Kongelige28. september 2022

Kongehusekspert: Koldblodig dronning Margrethe ydmyger prins Joachim og familien

Jakob Steen Olsen er ikke i tvivl. Dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse er koldblodig og en ydmygelse
Prins Joachim
Prins Joachims familie.
 Foto: Martin Høien

Degraderingen af prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena har sendt chokbølger gennem Danmark.

Også kongehusekspert Jakob Steen Olsen er overrasket over beslutningen, som dronning Margrethe nu har truffet.

- Det er højest overraskende, fordi der ikke er præcedens for, hvis man kigger på de forskellige europæiske kongehuse, at man ligefrem fratager kongelige deres titler, medmindre man har gjort et eller andet eller har giftet sig borgerligt, siger Jakob Steen Olsen til SE og HØR og uddyber:

- Det er en usædvanlig koldblodig beslutning af dronningen, men jeg forstår godt, hvorfor hun har truffet den.

Her forklarer den 55-årige forfatter, at beslutningen om at fratage prins Joachims børn titlerne som prinser og prinsesse falder i tråd med den stil, regenten har lagt fra dagen. Blandt andet med ændrigen af apanage.

- Hun trimmer træet for, at det kan vokse stærkt. Underforstået at dem, som laver noget og bliver betalt for det, kan få titler. De andre skaber bare forvirring. Derfor træffer man den her drastiske beslutning, fortæller Jakob Steen Olsen.

Forfatteren kalder dronningens valg for koldblodig, men det er ikke første gang, vi ser hende tage en beslutning af den kaliber. Ligesom i ægteskabet med prins Henrik sætter dronningen sin pligt frem for alt, vurderer Jakob Steen Olsen.

Men han vurderer også, at beslutningen kommer til at slå revner i det danske kongehus og specielt i familiebåndet.

- Det her skaber splid i familien. Det kan vi allerede se på grevinde Alexandras kommentar. Men dronningen vælger at sige, at det er en vigtig beslutning for at slanke kongehuset, slår Steen Olsen fast.

Forfatteren er ikke i tvivl. Han ser beslutningen fra dronningen som et ydmygelse af prins Joachim og prinsesse Marie. Det er det klokkeklare signal, vurderer han.

- Jeg synes, det er en ydmygelse af prins Joachim og Marie. Det er også en afvisning, må man tolke det som, selv om man ikke fratager Joachim og Marie deres titler, siger Jakob Steen Olsen og fortsætter:

- Men det er et signal om, at det måske ikke er brug for dem i Kongehuset, selv om de måtte ønske det. Joachim og Maries fremtid er i hvert fald uafklaret.

Selv om det ses som en ydmygelse af prins Joachim og Marie, så er der ikke tvivl om, at det går værst udover dronningens fire børnebørn.

- Jeg synes, det er en barsk beslutning, fordi man fratager nogen, der er født til det, den titel, som de har fået i vuggegave, uden de egentlig har gjort noget for, at man skal tage den fra dem, slår Jakob Steen Olsen fast.

Sponsoreret indhold