Umut raser: Er der en voksen til stede?

Selvom Umut efter eget udsagn ikke mangler bookinger, så har han stor sympati med sine hårdt pressede kollegaer i branchen

Selvom Umut efter eget udsagn ikke mangler bookinger, så har han stor sympati med sine hårdt pressede kollegaer i branchen

Foto: Thomas Laursen

Da SE og HØR tirsdag eftermiddag får fat i Umut Sakarya er der to ting, der står helt klart.

Den unge kok og restauratør står for det første tydeligvis bøjet over sine kødgryder. Og så er han i sit sarkastiske hjørne.

- Jeg synes simpelthen det hele er så fantastisk og dejligt. Jeg elsker mor Mette (Frederiksen red.). Hun er den bedste i hele verden. Jeg går og håber på, at hun bare lukker hele landet ned, det synes jeg ville være på sin plads, svarer han, da SE og HØR vil høre hans reaktion på det pressemøde, der endnu er i gang, da vi fanger ham. 

Her har Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunick indført yderligere restriktioner for nattelivet.

Barer og restauranter skal nu lukke klokken 22, ligesom gæster, der ikke sidder ned og drikker eller spiser, skal bære mundbind. 

- Jeg synes, de gør det så godt. Det er lige hvad restaurationsbranchen manglede lige nu, lyder det fra Umut Sakarya, der står bag både Guldkroen, Guldgrillen og Guldkebab.

- Jeg tager vel ikke helt fejl, hvis jeg sporer en lille smule ironi i dine kommentarer. Hvordan vil det her påvirke din biks, hvis du skal være ærlig? 

- Altså, så åbner vi bare en halv time tidligere, lyder den kontante udmelding fra den festglade kok først, før han fortsætter:

- Det giver jo ingen mening. Det er jo ikke tidspunktet.

Udover restauranterne og barernes nye restriktioner, opfordrede Heunicke desuden på tirsdagens pressemøde især unge mennesker til at lukke privatfesten på samme tidspunkt – altså klokken 22.

I det hele taget skal danskerne nu forsøge at holde festligheder og forsamlinger på et minimum, ligesom opfordringen lød på i foråret.

Men ligesom flere andre, er Umut skeptisk, når det kommer til festende danskeres adfærd.

- Det, som man så fra den første store nedlukning, var jo, at når jeg lukkede min kro - hvor der i øvrigt var godt styr på afstand, håndsprit og alt det der - så smuttede de unge mennesker bare til privatfest, tog til gadefest eller sad i en park, fortæller han.

Han kalder de seneste udmeldinger fra regeringen for den rene symbolpolitik.

- Selvfølgelig skal vi passe på hinanden, men de her restriktioner giver ingen mening, når folk jo bare tager hjem og ligger ovenpå hinanden til en havefest.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Et sjældent syn: Det er ikke sikkert, Umut til julefrokostsæsonen 2020 kan gøre helt ligesom han plejer på den tid af året. Mette Frederiksen varslede tirsdag, at vinteren og efteråret bliver \

Et sjældent syn: Det er ikke sikkert, Umut til julefrokostsæsonen 2020 kan gøre helt ligesom han plejer på den tid af året. Mette Frederiksen deklarerede tirsdag, at vinteren og efteråret bliver "anderledes", og at dansen med corona fortsætter. 

Gør som i Tyskland

Torsdag, når de nye restriktioner træder i kraft, bliver der også indført krav om mundbind eller visir på restauranter, barer og cafeer. 

Kravet om mundbind vil gælde - ligesom i mange andre lande - når man bevæger sig rundt. Altså ikke når man sidder og nyder sin mad eller drikkevarer.

Og det mener Umut Sakarya, som desuden selv lige for nylig har rejst i Nordtyskland, er en fin idé.

- Her skal du også bære mundbind på restauranterne, når du rejser dig fra dit bord. Så bliver der sprittet af, og ellers må de have åbent til klokken lort, som de har lyst til. Det kan jeg bedre forstå. Det giver god mening, for der er styr på sagerne, men samtidig ødelægger det ikke nattelivet og det kulturelle, mener han.

Ifølge Umut virker det som om, at beslutningerne er taget med både lukkede øjne og i en ret tilfældig prioritering.

- Det giver jo ikke mening, at man her i min restaurant skal bære mundbind, men at jeg kan gå i Føtex bagefter, hvor der er 600 mennesker uden mundbind, siger han, mens han hakker og snitter videre i køkkenet. 

Med boblende og sydende gryder som lydtæppe slår han fast:

- Det er helt tilfældigt. Der mangler en voksen, der siger, nu gør vi lige sådan her.

Da Umut for nylig rundede et skarpt hjørne og fejrede sin 30 års fødselsdag, fortalte han til SE og HØR, at han ikke var bekymret for sin egen forretning efter coronakrisen. 

Til gengæld forventede han konkurser for flere større danske kæder. 

- Bare vent. Det skal nok komme, fortalte han. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close