Kongelige22. januar 2023

Ekskong Konstatin: Tabte tronen, vandt OL

Den græske ekskonge med det danske pas oplevede både at tabe tronen og vinde et OL
Kong Konstantin
Størstedelen af sit liv levede Konstantin i sus og dus uden for Grækenlands grænser. Hvor pengene kom fra, ville han aldrig ud med.
 Foto: Ritzau Scanpix

Drama var hverdag i det 82 år lange liv, der sluttede i sidste uge, da den tidligere konge af Grækenland og prins af Danmark Konstantin døde i Grækenland.

Han var et år gammel, da han første gang måtte flygte ud af landet, fordi tyskerne invaderede Grækenland i 1941, og i 1967 flygtede han fra hjemlandet igen – denne gang efter han havde været med til at planlægge et mislykket militærkup, mens et modkup i stedet vandt magten.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin
I 1964 giftede Konstantin sig endelig med dronning Margrethes søster, Anne-Marie. Efter vielsen blev kronprinsparret hyldet i Athens gader. Tre år senere måtte de flygte ud af landet.
 Foto: Ritzau Scanpix

Flugten til Rom skete pludseligt og kaotisk, og få dage senere aborterede den gravide dronning Anne-Marie.

På det tidspunkt havde den 27-årige Konstantin været konge i tre år, og bare syv år forinden havde han været hyldet som en folkehelt.

Kong Konstantin og Jacqueline Kennedy
Under et besøg af det amerikanske præsidentpar fik den unge kronprins lov til at køre Jacqueline Kennedy en tur til havnen for at vise sin dragebåd frem.
 Foto: Ritzau Scanpix

Dansk pas

Konstantin deltog nemlig som 20-årig ved OL i Rom i 1960. Her lykkedes det den græske kronprins at vinde guld i dragebådssejlads.

Det var bare tredje gang, at Grækenland vandt guld ved de olympiske lege, som de ellers bryster sig af at have opfundet, og Konstantin, der også dyrkede svømning og karate, blev kåret som årets sportsmand.

Kong Konstantin
Ved OL i Rom var den daværende kronprins en del af det hold, der vandt guld i dragebåd foran Argentina og Italien. Her takker 20-årige Konstantin for sin medalje.
 Foto: Ritzau Scanpix

Senere blev han også medlem af den internationale olympiske komité, indtil grækerne i 1974 havde haft folkeafstemning om kongehusets fremtid og klart svaret nej – og altså beseglede Konstantins skæbne som uvelkommen i sit fødeland.

Selv det græske pas blev taget fra ham, og han måtte i stedet bruge sit danske diplomatpas, som han havde på grund af sin titel som prins af Danmark – Konstantins tipoldefar var nemlig kong Christian 9.

Ville dø græsk

Fra 1967 til 2013 levede Konstantin uden for Grækenlands grænser, først i Rom og siden i London. Hvad familien egentlig levede af i den periode, står uklart – for der flød jo ingen apanage fra hjemlandet.

I London holdt han sig gode venner med det lokale kongehus, og hans 60-års fødselsdagsfest i 2000 går over i historien som den første gang, at dronning Elizabeth mødte prins Charles’ kæreste – hende, der nu er dronninggemalinde Camilla.

Kong Konstantin og Elizabeth Taylor
Som 18-årig var Konstantin en af klodens mest eftertragtede ungkarle. Her mødtes han med Elizabeth Taylor – året efter var det 13-årige Anne-Marie fra Danmark, der vandt hans hjerte.
 Foto: Ritzau Scanpix

Opgøret endte hele vejen i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvor Konstantin og Anne-Marie fik tilkendt cirka 100 millioner kroner i godtgørelse for tabet.

Kong Konstantin
Selv om han var sparket ud af sit land, blev Konstantin ved med at kalde sig konge – det samme gjorde det danske kongehus. Også IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red) kaldte ham konge – her var han æresmedlem frem til sin død.
 Foto: Ritzau Scanpix

Pengene blev bl.a. brugt på at købe en kæmpevilla i Porto Heli, indtil de for få år siden måtte rykke til Athen for at være tættere på de hospitaler, hvor ekskongen, der havde været igennem så meget, fik plejet sit skrantende helbred i den sidste tid.

– Jeg er født græsk, og jeg vil dø græsk, sagde han – og det fik han ret i.

Sponsoreret indhold