Viggo Mortensens hemmelige rådgiver

Viggo Mortensen med sin søn Henry Mortensen, der i dag er 31 år. I slutningen af 90’erne tiggede og bad han sin far om at sige ja til rollen i ”Ringenes herre”.

Viggo Mortensen med sin søn Henry Mortensen, der i dag er 31 år. I slutningen af 90’erne tiggede og bad han sin far om at sige ja til rollen i ”Ringenes herre”.

(Foto: MEGA)

Når Viggo Mortensen skal tage stilling til tilbud om nye roller, har han et hemmeligt trick i ærmet: Sin søn Henry.

Faktisk var det sønnike, der i sin tid kørte på for at få skuespilleren med de danske rødder klar til rollen som Aragorn i ”Ringenes herre”. Dengang var Henry blot 11 år gammel og kæmpe fan af bøgerne. I dag er Henry 31 år og formentlig endnu mere stolt af sin far end dengang.

Viggo er nemlig endnu en gang nomineret til en Oscar. Denne gang for sin rolle som Tony Lip i ”Green Book”, der også er nomineret som årets bedste film.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Green Book-skuespillerne Mahershala Ali og Viggo Mortensen.

Mahershala Ali og Viggo Mortensen i ”Green Book”, der har dansk premiere i denne uge. Begge er nomineret til en Oscar for henholdsvis bedste mandlige birolle og bedste mandlige hovedrolle. (Foto: Nordisk Film)

Dermed sætter Viggo endnu en gang Danmark på verdenskortet. Første gang han var nomineret til en Oscar, var i 2016 for rollen i ”Captain Fantastic”. Derfor kan kan man vist roligt sige, at Viggo er på toppen af sin karriere.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

I 2017 høstede Viggo nomineringer på stribe for sin rolle i "Captain Fantastic". Her ses han i 2016 under gallapremieren i Dagmar Teatret i København. (Foto: MEGA)

flyttede til Danmark

Det lå måske ikke i kortene, da Viggo blev født i New York i 1958, at han skulle ende med Oscar-nomineringer. Hans mor var amerikaner, og hans far var dansker, og efter en opvækst i USA og Venezuela flyttede Viggo til Danmark.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Når Viggo er i Danmark, hygger han sig ofte med sin danske tante Tulle Olsen. Viggo har aldrig nykker og opfører sig helt almindeligt. (Foto: Michael Medgyesi)

Her tog han forskellige helt almindelige job – og kørte både lastbil i Esbjerg og solgte blomster i København, inden han igen flyttede til USA og fandt ud af, hvad der var hans livs kald: Skuespillet.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Viggo Mortensen elsker fodbold – og er glødende fan af det argentinske hold San Lorenzo. (Foto: MEGA)

I løbet af 1990’erne fik han banket et relativt solidt cv sammen med et hav af roller i amerikanske film. Ikke mindst instruktøren Gus Van Sants genindspilning af klassikeren ”Psycho” i 1998.

I 1990’erne knirkede det dog på hjemmefronten. I 1987 var Viggo blevet gift med sangerinden Exene Cervenka, men i 1992 måtte de kaste håndklædet i ringen og lade sig separere.

Og så kom 1999.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Viggo Mortensen fyldte 60 år i oktober og er det, man kalder en flot sølvræv. (Foto: MEGA)

Gennembrud I "Ringenes herre"

Året, hvor Viggos helt store gennembrud kom, da han fik rollen som Aragorn i ”Ringenes herre”. Viggo var faktisk slet ikke tændt på opgaven og troede, at filmen ville blive et stort flop. Heldigvis lyttede han til sin søn, som var massiv Tolkien-fan.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Viggo Mortensen i \

Det helt store gennembrud kom i ”Ringenes herre”-trilogien, hvor han spillede Aragorn. Den første film havde premiere i 2001. (Foto: MEGA)

Siden er Viggo blevet et navn, folk genkender i hele verden. I 00’erne scorede han roller i både ”A History of Violence” og ”Eastern Promises” – og den sidste sikrede ham endnu en Oscar-nominering.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Siden 2009 har han dannet par med Ariadna Gil. Her hygger de sig på gaden i New York i sommeren 2018. (Foto: MEGA)

I dag bor han i Madrid med sin kæreste siden 2009, Ariadna Gil. Og måske scorer han altså sin første Oscar, når prisuddelingen løber af stablen på søndag.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close