Kongelige15. januar 2022

Dronning Margrethes surprise-middag: Her de helt særlige detaljer

En overraskelsesmiddag bød på en helt særlig bordplan, et stel med en betydningsfuld historie og en i sig selv usædvanlig form for fejring
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Der var ikke meget, der var overladt til tilfældighederne, da dronning Margrethe fredag blev overrasket med en middag for at fejre hendes 50-års regeringsjubilæum.

Især nogle af detaljerne indeholder en hel særlig symbolik, lyder det fra kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen. Blandt andet bordplanen skal man bide mærke i, for den er i den grad tænkt over.

- Man har samlet de tre vigtigste. Den nuværende regent og de to kommende konger. Man har fået placeret de mest centrale personer i kongehuset samlet, i forhold til dem der har mindre betydning, bemærker Lars Hovbakke Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

81-årige Dronning Margrethe sidder med en kommende konge på hver sin side - 53-årige kronprins Frederik og 16-årige prins Christian - mens 49-årige kronprinsesse Mary er placeret over for hende.

Ved bordet sidder også børnebørnene, den 77-årige søster prinsesse Benedikte samt 52-årige Joachim og 45-årige Marie.

- Hvis nu det havde været dronningens 80-års fødselsdag - som ikke blev afholdt - så havde de nok siddet anderledes. Selvom det er en overraskelsesmiddag, så er et regeringsjubilæum en mere officiel og højtidelig markering end en rund fødselsdag, siger kongehuseksperten.

Usædvanlig fejring

Den helt store fejring af dronningens jubilæum var ramt af aflysninger og udskydelser. Men det skulle da ikke hedde sig, at den særlige dag ikke skulle fejres, og hun blev altså overrasket af sin nærmeste familie med en middag i Taffelsalen Christian VII’s Palæ på Amalienborg.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Der er ikke meget "sådan plejer vi at gøre", når det kommer til 50-års regeringsjubilæer. Det sker nemlig ganske sjældent. Dog er det klart ikke traditionelt, at der afholdes en surprise-fest, forklarer kongehuseksperten.

- Det er usædvanligt. Men det er en meget fin måde at løse det på med en privatfest, når man ikke kan må holde de store officielle fejringer på grund af coronavirus, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Så bliver der alligevel en fest, bare i mere private rammer. Og med billederne og den særlige måde, de sidder på, bliver det en blanding mellem privat og officielt, fortæller han videre.

Kongehuset, der har delt en række fotos fra overraskelsesmiddagen, beskriver selv at det er et helt særligt stel, middagen skal nydes på.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20211231_mr_nytarstale_007-1.jpg
 Foto: Mikael Rieck

Dronningens nytårstale i 2021 var hendes nummer 50. (Foto: Mikael Rieck)

Flora Danica-stellet er nemlig det mest kostbare spisestel i Danmark.

- Det viser, hvor særligt et 50-års regeringsjubilæum er. Både i dansk sammenhæng og udlandet, for hun er den næstlængst siddende statsoverhoved i hele verden, siger kongehuseksperten.

Særlig forbindelse

Stellet er ikke blevet brugt siden dronning Ingrids 80-års fødselsdag i 1990. At det netop er det stel, der er blevet valgt, har derfor en større symbolik forbundet med sig end blot dets kostbarhed.

- Det passer, i forhold til at man markerer den særlige forbindelse til dronning Ingrid, som dronningen altid har haft. Det symboliserer kontinuitet i familien, og det hænger sammen med, at Frederik den 9. døde, dronning Ingrid blev enke, og dronning Margrethe blev regent, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/okt2.jpg
 Foto: Hanne Juul

Frederik og Mary sammen med prins Christian. (Foto: Hanne Juul)

Hvem der har stået for at arrangere middagen, bliver afsløret af det monogram, der er trykt på bordkortene. Det er nemlig Mary og Frederiks.

Og det er sandsynligvis værtsparret, der har haft et afgørende ord, da stellet til den særlige aften skulle vælges.

Flere i kommensporet tilknyttet de delte fotos fra middagen har bemærket, at det er kronprinseparret monogram og ikke dronning Margrethes monogram, der er brugt i bordopdækningen.

Det mener kongehuseksperten dog ikke, man skal tillægge specielt meget værdi.

- Det er et spørgsmål om, at det er dem, der er værter. Det er ikke, fordi de er ved at overtage eller nogen, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- Det ville være mærkeligt at bruge dronningens monogram i dette tilfælde, selvom det er en hyldest.

Den officielle fejring af regeringsjubilæet er udskudt til sensommeren.

Sponsoreret indhold