Kongelige19. januar 2020

Fordrukken kronprins forvekslede to søstre: Kasseret kærlighed

Med hjælp fra dronningen, kronprins Frederik og danske historikere slører DR sandheden om kong Frederik IX.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/19980509-799860-3_2mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det handler om ikke at tabe ansigt. Selv 98 år efter.

I andet afsnit af DR-serien "Frederik IX" møder den på det tidspunkt unge kronprins Frederik – senere kong Frederik IX – for første gang den græske prinsesse Olga ved en festlig lejlighed i Nice.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0359514.jpg
 (Foto: DR (Lars Bonde))

I DR-serien spilles Olga og Frederik af Andreas Dittmer og Amanda Radeljak. (Foto: DR (Lars Bonde))

Mødet udvikler sig i løbet af 1922 til en forlovelse, og ifølge tv-serien er det den 23-årige kronprins Frederik, som bryder forlovelsen med den fire år yngre prinsesse.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dr-0359520.jpg
 (Foto: DR (Lars Bonde))

DR-seriens version af forlovelsesbilledet mellem den græske prinsesse og den danske kronprins. (Foto: DR (Lars Bonde))

Men fortællingen om, hvem der brød forlovelsen, er ifølge en spansk forfatter helt forkert. Ricardo Mateos, som har universitetsgrader i historie, psykologi og sprogvidenskab, har skrevet adskillige bøger om de europæiske kongehuse:

– Kronprins Frederik, som holdt meget af at drikke, ankom til Athen for at møde Olga og sin svigerfamilie, og da parret skulle hyldes af den græske befolkning, forvekslede han Olga med hendes lillesøster Elisabeth.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/olgaelisabetmarina.jpg
 (Foto: Library of Congress, Wikipedia)

Der er mindre end et år mellem prinsesserne Olga (tv.) og Elisabeth, og ligheden mellem dem som børn var slående. Det kan ikke undre, at Frederik tog fejl, for da de blev voksne var ligheden også enorm. Til højre pigernes lillesøster, Marina. (Foto: Library of Congress, Wikipedia)

– Foran grækerne tog Frederik simpelthen Elisabeths hånd, da der skulle vinkes til menneskemasserne. Det følte Olga sig så ydmyget over, at hun brød forlovelsen, oplyser Ricardo Mateos til SE og HØR. Han har beskrevet den skæbnesvangre episode i bogen "La familia de la reina Sofía" om den spanske dronning Sofia, som oprindelig er græsk prinsesse.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ricardo_mateos_medrano_flickr.jpg
 (Foto: Flickr)

Den spanske historiker og forfatter Ricardo Mateos er helt uenig i DR's udlægning af bruddet mellem Olga og Frederik. (Foto: Flickr)

Skarp dronning

At DR pynter på Frederik IXs eftermæle kan ikke undre, eftersom både dronning Margrethe og kongens barnebarn kronprins Frederik medvirker i tv-serien. Selv om alle ved, at Margrethe er særdeles skarp i dansk og europæisk historie, så dækker hun over sin fars mislykkede forlovelse:

– Jeg ved egentlig ikke, hvorfor de blev forlovet, og jeg ved heller ikke rigtig, hvorfor det gik over styr. Det stod nok ikke skrevet i stjernerne, at det skulle være dem, siger majestæten.

Røgslør

Også Frederik forsøger at dække over sin morfars jokken i spinaten:

– Frederik IX ville sit liv på den måde, og det var ekstremt vigtigt for ham i hans unge år at træffe et eget valg og trumfe det igennem og sige: "Nej, mit hjerte banker ikke for denne her forlovelse," siger kronprinsen i DR-serien.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20191001_wen_-_folketinget_229.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Som kongelig handler det om ikke at tale ansigt. Frederik og Margrethe gør i DR-serien "Frederik IX", hvad de kan, for at pynte på historien. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Så er der også striben af danske historikere, som med udsigt til en kongelig belønningsmedalje er med til at bekræfte historieforvanskningen – historiker Michelle Jørsing Kristensen siger således:

– Kronprins Frederik beslutter sig for, at han vil ikke gifte sig med prinsesse Olga alligevel.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20110112-100520-6_18mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Margrethe havde et meget nært forhold til sin far. Her er den 6-årige prinsesse med sin far på Amalienborg Slotsplads. (Foto: Ritzau Scanpix)

Hånden afgjorde alt

Heller ikke historiker Jes Fabricius Møller gør noget for at mane misforståelsen om bruddet i jorden. Heller ikke selv om det er et brud, der har fundamental betydning for, hvordan det danske kongehus ser ud i dag.

Hvis Frederik havde taget Olgas hånd i stedet for søsterens, så var de blevet gift, og så ville deres ældste barn i dag være Danmarks regent – og hvem ved, hvad der så havde været af danske prinser og prinsesser.

Jes Fabricius Møller nøjes med at konstatere:

– Det var ikke normalt, at man sådan afbrød forlovelser og slet ikke i kongelige familier.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20110121-100947-6_20mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Selv om Margrethe og Frederik IX var som nat og dag, så nærede de stor respekt for hinanden. (Foto: Ritzau Scanpix)

I DR-serien nævnes der ikke noget om kronprins Frederiks hang til de våde varer, men i serien er der flere scener, hvor han skyller alkohol ned. Under besøget i Athen tilbyder den danske kronprins Olga et glas, men hun afslår, da det er for tidligt på dagen at drikke.

Olga fandt kærligheden året efter bruddet med Frederik. Hun giftede sig med prinsregent Paul af Jugoslavien, og de fik tre børn. Olga døde i 1997 i Paris.

Sponsoreret indhold