Frederik løber fra traditionerne: Opgør med mor

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik

(Foto: Claus Poulsen)

Når kronprins Frederik rammer det skarpe 50-års-hjørne den 26. maj, er han ikke bare blevet fejret af folket – han har fejret det sammen med dem.

Forinden har han nemlig løbet sammen med tusindvis af motionister i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København, og senere står han bag et koncertarrangement i Royal Arena, hvor 14.000 gæster vil feste sammen med Frederik og Mary – og hele Danmark kan følge med på TV.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det bliver en travl fødselsdagsuge i maj for kronprins Frederik, når han mandag skal løbe Royal Run, onsdag åbne Crown Prince Frederik Center for Public Leadership i Aarhus, lørdag holde fødselsdag og søndag til koncert i Royal Arena sammen med Mary.

Det bliver en travl fødselsdagsuge i maj for kronprins Frederik, når han mandag skal løbe Royal Run, onsdag åbne Crown Prince Frederik Center for Public Leadership i Aarhus, lørdag holde fødselsdag og søndag til koncert i Royal Arena sammen med Mary. (Foto: Dan Mariegaard)

Den fødselsdagsfest kalder forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen for ganske utraditionel – og fastslår, at dronning Margrethe bestemt ikke har været inde over planerne.

– Det ligger meget langt fra hende.

- Men det er sundt at se, at der sker noget ved generationsskiftet, der ligger forude.

Følte sig udenfor

– Han skifter guldkareten ud med løb og viser sig i øjenhøjde med folket – endda mange forskellige steder i landet.

Det viser en utraditionel tankegang, som tjener ham godt.

Det må være en meget personlig idé – det er ikke en hofchef, der har udtænkt den plan, siger Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronning Margrethe
Stod det til dronningen var kronprinsens runde dag med garanti blevet fejret på en anden måde end med løb gennem gaderne. 78-årige Margrethe har altid sat en ære i at holde på traditionerne. (Foto: Dan Mariegaard)

Det er da heller ikke første gang, at tronfølgeren har lagt afstand til sin 78-årige mors måde at gøre tingene på.

I bogen ”Under bjælken”, som kronprinsen tog initiativ til som optakt til fødselsdagen, fortæller han blandt andet, hvordan han følte sig udenfor, når prins Joachim og dronningen havde dybe samtaler ved middagsbordet, hvor unge Frederik ikke selv kunne følge med.

Her blev kimen lagt til at gøre tingene på en anden måde – og i sidste ende betød det en fremtid som frømand, Sirius-patrulje og en utraditionel 50-års fødselsdag.

Mere folkelig

Ifølge historiker og hofekspert Sebastian Olden-Jørgensen giver det god mening, at en ny generation i kongefamilien prøver at gøre tingene på en ny måde.

– De skal jo genopfinde sig selv og finde en balance mellem tradition og innovation.

– På den måde synes jeg ikke, det er så underligt. Hans bryllup var mere traditionelt, og nu prøver han så noget andet.

– Han fejrer fødselsdagen på sin egen måde, og på en mere folkelig og aktiverende måde end tidligere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kongehuset

På sin egen 50-årsdag for snart 28 år siden blev Margrethe fejret helt efter bogen – bl.a. med Joachim, Frederik og Henrik på Amalienborgs balkon. (Foto: All Over Press)

- Men jeg mener, at essensen i fejringen er traditionel.

- Det er kun formen, der er utraditionel, siger historikeren.

Søren Jakobsen mener, at netop kronprinsens nye måde at anskue kongehusets traditioner på kan hjælpe institutionen med at overleve mange år endnu.

Samme tanke har hovedpersonen selv gjort sig:

– Mere end nogensinde, tror jeg, gælder det om i vores tid at vise, at monarkiet er til for alle sjæle i landet, siger Frederik i ”Under bjælken”.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close