Kongelige28. april 2024

I skyggen af Christian: Sådan bliver prinsesse Isabellas fremtid

I modsætning til sin onkel Joachim skal Isabella bevise sit værd for at få apanage i sit fremtidige liv som myndig
Prinsesse Isabellas skæbne bliver afhængig af hendes forhold til sin storebror, kronprins Christian, 18. Og Frederik og Joachims uvenskab viser, at det hurtigt kan gå galt.
Prinsesse Isabellas skæbne bliver afhængig af hendes forhold til sin storebror, kronprins Christian, 18. Og Frederik og Joachims uvenskab viser, at det hurtigt kan gå galt.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Han sneg sig ind til prins Christians fødselsdag uden invitation

Hendes storebror skal arve hele kongeriget. Selv må hun affinde sig med en skæbne, der langt hen af vejen minder om prins Joachims.

Da prinsesse Isabella 21. april fyldte 17 år, trådte hun ind i det sidste år under sine forældres beskyttende vinger. Om et år bliver hun myndig, og så skal kongeparrets ældste datter indstille sig på en ny tilværelse.

Og her kan hun søge råd hos sin onkel, for Isabella kommer til at få en tilværelse, der langt hen af vejen minder om Joachims.

Som ham skal hun leve i skyggen af en storebror, der får den absolutte magt i familien og i kongehuset og som Joachim skal hun favne et liv, der skal balanceres mellem at være kongelig og selv skabe sin egen tilværelse.

Danskerne elsker Isabella, så det er ikke umuligt, at den aktive pige får en større rolle i kongehusregi.
Danskerne elsker Isabella, så det er ikke umuligt, at den aktive pige får en større rolle i kongehusregi.
 Foto: Hanne Juul

Og det byder på en lang række ulemper for Isabella. For selv om hun ikke skal være regent, kan hun ikke gøre fuldstændig, som det passer hende.

– Der vil være forventninger til, hvad hun kan tillade sig at gøre, og der vil være forventninger om, at hun tager en passende og videregående uddannelse. Men hun har mere frit valg på alle hylder i modsætning til kronprins Christian, forklarer kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen.

Og som Joachim vil der formentlig være et par trædesten i den tidlige ungdom, som hun skal ud på som led i sin dannelsesrejse.

– Jeg tror, at Isabellas liv på en række punkter vil kunne sammenlignes med Joachims, for det vil være oplagt i vores dage, at man tager til udlandet som led i dannelsesrejse, ligesom Joachim gjorde i Australien. Som uddannelse eller at arbejde. Det vil være oplagt. Også bare for at have en tid, hvor man ikke bliver genkendt. Og så skal man langt væk, når man er kongelig, slår Hovbakke fast.

Så længe hendes far, kong Frederik, lever, kan han holde hånden over sin datter i relation til kongehuset.
Så længe hendes far, kong Frederik, lever, kan han holde hånden over sin datter i relation til kongehuset.
 Foto: Hanne Juul

Militæret og kærlighed

Der hersker ingen tvivl om, at kronprins Christian skal en tur i militæret, og med snakken om kvindelig værnepligt, er det heller ikke utænkeligt, at Isabella skal en tur i trøjen.

– Det gjorde Margrethe jo, og Isabella skal selvfølgelig ikke være monark, men det vil da være oplagt, at hun på et tidspunkt stifter bekendtskab med militæret. Specielt hvis vi får kvindelig værnepligt, så vil det være et godt signal at sende, fordi der er den tilknytning mellem kongehuset og militæret, mener kongehuseksperten.

Han peger på, at der vil være flere faldgruber for den unge prinsesse på hendes vej til voksen. Ikke kun i relation til balancen mellem at være kongelig og samtidig skulle skabe sin egen vej i livet. Også på den kærlighedsmæssige side er der ulemper.

– Får hun tilbudt et job, vil der være en risiko for, at hun blot får jobbet på grund af sin familie. Det samme gælder med bejlere. Her skal Isabella konstant vurdere, om de er interesserede i hende eller hendes titel, lyder det fra Hovbakke.

Hverken Isabella, prins Vincent eller prinsesse Josephine er selvskrevne til apanage. De skal arbejde for at gøre sig fortjent til det.
Hverken Isabella, prins Vincent eller prinsesse Josephine er selvskrevne til apanage. De skal arbejde for at gøre sig fortjent til det.
 Foto: Hanne Juul

Vide rammer

Han vurderer, at de nye tider også i kongehuset gør, at Isabella får langt større bevægelsesfrihed end tidligere royale børn. Og der er to yngre søskende, som kan tage noget af presset.

– Hun kan til en vis grad gøre, som hun vil, men der vil være en forventning om, at hun ikke skejer ud og får sig et meget specielt arbejde. At hun ikke bliver klovn i et cirkus eller andet specielt. Men der vil være meget vide rammer for hende sammenlignet med Christian. Vi lever også i en anden tid. Hun kan godt vælge at blive YouTuber. Men begrænsningen ligger i, at hun ikke må vælge noget for besynderligt, understreger Lars Hovbakke Sørensen.

Til alt held har Isabella erfarne familiemedlemmer, der ved alt om, hvordan man agerer i det royale univers. Ikke mindst hendes far, der har gjort sig store overvejelser om, hvordan man bedst gør børnene klar til deres rolle.

– Frederik og Mary vil jo nok forsøge at påvirke dem i speciel retning, men de går også ind for frie tøjler på en måde, der ikke var i kongehuset før. Så de vil skubbe i retning, men ikke styre, mener han.

https://imgix.seoghoer.dk/20240426125232-7da3e92c-d499-4367-86e2-aa4d0f5e4fe7/3a9f2120-30f2-4df7-bf79-8c1876388d67.jpg
 Foto: Hanne Juul

Må arbejde for apanage

Modsat prins Joachim får Isabella ikke automatisk apanage, når hun bliver myndig. Kongehuset har for længst slået fast, at det kun er Christian, der skal have apanage.

– Det er ikke forventningen, og det har det aldrig været, at andre end prins Christian til sin tid skal have årpenge, meddelte hoffet således for otte år siden.

Der er dog lagt op til, at såfremt en eller flere af Christians søskende får en betydende rolle med arbejde for kongehuset, så kan apanage komme i spil.

Det betyder dog, at Isabella skal lægge sig i selen for at få pengene. De kommer ikke automatisk

Sponsoreret indhold