Kongelige22. februar 2023

Margrethe på operationsbordet: Nu melder kongehuset ud

Dronning Margrethe gennemgik tidligere i dag den planlagte rygoperation. Nu giver kongehuset en status
Dronning Margrethe slår fast, at hun aldrig kommer til at stoppe helt. 
Dronning Margrethe har i dag været på operationsbordet.
 Foto: Valentine Chapuis/AFP/Ritzau Scanpix

For to uger siden meddelte kongehuset, at dronning Margrethe skal igennem en større rygoperation.

- Gennem en længere periode har Hendes Majestæt været ramt af problemer med ryggen, og i den seneste tid er situationen forværret, lød det i pressemeddelelsen.

Efter samråd med Rigshospitalets eksperter besluttede den 82-årige majestæt af lægge sig på operationsbordet i håb om at blive smerterne kvit.

I dag blev hun så opereret, og nu fortæller kongehuset endelig, hvordan den omfattende operation er gået.

- Operationen er forløbet planmæssigt, og Dronningens tilstand er efter omstændighederne god og stabil, skriver kongehuset i sin meddelelse og tilføjer:

- Dronningen vil i den kommende tid fortsat være indlagt på Rigshospitalet, og herefter venter en længere periode med rekonvalescens og genoptræning af ryggen.

Da kronprinsparret om tre dage tager på officielt besøg i Indien, vil prinsesse Benedikte indtræde som rigsforstander den 25. februar.

Dronningen opereret flere gange

Dronning Margrethe er flere gange blevet opereret – og det har ikke altid været rygproblemer, der har været årsag.

1994: Dronningen får fjernet livmoderen, æggeledere og æggestok under en operation på Århus Kommunehospital på grund af kræft.

2003: Dronningen opereres for slidgigtsygdommen spinalstenose.

2006:Monarken opereres for brok.

2007:Majestæten får skiftet sit andet knæ. Forinden har hun fået i alt fem knæoperationer og har således nu to nye knæ.

2018: Dronningen får laseroperation i øjnene for at blive behandlet for grå stær.

Nu står den på genoptræning de næste mange uger for dronning Margrethe, og imens hun kæmper sig tilbage i topform, vil hendes royale opgaver enten blive aflyst, udsat eller varetaget af den øvrige kongelige familie.

Det er ikke blevet meldt ud, hvad dronning Margrethe helt specifikt skal opereres for, men for 20 år siden blev hun opereret for spinalstenose.

Charlotte Bøving gav i kølvandet på nyheden om rygoperationen sit bud på, hvad dronningen skulle opereres for. I følge tv-lægen er det ikke utænkeligt, at det igen er spinalstenose, der har sendt majestæten.

De operationskrævende smerter kan også skyldes et sammenfald i ryggen som følge af knogleskørhed eller en diskusprolaps.

Nægter at kvitte smøgerne

For at komme sig bedst muligt oven på en operation, er det en god idé at kvitte smøgerne. I Rigshospitalets patientpjece råder de patienter til at slukke smøgerne otte uger før en operation og tidligst begynde at pulse løs igen seks måneder efter.

Men det ser dronningen stort på. I et stort interview med Weekendavisen fortalte hun i sidste uge, at hun aldrig har forsøgt at skodde smøgerne.

Nej, det har jeg faktisk ikke. Og nu er jeg så gammel, at det er lige meget, slår hun fast.

Margrethe sværger til de græske cigaretter af mærket Karelia. Førhen røg hun de engelske Virginia-cigaretter, men i 1972 smagte hun den græske "fattigmandscigaret", som får hvide Kings og grønne Cecil til at smage som en lightudgave.

– Jeg synes, det dejlige ved de her cigaretter er, at de får alle andre til at smage helt håbløst.

Dronningen gør dermed ikke helingsprocessen nemmere.

Sponsoreret indhold