Kongelige1. februar 2022

Frederiks redning: Mary kan det hele

Kronprinsens kone er hans store styrke
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nogle gange bliver en plus en bare lidt mere end to.

Det er sket for kronprins Frederik, der har set sig selv blive ualmindeligt populær i befolkningen, efter han giftede sig med en smuk australier for snart 18 år siden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frede_1_4.jpg
 (Foto: Jesper Sunesen)

I år er det 22 år siden, at kronprinsen blev vild med Mary. (Foto: Jesper Sunesen)

Mary har nemlig vist sig at styrke Frederik på nogle af de punkter, der ellers var hans akilleshæl.

– Tilsammen udgør de et stærkt makkerpar, fordi hun interesserer sig for nogle andre ting end kronprinsen. Han har markeret sig ved at interessere sig for sport og sundhed, så har hun emner som kvinders forhold, børns vilkår og sociale spørgsmål. Det er ting, som kronprinsen ikke har vist så stor interesse for. Tilsammen dækker de et bredt spektrum, forklarer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/frede_8.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

Hvad Frederik ikke kan, kan Mary – og det er parrets store styrke. (Foto: Lars H. Laursen)

Taler bedst

Da Frederik fyldte 50 år i 2018, holdt fruen en opsigtsvækkende flot og kærlig tale til sin mand. Fortællingen om kronprinsen med den vandede humor og dårlige smag i træningstøj sikrede Mary Talerprisen for årets bedste af slagsen.

Den ære er stadig ikke tilfaldet Frederik.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_19.jpg
 (Foto: Martin Høien)

For fire år siden viste Mary, at hun kunne blæse nationen bagover med en tale, da hun hyldede og drillede sin mand til hans 50-års fødselsdag. (Foto: Martin Høien)

– Han er ikke nær så god til at holde taler, som dronning Margrethe er, og det har han også selv sagt. Der er kronprinsesse Mary god til at holde taler og har det som en af sine stærke sider, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Will og Kate følger med

Danmark er ikke Europas eneste kongerige, og selvfølgelig kigger de kongelige familier hinanden i kortene.

Historiker Lars Hovbakke Sørensen er ikke i tvivl om, at der særligt bliver holdt øje med Frederik og Marys gøren og laden.

– Man holder øje med hinanden – især med de steder, hvor det går rigtig godt. Og det viser meningsmålingerne, at det gør i Danmark. Der er opbakning til kongehuset og til kronprinsessen.

Særligt lande, der står i samme situation med en prins, der en dag skal bestige tronen sammen med kvinde, der er opvokset “ganske almindeligt”.

– Dem ser man på i et land som Storbritannien. Der er ingen tvivl om, at William og Kate følger med i, hvordan det går med kronprinsesse Mary, som er så populær, siger han.

– Til gengæld er en af kronprins Frederiks stærke sider, at han er god til at tale med folk i øjenhøjde, så de føler, at de har kendt hinanden altid. På den måde supplerer de også hinanden godt, vurderer historikeren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frede_2_2.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

Mary kan holde de store taler, men Frederik er konge til at tale med almindelige danskere. (Foto: Lars H. Laursen)

Hvordan Frederik ville drille tilbage med sin tale til konens 50-års fødselsdag, finder vi ikke ud af.

På grund af coronasituationen er Marys officielle taffel på Rosenborg Slot aflyst, og dagens fejring kommer til at foregå udelukkende privat.

Sponsoreret indhold