Amerikanerne var ligeglade med Mary

47-årige kronprinsesse Mary under det amerikanske flag.

47-årige kronprinsesse Mary under det amerikanske flag.

(Foto: Jesper Sunesen)

Kronprinsesse Mary skulle være kronen på værket. I sidste uge deltog kronprinsessen i et såkaldt erhvervsfremstød i de texanske byer Austin og Houston. Men der var ingen amerikanske TV-stationer eller aviser, der opdagede, at hun var der.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er måske de færreste, der ved det, men Mary har en fortid i Texas. Da hun var helt lille, boede hun i Houston i et år. Her er hun i statens hovedstad Austin. (Foto: Jesper Sunesen)

Det står nu klart. Det eneste engelsksprogede medie, der omtalte hendes besøg i den amerikanske sydstat, var det australske dameblad New Idea. Ifølge en kilde i USA var Mary nærmest udelukkende omgivet af danske pressefolk – og bare danskere generelt. Derfor er det svært at se pointen i rejsen, mener en kommunikationsrådgiver:

– Man kan bare sige, at det godt kan være, I gerne vil fremme danske interesser. Der er bare ikke nogen, der hører om det. Man må jo konkludere, at interessen for, hvad en dansk kronprinsesse render og laver i udlandet, ikke er til stede, siger Anna Thygesen, der er direktør i WeDo Communication.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

”I dag indledte H.K.H. Kronprinsessen sit besøg i Texas, USA, hvor Hendes Kongelige Højhed de kommende dage står i spidsen for et dansk kultur- og erhvervsfremstød i byerne Austin og Houston,” skrev kongehuset på den officielle Instagram. (Foto: Jesper Sunesen)

– De vil gerne give os den opfattelse, at det er enormt godt for Danmark, når hun gør sådan noget her. Og man må bare erkende, at der ikke sker noget. Hvor er det lige, at hun skaber fokus på Danmark? Det er jo sådan noget med, at hun mødes med nogle danske elever derovre, og det udlægger de så på den måde, at det har en fantastisk værdi for Danmark. At man fremmer danske interesser derovre, siger Anna.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Mary mødte den meget konservative texanske guvernør Greg Abbot, 61, der bl.a. er stor modstander af abort. Her ses han med sin kone Cecilia.

Mary mødte den meget konservative texanske guvernør Greg Abbot, 61, der bl.a. er stor modstander af abort. Her ses han med sin kone Cecilia. (Foto: Jesper Sunesen)

MARY Mødte Alphabeat

En af kronprinsessens opgaver var at møde det danske popband Alphabeat, der spillede for de indbudte gæster – primært danskere i Texas.

– Jeg synes, at Alphabeat spiller god dansemusik. Jeg har nogle favoritter som ”Fascination” og ”10,000 Nights of Thunder”. Jeg synes, de er rigtig gode. Det er god musik at danse til. Men jeg glæder mig også til at høre deres nye musik, og hvordan deres lyd har ændret sig, og hvor de er henne, når vi hører dem i aften, sagde Mary til Billed-Bladet under besøget.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mary var begejstret for at møde Alphabeat, bestående af Stine Bramsen, Anders SG, Anders B, Anders Reinholdt, Rasmus Nagel og Troels Hansen. Kronprinsessen havde dog ikke behøvet at flyve de 8400 kilometer. Bandet kommer nemlig bare fra Silkeborg. (Foto: Jesper Sunesen)

Til det siger Thygesen:

– Hun stod og heppede på det danske band Alphabeat. Men hun fremmer jo kun Danmark over for dem, der fysisk er til stede. Der er jo ikke andet. Man behøver jo ikke at tage til Texas for at møde Alphabeat.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Også Anders Breinholt, 46, havde taget turen til Texas. (Foto: Jesper Sunesen)

Thygesen mener desuden, at kongehuset og de involverede danske ministerier ikke har været gode nok til at række ud til dem, der rent faktisk skulle sætte Danmark på verdenskortet i USA.

Ingen værdi

– Amerikanerne er mest interesserede i sig selv. Så hvilken værdi giver det dem, at Mary kommer dertil? Åbenbart ingenting. Hvis nu hun åbnede en dansk udstilling, hvor man kunne hive en masse amerikanske kendte ind. Eller hvis man f.eks. havde en Viggo Mortensen, der er en stjerne i USA, med. Jeg kan ikke forstå, hvorfor hun er derovre til det her, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De kongelige har en forkærlighed for at prøve VR-briller og blive fotograferet. Kronprins Frederik prøvede dem hele to gange i 2018, og her gør Mary ham kunsten efter i USA. (Foto: Jesper Sunesen)

Helt så kategorisk er sagen ikke, hvis man spørger lektor i strategisk kommunikation, Kresten Schultz-Jørgensen:

– Det er klart, at hvis der hverken er pressedækning eller relationsarbejde, er det knap så godt. Men hvis hun har prioriteret relationsarbejde, kan det jo være lykkedes. Relationsarbejde er, at hun møder ”the movers and shakers”. Det kan være både guvernøren og danske virksomheder. Det kan være med til at promovere kontrakter eller samarbejde eller kunder. Ofte er det, kongehuset gør, at skabe en hamrende god stemning, så nogle meget, meget store milliardaftaler kommer i hus. Det har noget at gøre med, at bestyrelsesmedlemmer eller en direktion føler, at de virkelig får en VIP treatment, siger han.

SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra kongehusets kommunikationsafdeling, men de er ikke vendt tilbage inden redaktionens afslutning.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close