Kongelige18. juli 2022

Christians ilddåb: Tronfølgeren i kongelære

Da kongehuset deltog i mindehøjtideligheden for ofrene i Field’s, var det den 16-årige prins, der var i front. Og det er blot et af de første skridt mod tronen
Kronprins Frederik og prins Christian
Stoltheden lyste ud af kronprins Frederik, 54, da hans kun 16-årige søn talte med pressen i forbindelse med mindehøjtideligheden ved Field’s for nylig.
 Foto: Ritzau Scanpix

Da prins Christian forleden tog ordet ved mindehøjtideligheden for ofrene for massakren i Field’s, var det et stort skridt i hans oplæring som tronfølger.

For her blev den 16-årige prins skubbet frem i forreste geled.

En dag skal han overtage tronen efter sin far – og derfor er det vigtigt, at han bliver forberedt på, hvad hans rolle går ud på.

Prins Christian og kronprins Frederik
Frederik er i gang med at oplære prins Christian i, hvad det vil sige at være tronfølger.
 Foto: Mikael Rieck

Farmand Frederik har naturligt nok påtaget sig at oplære sin søn i den specielle rolle, det er at være kongelig.

- Det viser, at han er ved at blive oplært som konge og tage det store ansvar på sig – som det også er at udtale sig om alvorlige emner. Så det er klart det, man kan se, siger kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen til SE og HØR.

Når Frederik allerede oplærer sønnike i så ung en alder, skyldes det efter alt at dømme Frederiks egne erfaringer.

For han fik ikke samme indføring fra sine forældre, da han var på Christians alder.

Prins Christian og kronprins Frederik
Frederik følte sig ikke klædt på til rollen af sine forældre. Derfor sørger han for at gøre sin efterfølger klar til jobbet.
 Foto: Hanne Juul

- I min egen barndom var vores forældre ikke særligt gode til det. De var ligesom lidt beklemte, tøvende og kunne ikke rigtig finde ud af at fortælle det til os. Det var et stort minus.

Det gjorde mig usikker og til tider sky og kejtet, og senere fik jeg så slag for det i pressen, fordi jeg opførte mig mærkeligt, har Frederik tidligere fortalt om sin famlende ungdom.

Margrethe forsømte

Og Margrethe selv har da også erkendt, at hun måske ikke var den bedste til at lære det fag fra sig, som en tronfølger kun kan lære fra sine forældre eller andre kongelige.

- Hvordan har jeg opdraget Kronprinsen til at blive Danmarks fremtidige konge?

Det spørgsmål har jeg altid syntes var et af de sværeste at besvare, når den danske eller udenlandske presse spurgte.

Dronning Margrethe, prins Christian og kronprins Frederik
Christian har tidligere været på arbejde med både sin far og farmor. Her fra genforeningsfest i Sønderjylland sidste år.
 Foto: Martin Høien

Jeg vil helst have, at opdragelsen skal komme intravenøst. Det skal sives ind.

Men derfor kan det jo godt være, at jeg alligevel har forsømt noget, fordi jeg har overvurderet, hvor meget der siver - hvor meget der kan sive, har dronningen fortalt om sine overvejelser.

Mary i baghånden

Og der er meget, der tyder på, at hendes strategi ikke var videre effektiv for den unge Frederik.

- I begyndelsen stod det at skulle være konge helt klart for mig som noget stort og skræmmende. Noget mørkt, noget dystert.

Noget som jeg prøvede at fortrænge og skubbe væk, har han tidligere afsløret.

Prins Christian og kronprins Frederik
Ind i mellem kan det hele blive for meget – og så er det rart med et par trøstende arme fra sin læremester, der samtidig er far.
 Foto: Hanne Juul

Og den følelse ønsker han ikke, at Christian skal døje med. Derfor har han og Mary taget ansvaret for hans kongelige opdragelse til sig.

- Alle børn vil bare gerne ligne hinanden, og han kommer til at skille sig ud.

Jeg giver ham en god, grundlæggende værdi, så han kan være stolt af hvem han er.

Så det bliver en styrke for ham, har kronprinsesse Mary tidligere fastslået.

Stoler på Christian

Ansvaret for hans opdragelse kommer da også til at hvile på kronprinsparrets skuldre, for Margrethe er ikke den, der sørger for at klæde Christian på til rollen.

- Måske giver jeg mig ikke tid nok til at være sammen med mine børnebørn. Det er jeg på det rene med, har hun indrømmet.

Prins Christian og kronprins Frederik
Det var en sorgfuld prins Christian, som deltog i mindeceremonien ved storcentret Field’s på Amager. - Jeg er i dyb sorg over, at det er gået ud over uskyldige liv, lød det fra den kommende konge, da pressen spurgte ind til hans opfattelse af den frygtelige episode..
 Foto: Mikael Rieck

Da Christian var med til mindehøjtideligheden, var det for første gang ham, der fik de første spørgsmål ved det efterfølgende pressemøde.

Det passede farmand fint, for Frederik er så sikker på sin søns evner, at han ikke havde problemer med at give ham det store ansvar at tale om så alvorligt et emne.

Det havde været utænkeligt, da han selv var på Christians alder, for hans forældre lod ham ikke komme offentligt til orde, før han var myndig.

- Så det er en helt ny stil, som også er et led i moderniseringen af kongehuset, som har været undervejs nogle år.

Så får prins Christian en statsmandsagtig ting over sig, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Og som billederne viser, er Frederik allerede særdeles stolt over sin snart voksne søn.

Sponsoreret indhold