Kongeskibet Dannebrog droppes til to officielle besøg

Afgørelsen er kommet. Kongeskibet Dannebrog kommer ikke til at deltage i dronning Margrethes officielle besøg på hverken Færøerne eller Grønland.

For en uge siden opstod der akutte maskinproblemer, da begge skibets motorer satte af. Skibet er siden da blevet repareret og testsejlet, men det vurderes, at det altså skal blive i de indre danske farvande for nu.

Det meddeler Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

- Alle involverede har leveret et stort stykke arbejde. Teknikerne har arbejdet uden ophør for at finde årsagen til havariet, udbedre skaderne og efterfølgende teste motorerne, og der er i den forbindelse gennemført et stort analysearbejde. Det er ærgerligt, at skibet ikke kan deltage i Hendes Majestæt Dronningens besøg i Nordatlanten, men sikkerheden har i alle forhold den højeste prioritet, siger kommandør Gorm Bergqvist, der er chef for 1. Eskadre, som Kongeskibet hører under.

Det er endnu ikke slået fast, hvad der var skyld i, at begge af skibets motorer satte ud. Og derfor skal skibet ingen steder hen.

Det skal i hvert fald blive i roligere vande, hvor vejret og vandet er mere mildt end udenfor Skagen.

Skal til bunds

Nu står Kongeskibet Dannebrog over for en række driftstest, så det nærmere kan undersøges, hvad det gik galt.

Kongeskibet bliver i dansk indre farevand for nu. (Arkivfoto: Hanne Juul)

Det kan være, at det skyldes urenheder i brændstoffer eller smøreolien. Men sikkert er det, at det er usædvanligt, at begge motorer giver op samtidigt.

Planen var, at skibet skulle ankomme samtidigt med dronning Margrethe på Færøerne i onsdags. Men det er gået helt skævt for både dronningen og skibet.

Skibet var lørdag begyndt at sejle mod Færøerne lørdag, men omkring 100 kilometer fra Hirtshals gik det galt. Dannebrog måtte vende om og blive slæbt til Flådestationen Frederikshavn.

På grund af stride vejrforhold lykkedes det heller ikke dronningen at nå frem til Færøerne på det planlagte tidspunkt. Hun landede dog torsdag, hvor det officielle besøg med et ændret program kunne i gang.

(Foto: Hanne Juul)

Dronning Margrethe forlader efter planen Færøerne på mandag. Hun er knap hjemme i en uge, inden hun aflægger Grønland et besøg fra 24. juli til 5. august.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close