige gerningsmand affyrede et enkelt skud mod ham, som gik igennem forsiden af maven på det svenske offer.

Forlader Field's

I minutterne efter det sidste drabsforsøg forlod den dengang 22-årig mand shoppingcenteret. På en video kan man se, hvordan han tager en bagtrappe ved bagindgangen til centret, så han ender på parkeringspladsen til Hotel CAPINN.

Her ses den 23-årige gerningsmand forlade Field's.
Her ses den 23-årige gerningsmand forlade Field's.
 Foto: Presse-fotos

Her blev han mødt af flere bevæbnede betjente, der med det samme beordrede ham til at ligge våbnet og lade sig anholde.

Ifølge en politimands forklaring i retten, råbte den tungt bevæbnede gerningsmand, at betjentene skulle dræbe ham

'Så dræb mig dog - skyd mig', skulle han have sagt til betjentene.

Klokken 17.48 blev den mistænkte gerningsmand anholdt og taget med på politistationen. Forinden blev han iklædt en af politiets letgenkendelige dna-dragter, og herefter kørt væk fra stedet.

Med dagens dom er der blevet sat et foreløbigt punktum i retssagen omhandlende det største masseskyderi i Danmarks historie.

Forsvarsadvokat Luise Høj meddelte nemlig retten, at hendes klient udbad sig betænkningstid i forhold til anke af dommen.

Gerningsmanden umiddelbart efter anholdelsen på parkeringspladsen ved Hotel CAPINN.
Gerningsmanden umiddelbart efter anholdelsen på parkeringspladsen ved Hotel CAPINN.
 Foto: Presse-fotos

Siden 3. juli sidste år er der blevet udtalt stor kritik af psykiatrien, hvor den dengang 22-årige mand henvendte sig i foråret sidste år.

Der er siden blevet udtalt kritik af behandlingen af manden, hvor sagkyndige kalder hans forløb i psykiatrien op til skyderiet for utilstrækkelig.

Det står i skarp kontrast til regionens egen rapport, som sidste år konkluderede, at manden ikke var blevet fejlbehandlet.

Sponsoreret indhold