Guldgrisen Umut fylder rundt: En pige i hver havn

Hele Danmarks “tyrkersvin” Umut Sakarya er blevet voksen … sådan da.

Hele Danmarks “tyrkersvin” Umut Sakarya er blevet voksen … sådan da.

(Foto: Thomas Laursen)

Den griseglade Umut Sakarya har med sine madevner og store portion kækhed charmeret sig ind i danskernes hjerter, og tirsdag kan kro- og grillkokken fejre, at han runder de 30 somre.

[node:advert-in-body]

En fødselsdag, som den festglade kok i den grad ser frem til at fejre – både fordi der skal drikkes masser af sjusser, men også fordi det giver plads til at tænke lidt over alt det, han har nået, og det han stadig gerne vil nå.

– Det er fedt. Jeg har lavet en tiårig plan, som jeg skal køre efter fra 30 til 40. Jeg skal prøve at leve lidt sundere, lyder det fra glade Umut, da SE og HØR møder ham på hans egen restaurant Guldgrillen i indre København.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Jeg hader fødselsdage normalt, for det, folk gør til fødselsdage, det gør jeg til hverdag, griner Umut.
– Men jeg tænkte, at nu bliver jeg 30, så skal jeg holde en stor fest, men på grund af corona ved jeg ikke rigtigt, hvor jeg skal holde den. Det skal være rigtig klamt. En klam fest. Fyrværkeri og hele lortet. (Foto: Thomas Laursen)

- Ja, jeg vil gerne blive 47. Så slutter man på toppen, ikke?

[node:advert-in-body_2]

Noget mangler

Hvordan Umut har tænkt sig at leve sundere, har han umiddelbart intet svar på, men han indrømmer, at arbejde blandet med sjov og ballade rammer ham hårdere end tidligere.

- Ej, de sidste ti år har været ret vilde. Jeg gik fra at være ghettodreng til at tage en uddannelse og åbne en forretning, og jeg kan godt mærke, at jeg er blevet træt og får flere tømmermænd, men jeg elsker det, jeg laver, lyder det fra den dansk-tyrkiske chef.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Det betyder meget, at man lige har én, der siger rolig nu, hvis jeg pludselig vil åbne en rouladebutik, lyder det fra Umut, som også pønser på at lave både et taxaselskab og træningstøj. (Foto: Thomas Laursen)

[node:advert-in-body_3]

For Umut er der altid gang i biksen, og selv om succesen er i hus, og humøret er højt, så har den kommende fødselsdag alligevel fået flæskekongen til at tage livet op til revurdering.

[node:aller-related-content:1]

- For to måneder siden havde jeg det rimelig skidt. Jeg havde det sådan lidt: Hvad skal jeg med mit liv? Hvad skal der ske?

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Min mor har ikke rigtigt troet på mig til at starte med, men hun forstår nu, hvad jeg går og laver, siger Umut, som hele tiden får nye, sjove forretningsidéer, som han godt tør satse hele puljen på.
– Hvis jeg taber alle pengene, så tænker jeg tilbage på, da vi kom til Danmark og sov på en madras. Det har jeg overlevet, så fint nok. Videre.
Det kan man overleve, hvis man er sammen med nogen. Og min mor forstår godt, at det kræver store nosser at gøre det, jeg gør. (Foto: Thomas Laursen)

Jeg har taget mig en uddannelse, jeg har min forretning, min mor har det godt, men der mangler ligesom et eller andet, siger Umut.

[node:aller-related-content:0]

Han mener dog ikke, at det er familielivet, der kalder på ham, men nærmere et konstant behov for hele tiden at prøve nye ting af.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Skal jeg tage den hele?
Umuts famøse brandbil på ølbong er ikke en sjus, man skal hive indenbords, hvis man skal tilbage på arbejde.
Det kan SE og HØR bekræfte. (Foto: Thomas Laursen)

- Hvis ikke man laver noget nyt, så visner man, og så dør man. Så begyndte jeg at tegne og male og fik et par kærester. Det hjalp. Jeg drømmer om at have en pige i hver havn, siger han med glimt i øjnene.

Det folkekære flæsk

Umut, som kom til Danmark fra Tyrkiet som en 13-årig knægt, havde i begyndelsen af sin kokkekarriere store Michelin-drømme, men måtte hurtigt erkende, at fine-dining-jobbet ikke var noget for ham.

I stedet gik han i en helt anden retning: Mod det folkekære og solide flæskeimperium, der indtil videre har skabt Guldkroen, Guldgrillen og Guldkebab.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Corona-krisen har personligt ikke været hård ved Umut.
– Jeg har hygget mig. Drukket vin og ædt som et svin. Det har været fantastisk, siger han og understreger, at flæskeforretningerne nok skal klare sig. Til gengæld spår han konkurser for flere større danske kæder.
– Bare vent. Det skal nok komme. (Foto: Thomas Laursen)

Her bliver der slynget enorme portioner mad – og sovs - over disken, og for Umut er det ikke så underligt, at danskerne har taget de succesfulde flæskekoncepter til sig.

- Jeg tror, det er, fordi vi har dansk ydmyghed. Der er ikke noget, der er for fint eller for dyrt eller for mærkeligt. Det er bare lavet ordentligt.

[node:aller-related-content:2]

Vi har jo ikke opfundet den dybe tallerken, siger han og trækker på skuldrene.

- Folk hviler bare, når de kommer ind på restauranterne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

På Guldgrillen er der både håndsprit og mundsprit. Begge dele er lige vigtige, hvis du spørger Umut. (Foto: Thomas Laursen)

Ifølge det selverklærede tyrkersvin er det vigtigste, at gæsterne kan slappe af, og det mener han selv, at han er med til at sørge for.

- Det hjælper nok, at de kan sætte et ansigt på forretningen. Så ser de mig, og så tænker de: “Nå okay - han råber og skriger også - og krammer og tager folk på pikken”. Og så er alt godt.

[node:aller-related-content:4]

[node:aller-related-content:3]

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close