Overstråler dronningen: Nu skal Mary passe på

46-årige kronprinsesse Mary skal passe på, at hun ikke træder dronningen over tæerne, når opgaverne for 2019 skal fordeles.

46-årige kronprinsesse Mary skal passe på, at hun ikke træder dronningen over tæerne, når opgaverne for 2019 skal fordeles.

(Foto: Thomas Laursen, Ritzau Scanpix)

Der er kun én dronning. Én regent.

Og selv om det er klart for de fleste, at kronprinsesse Mary er klar til at overtage jobbet som dronning, skal hun huske noget vigtigt: Dronning Margrethe er af den gamle skole, og hun afgiver først magten, når hun en dag går bort.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronningen er ikke bange for at lede alene. Hun tager sit arbejde som regent meget seriøst. (Foto: Peter Grosen)

Det har majestæten gjort klart, og derfor nytter det ikke noget, at Mary forsøger at påtage sig for mange opgaver i 2019.

– Det er en vanskelig balance. Mary må på ingen måde komme til at træde Margrethe over tæerne. Men Mary er klog nok til at vide, hvor hun skal træde til, og hvor hun skal lade være. Ellers var det nok også sket nu. Jeg tror, hun har det diplomati, der skal til, siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary

Kronprinsesse Mary holdt en fantastisk tale for Frederik i maj. (Foto: Thomas Laursen)

Mary overstråler alle

I årets løb har vi også set Mary brillere flere gange. Højdepunktet var naturligvis, da hun i maj holdt en fænomenal tale for kronprins Frederik på Christiansborg Slot i anledning af 50-års fødselsdagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Men det var dronningen, der var vært, da hendes ældste søn ramte 50 år. (Foto: Thomas Laursen)

Senere trådte hun også i karakter, da hun inviterede hele Danmarks jetset til bohemefest for Frederik på Fredensborg Slot i sommervarmen. Og i efteråret viste Mary sin dronningemodenhed, da hun repræsenterede Danmark under et statsbesøg i Rom.

Dronningen kan heller ikke undgå en anden virkelighed: At kronprinsparret – og Mary i særdeleshed – allerede er stjerner på den internationale scene. Det er ikke længere dronning Margrethe, der optager den kulørte presse i Europa og Australien. Det er Mary.

– Mary er jo allerede en ”star” på den internationale scene. Hun forstår at være moderne, og hun falder jo ikke igennem på nogen som helst måde. Generationsskiftet er jo i gang. Og hvis kongehuset nu var en stor industrivirksomhed, ville man sige, at nu trækker direktøren sig tilbage. Men det forbyder hendes stolthed. Det kommer vi ikke til at se. Hun kommer ikke til at frasige sig tronen, siger Jakobsen.

Afgiver magt

Alligevel kan dronningen ikke undgå at afgive noget magt i det nye år.

– Uanset hvad vil kronprinsparret få flere opgaver i 2019, og jeg tror ikke, at vi vil se dronningen på store udlandsrejser. Det overlader hun klogt til Frederik og Mary. Det kan godt være, at der kommer en enkelt, men jeg tror, hun vil holde sig tilbage på det punkt. Nu har vi jo set, at kronprinsparret sagtens kan – det gik forrygende i Rom i efteråret. Hun vil langsomt holde sig tilbage der – alderen tilsiger jo, at hun ikke skal ud på lange flyrejser nu, forklarer Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

46-årige Mary skal være meget påpasselig juleaften, siger ekspert.

Hun har efterhånden brugt 15 år på at oplære Mary i livet som dronning. Men hun er endnu ikke klar til at give slip på magten. (Foto: Peter Grosen)

I 2018 løftede dronningen sig fra hofsorgen over at miste prins Henrik ganske hurtigt. Og det lod nærmest til, at hun i 2018 arbejdede mere end nogensinde. Det kan virke lidt ejendommeligt, men det har været en måde at vise danskerne, at hun stadig har en relevans som dronning.

– Men det er også en måde at bearbejde sorgen på. Vi skal jo ikke glemme, at der har været et liv, som vi andre ikke har set, med prins Henrik, som dronningen skulle komme videre fra. Men hun kommer sig aldrig helt over det. Når man er så langt henne i livet, og man har haft så mange år sammen, er det ikke noget, der sker. Hun kan blot bearbejde det og leve med det, siger han.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close