Kongelige23. oktober 2022

Frederik den tavse: Løber fra balladen

Kronprinsen har været i flyverskjul lige siden dronningen sprængte titel-bomben
Kronprins Frederik
Der har været god tid til at pudse formen af i denne måned, for kronprins Frederik, 54, har ikke haft mange røde løbere at betræde, siden dronningen den 28. september væltede familien omkuld.
 Foto: Martin Høien

Hvor er Frederik?

Spørgsmålet er ikke et oplæg til en ny børnebog, men det spørgsmål, som interesserede i balladen omkring prins Joachims børn stiller hinanden for tiden.

For mens resten af den kongelige familie har fortalt, hvad de synes om dronningens drastiske beslutning om at tage prinse- og prinsessetitel fra de fire børn, har Danmarks næste konge været ganske tavs.

Mens nyheden blev offentliggjort, var Frederik på sejlerferie i Sydfrankrig, og lige siden har kalenderen været påfaldende tom.

Eneste programpunkt var den traditionelle deltagelse i åbningen af Folketinget først på måneden, hvor Frederik troppede op uden at svare de mange reportere, der kaldte på ham for at få svar på deres spørgsmål.

Dronning Margrethe og kronprins Frederik
I starten af oktober deltog Frederik, Mary og dronningen i Folketingets åbning, men ingen af dem ønskede at svare på et eneste spørgsmål.
 Foto: Hanne Juul

Det eneste emne

Tavsheden er en ganske bevidst plan, mener PR- og kommunikationsekspert Anna Thygesen.

Men i de første dage af november venter en længe planlagt officiel tur til Vietnam for kronprinsparret.

– Han kan ikke længere holde stilheden, hvis han stiller op til alt muligt. For så bliver han hele tiden nødt til at sige, at han ikke vil svare på det – og så kommer han hurtigt til at virke flabet, arrogant eller nervøs.

Kronprins Frederik
I slutningen af september nød Frederik livet på den franske riviera, mens en meget rørt prins Joachim stod frem i Paris.
 Foto: MEGA

– Hvis jeg var rådgiver for dem, ville jeg sige, at han ikke kan stå der og sige “Det vil jeg ikke tale om”. For lige meget hvor meget han gerne vil tale om noget andet, er det denne sag, som journalisterne vil spørge om.

Inden Vietnam burde hoffet have et statement klar. Det statement kunne godt være, at han ikke vil blande sig, for det er en sag mellem hans mor og hans bror, siger Anna Thygesen.

Joachim har nøglen

Sådan en udmelding kan give kronprinsen lidt arbejdsro.

Kronprinsesse Mary
Selv kronprinsesse Mary, 50, har fortalt pressen om sin holdning til svigermors beslutning. – Jeg kan forstå, det er en meget svær beslutning at skulle træffe – og en meget svær besked at modtage, sagde hun.
 Foto: Hanne Juul

Men uroen omkring kongehuset vil ulme lige så længe, at prins Joachims tavshed også fortsætter.

Prinsen har endnu ikke udtalt sig, siden han i forrige uge tog fra Paris til Fredensborg Slot for at holde et krisemøde med sin mor.

– Hverken kronprinsen eller dronningen kan lægge låg på sagen, medmindre hun altså ændrer sin beslutning.

Prins Felix, prins Nikolai, prins Henrik, dronning Margrethe, prinsesse Marie, prinsesse Athena og prins Joachim
Den gode stemning mellem dronning Margrethe, 82, og prins Joachims side af familien ser ud til at være stivnet den sidste måneds tid. Prins Felix, 20, prins Nikolai, 23, prins Henrik, 13, og prinsesse Athena, 10, skal fra årsskiftet vænne sig til at være grever og komtesse.
 Foto: Hanne Juul

Elefanten i rummet vil følge de kongelige indtil den dag, hvor Joachim kommer ud og siger: “Jeg har fået en lang snak med min mor, og hun har også talt med mine børn. Nu har vi fundet en god vej ud af problemerne”, forklarer Anna Thygesen.

Kronprinsparrets todages-tur til Vietnam begynder 1. november og skal efter planen sætte fokus på den grønne omstilling.

Sponsoreret indhold