Kongelige11. december 2021

Dronningens store frygt: Festen I fare

Coronapandemien kan resultere i, at Margrethes stort anlagte regerings-jubilæum kan ende som en fuser
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun elsker at feste, og 50 år som statsoverhoved er da også noget, de færreste kan fejre. Derfor holder dronning Margrethe, 81, og hele kongehuset i disse dage vejret i håb om, at hun overhovedet får lov at gennemføre festen.

For med den nye coronavariant – omikron, er der nu bekymring for, at det danske samfund kommer til at lukke ned, og at regeringen igen vil anbefale, at man begrænser, hvor mange mennesker der er samlet samme sted.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_15.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Margrethe holder vejret og krydser fingre for, at hendes livs største fest bliver til noget. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det vil medføre, at hele Margrethes stort anlagte fest falder fra hinanden og efterlader Margrethe med en lang næse i stedet.

For som statsoverhoved må Margrethe slavisk følge de anbefalinger, som regeringen kommer med. Det mener kongehuseksperten Lars Hovbakke.

– Hvis regeringen melder det ud, vil man følge det. Det gør man i et konstitutionelt monarki. Der kan de ikke føre deres egen politik, fortæller han.

Store festplaner

14. januar 1972 overtog Margrethe tronen efter sin far, kong Frederik 9., der regerede i 25 år, og det betyder, at hun i dag er en af de længst regerende monarker i verden – kun overgået af britiske dronning Elizabeth, 95, som snart kan fejre 70 år på tronen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_3_11.jpg
 (Foto: Jacob Ljørring)

Dronningen elsker pomp og pragt. Men nu er festen i fare. (Foto: Jacob Ljørring)

Margrethes regentjubilæum skal fejres over flere dage. Festivitassen vil blive åbnet med et pressemøde, hvor Margrethe vil få spørgsmål til sin lange regeringstid, der i den danske kongerække kun er overgået af Christian 4., der var konge i 60 år.

Dagen inden selve dagen, hvor hendes far afgik ved døden, skal hun efter planen åbne udstillingen ”En dronnings smykkeskrin” i Kongernes Samling - Amalienborgmuseet, og den 14. januar skal hun fejres af Folketinget, ligesom der er kranselægning ved Frederik 9. og dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke i anledning af 50-årsdagen for Frederik 9.s død.

Og den 15. januar, hvor Jens Otto Krag officielt udråbte hende som dronning, kommer den kongelige familie ud på balkonen, inden der er karetkørsel til rådhuset. Dagen rundes af med en festforestilling på Gamle Scene i Det Kongelige Teater.

Søndag den 16. januar er der festgudstjeneste i Vor Frue Kirke, inden alle arrangementerne bindes sammen med gallataffel på Christiansborg.

Venter i uvisheden

Men alt det risikerer at blive skyllet ud med badevandet i tilfælde af nye restriktioner, der betyder, at større forsamlinger ikke må være sammen. Og det vil ikke hue den festglade dronning.

– Jeg tror, det vil ærgre hende helt vildt meget, hvis hun bliver tvunget til at aflyse eller lave om på det. Det vil være en stor skuffelse, men selvfølgelig vil de følge anbefalingerne, siger Lars Hovbakke.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_1_12.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Hvis landet lukkes ned, må guldkareten blive i stalden, for kongehuset følger regeringens anbefalinger. (Foto: Claus Poulsen)

Hidtil er der dog ikke indført restriktioner, men flere steder i verden er der allerede lukket for indrejse fra visse lande, hvilket kan tyde på, at også Danmark vil indføre nye regler.

– Det var lagt op til den helt store begivenhed, og det kan jo stadig være, det bliver til noget, lyder det optimistisk fra kongehuseksperten.

Kongehuset har ikke ønsket at kommentere scenariet over for SE og HØR, men Amalienborg vil naturligvis følge alle officielle anbefalinger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_2_10.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

80-årsfødselsdagen blev ødelagt af corona. Nu risikerer jubilæet at ryge i vasken. De udenlandske gæster kan få problemer med at komme ind i landet i tilfælde af restriktioner. (Foto: Hanne Juul)

Derfor aflyste dronning Margrethe da også sin stort anlagte fest i forbindelse med, at hun fyldte 80 år i april 2020, fordi myndighederne anbefalede det. Og med flere statslige arbejdspladsers aflysning af julefrokoster er der meget, der tyder på, at Margrethes store jubilæum nu er i fare for at blive aflyst.

Sponsoreret indhold