Kongelige21. marts 2023

Krig i det kongelige kommentarspor: Der er kun én løsning

Kongehusets Instagram-profil er ikke længere tilholdssted for ukuelige royalister. Anna Thygesen mener, den markante ændring er et billede på den krise, der hersker i den kongelige familie
Dronning Margrethe II har fået corona.
Det er ikke længere kun opbakkende ord, der flyder i kommentarsporet på kongehusets Instagram-profil. Der er i følge kommunikationsekspert Anna Thygesen kun én løsning, der kan vende stemningen ...
 Foto: Aller Media

Da kongehuset i 2016 oprettede en konto på Instagram, blev det arnestedet for en royal fanklub.

Strategien var at lade danskerne komme tættere på medlemmerne af den kongelige familie og i højere grad selv fortælle danskerne om deres gøren og laden.

Når kongehusets kommunikationsafdeling lagde et billede ud, føg det med begejstrede kommentarer.

Syv år senere har det imidlertid ikke blot trukket op til regn. Der har blæst flere shitstorme på den kongelige sociale platform, som det seneste år har udviklet sig til en slagmark.

Følgerne ikke bare lufter deres holdninger, de farer også i flæsket på hinanden.

Der blæste heller ikke just mildere vinde, da dronning Margrethe i september samme år fratog prins Joachims fire børn deres prinse- og prinsessetitler.

I tiden efter benyttede vrede følgere fra både ind- og udland lejligheden til at kritisere dronningen for sin handling, hver gang kongehuset postede et billede eller en video. Uanset hvad opslaget handlede om.

Mens dronningen i stor grad blev kritiseret for at degradere Nikolai, Felix, Henrik og Athena fra prinser og prinsesse til grever og komtesse, blev Joachims fire børn mødt af opbakning.

Da Athena fyldte 11 år i januar, markerede man dagen på Amalienborg ved at poste et billede af eksprinsessen med ordene ”Hendes Excellence Komtesse Athena har fødselsdag og fylder i dag 11 år”.

Det fik følgerne til at fare til tasterne. For i deres øjne vil hun altid være prinsesse.

Det tolker kommunikationsekspert Anna Thygesen som en advarsel til Margrethe. Hun mener desuden, at kommentarsporet er et billede på omfanget af kongefamiliens interne krise.

- Når folket mærker, at sprækken i familien bliver dybere og dybere, så deler folket sig også. Dem, der holder med dronningen og kronprinsparret og dem, der holder med Joachim og hans side af familien. Og det bliver et kæmpe problem for kongehuset, siger hun til SE og HØR.

Jo mere danskerne skændes om balladen i kongehuset, desto større problem er det for den kongelige familie, fordi opbakningen daler. Og det handler i følge kommunikationseksperten om, at dronningen får ro på bagsmækken og hele den kongelige familie står sammen og retter ind til højre.

Kongehusets kommunikationsafdeling modererer ikke kommentarerne på den sociale platform, men det ville ifølge Thygesen heller ikke nytte noget. Der er kun én måde at få de negative kommentarer til at forsvinde.

- Deres store problem er, at de ikke er et samlet kongehus. Skal man have de negative kommentarer til at stoppe, skal de løse de problemer, de har internt.

Da julen for et par måneder siden nærmede sig, havde dronningen stadig ikke rakt ud til sin familie for at række trådene ud, fortalte grevinde Alexandras presserådgiver Helle von Wildenrath Løvgreen til B.T.

Om hun nu har forsøgt at rede trådene med Joachim og co. ud, vides ikke, men i følge Anna Thygesen er det slet og ret den eneste vej frem.

Sponsoreret indhold