Sygdom har tvunget Mette-Marit til at skære gevaldigt ned på opgaverne

Mette-Marit.

Mette-Marit.

Foto: MEGA

Den norske kronprinsesse Mette-Marit har siden hun i efteråret fik konstateret lungefibrose skåret kraftigt ned på arbejdsopgaverne. 

Nu har norske VG gennemgået hendes kalender for at se, hvor meget det egentlig drejer sig om.

Siden nyheden om sygdommen kom ud i oktober har Mette-Marit kun deltaget på 34 officielle arbejdsopgaver.

Det er en nedgang på 73% i forhold til samme periode forrige år. Der havde Mette-Marit nemlig hele 126 opgaver i kalenderen.

- Tilstanden gør, at hendes arbejdskapacitet vil variere, og kronprinsessen valgte at informere offentligheden om dette, fordi der ville blive behov for at planlægge perioder uden officielt program i forbindelse med behandling og når sygdommen er mere aktiv, fortæller det norske hofs kommunikationschef, Guri Varpe, til VG.

Det norske kongehus har et åbent kalenderarkiv, der viser alle oplysninger om officielle opgaver for Mette-Marit. Det er her, VG har fundet oplysningerne om kronprinsessens arbejdsdage. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Mette-Marit sammen med familien på den norske nationaldag. (Foto: MEGA)

Det var i oktober, at det kom frem, at Mette-Marit led af den kroniske sygdom lungefibrose. 

I den forbindelse udtalte kronprinsessen sig kort til NRK om diagnosen, der er en udløber af, at hun i en årrække har kæmpet med helbredsproblemer, som hun er blevet udredt for.

- Det viser sig, at det er mere kronisk, end hvad vi havde håbet på. Samtidig betyder det, at nogle brikker falder på plads, så det er også en personlig lettelse for mig, at finde ud af, hvad jeg fejler, sagde Mette-Marit i oktober til NRK.

Allerede dengang blev det meldt ud, at det ville gå udover hendes forpligtelser.

Selv var Mette-Marit dog optimitisk overfor fremtiden. 

- Jeg er meget optimistisk med henblik på fremtiden, og jeg er glad for, at så dygtige mennesker tager sig af mig, og ikke mindst, at det blev opdaget så tidligt, fortalte Mette-Marit.

Generelt er lungefibrose en sygdom, som medfører unormal ardannelse i lungeblærerne. Det medfører, at lungerne bliver stivere og mindre elastiske, og når lungerne ikke er i stand til at udvide sig i samme grad som tidligere nedsættes din lungekapacitet.

Der findes mere end 200 forskellige former for lungefibrose. 

Vil du læse mere om de europæiske kongehuse? Køb et abonnement på SE og HØR her! 

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close