Kongelige28. september 2022

Kongehusekspert Søren Jakobsen: Prins Nikolai bliver hårdest ramt

Kongehusekspert vurderer, at der med dronning Margrethes beslutning er lukket for, at prins Joachims børn kan bruge deres royale titler til at åbne døre
Dronning Margrethe
Fremtiden vil vise, om prins Joachim og hans fire børn vil vinke fra balkonen fremover. Her er det til dronningens 75-års fødselsdag i 2015.
 Foto: Hanne Juul

Onsdag formiddag smed det danske kongehus en gevaldig bombe: Når vi bladrer kalenderen om til 2023, mister prins Joachims fire børn deres prinse- og prinsessetitler og vil herefter være grever og komtesse af Monpezat, ligesom de skal tituleres excellencer.

Ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen falder dronning Margrethes chokerende beslutning fint i tråd med de skridt, hun tidligere har taget for at strømline kongehuset.

– Hvis man bare lod stå til, ville det danske kongehus blive overbefolket af prinser og prinsesser, og nogle af dem ville så være det mere af navn end af gavn. Der er jo ikke nogen, der forestiller sig, at prins Joachims børn kommer til at få nogen formelle, statsretlige optrædener, optagelse i statsrådet og andet, forklarer Søren Jakobsen til SE og HØR.

Rydder op i boet

Tilbage i 2016 slog dronning Margrethe fast, at det kun er prins Christian, der kommer til at modtage apanage, og dette næste skridt er derfor helt naturligt, forklarer Søren Jakobsen:

– Det sætter Joachims børn under det pres, som bliver mere og mere synligt, efterhånden som de kommer frem i tilværelsen og bliver ældre. De skal ud på arbejdsmarkedet, ganske simpelt. Det kan de lige så godt vænne sig til, slår han fast og roser dronningen for den drastiske beslutning:

– Det er flot, at dronningen foretager sig det i sin sidste embedstid. Hun er jo livskraftig, men hun rydder simpelthen op i boet nu og gør klart, hvordan fremtidens monarki ser ud.

Prins Nikolai hårdest ramt

Kongehuseksperten vurderer, at det bliver prins Joachims ældste barn, 23-årige prins Nikolai, der bliver hårdest ramt af farmors beslutning:

– Den, det mest betyder noget for, det er sådan set prins Nikolai, som har kørt på sin prinsetitel og skabt en modelkarriere på det, men han bliver nødt til at koncentrere sig mere om Copenhagen Business School, end han måske har gjort. Ham får det direkte betydning for.

prins nikolai
Prinsetitlen har åbnet mangen en catwalk for prins Nikolai.
 Foto: Vianney Le Caer/AP/Ritzau Scanpix

Dommen er klar fra kongehusekspert Søren Jakobsen:

– De skal ud og arbejde for føden, for nu åbner dørene sig ikke via deres titler.

Sponsoreret indhold