Kongelige28. december 2020

Video: Nu får vi den sande historie om prins Henrik

I begyndelsen af januar får en ny dokumentar premiere på DR. Gennem lydbånd, der aldrig har været afspillet offentligt før nu, får vi nu den sande historie om den afdøde prins.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg vil have en identitet. Jeg er uden identitet og uden ligestilling.

- Jeg kan ikke være en figur bare i skyggen af min kone.

Sådan lyder det blandt andet fra afdøde prins Henrik i en ny DR-dokumentar, der får premiere den 3. januar.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_1.jpg
 (Foto: René Schütze)

Sådan så en af de sidste lykkelige somre på Gråsten Slot ud. (Foto: René Schütze)

Gennem lydbånd, der aldrig har været afspillet offentligt før nu, kommer vi i dokumentaren tæt på mennesket prins Henrik og ikke mindst hans kamp med at finde sin plads i Danmark og sin rolle som dronningens mand.

Det er DR-korrespondenten, Stéphanie Surrugue, der har gemt timevis af båndede optagelser af Henrik tilbage fra 2008-2009. I disse år lavede Surrugue portrætbogen “Enegænger”, og selv om den fyldte 377 sider, blev meget materiale sorteret fra.

– Det her er prins Henriks egne ord. Det vil være i hans ånd at bringe det. Det har været tungt arbejde, fordi der er meget arkivmateriale. Jeg har haft kontakt til det nationale franske billedarkiv og fået gamle forrygende optagelser, der aldrig har været vist på dansk tv før. Det er et skatkammer. Desuden offentliggør vi mine båndoptagelser med prinsen, der aldrig før har været bragt, fortæller Stéphanie.

EKSTREMT ÆRLIGT

Og det bliver en hudløst ærlig dokumentar, lover hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_5.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Prinsgemalen døde i februar 2018 for snart tre år siden. Han blev 83 år. (Foto: Peter Grosen)

– Når jeg lytter til det igen, så er jeg faktisk overrasket over, hvor åben han er. Hvor stor en tillid han viste mig. Der er optagelser fra Amalienborg og Château de Cayx. Det var et vildt ridt sådan at færdes på slottet. Jeg skulle ikke skrive under på noget, og jeg fik ikke på et tidspunkt at vide, at der var noget, jeg ikke måtte spørge ind til, siger Surrugue, der dengang arbejdede for den erklærede republikanske avis, Politiken.

ROYAL REBEL

I dokumentaren taler Henrik om manglende ligestilling i kongehuset. Igennem to årtier gentog prisgemalen sin parole om, at han burde være konge og ikke prins. Nu sætter han ydeligere ord på sin dybe frustration.

– Jeg vil have en identitet. Jeg er uden identitet og uden ligestilling, sagde prinsgemalen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_0.jpg
 (Foto: Jesper Sunesen)

– Jeg fik et sug i maven, sagde Stéphanie Surrugue, 43, om at lave den nye dokumentarfilm, der kommer på DR den 3. januar. (Foto: Jesper Sunesen)

– Noget af det, man kommer til at se i dokumentaren, det er, at han gerne vil tale mere om ligestilling. Der var nogle pointer, han blev ved med at gentage. Og på en måde har han jo ret: Folk ville jo spidse ører, hvis kronprinsesse Mary skulle forblive prinsesse, når Frederik bliver konge. Men fordi det var kønnene, der var omvendt, så kunne man ikke finde ud af det. Der er mange, der ikke kunne forstå kampen. Men han kæmpede videre. Han var en royal rebel, siger hun.

BESKED FRA HENRIK

I 2017 trak Henrik overskrifter i hele verden, da han sagde, at han ikke ville begraves side om side med sin hustru i Roskilde Domkirke. Prinsgemalen begrundede beslutningen med, at han var utilfreds med sin rolle i kongehuset. I dag er Surrugue ikke bange for at tolke på prinsens dramatiske beslutning.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_2.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Henrik var altid en spasmager. Her til nytårsaften. (Foto: Claus Poulsen)

– Det var en besked fra prins Henrik til fremtiden. Når de næste generationer står i Roskilde Domkirke og siger: “Hvorfor ligger han ikke der?” Så vil hele historien blive fortalt. Det var hans måde at bevare livet på. Og selv fra et helt andet sted – hvor end han måtte befinde sig – at kunne holde den her historie i live. For ved ikke at ligge der så vil historien fortsætte. På den måde skrev han sig ind i historiebøgerne. Henrik havde sans for den slags, forklarer hun.

ANERKENDELSE

Faktisk mener Surrugue også, at fremtidens generationer vil anerkende Henriks indædte kamp for at blive konge.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_3.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Henriks bisættelse blev holdt i Christiansborg Slotskirke. Margrethe, 80, Frederik, 52, Mary, 48, Joachim, 51, sad naturligvis på forreste række. (Foto: Martin Høien)

– Jeg tror, at man i Danmark i en eller anden overskuelig fremtid, ikke meget fjern, vil tænke: “Herregud ville Jorden virkelig være gået under, hvis han havde fået den kongetitel? Hvorfor blev det sådan?” siger hun.

“Dronningens mand” af Stéphanie Surruge og instruktør Ole Juncker vil blive vist på DR1 den 3. januar 2021.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold