Kendte13. august 2018

Sørgende spækhugger slipper sin døde baby – efter at have båret den i 17 dage

En sørgende spækhugger-mor har sluppet sin døde baby, efter at hun havde svømmet med den døde unge på sin snude i 17 dage
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/orca_front.jpg

En sørgende spækhugger-mor har efter mere end to uger sagt et endegyldigt farvel til sin døde unge.

I hele 17 dage nægtede den sørgende spækhugger Tahlequah at slippe sin baby, og hun bar derfor rundt på ungen på sin snude.

Men lørdag kunne havbiologer, der har fulgt den sørgende spækhugger tæt den sidste tid, konstatere, at hun nu langt om længe havde sluppet sin baby.

Havbiologer havde i mange dage været bekymret for den 20 år gamle hun-spækhugger, fordi hun havde svært ved at følge sin flok, mens hun bar rundt på sin døde unge. Desuden virkede hun tynget af sorg og spiste ikke, som hun plejede.

Men lørdag kunne havbiologerne se, at hun virkede ved godt mod og sund, da de spottede hende sammen med resten af flokken i Haro Strait-området, der ligger ud for Washingtons kyst.

Og hun bar altså ikke længere rundt på sin døde kalv.

null
https://imgix.seoghoer.dk/orca1.jpg

I 17 dage bar den sørgende spækhugger rundt på sin unge. Foto: Center for Whale Research

- Hun er i live og har det godt og er hvert fald ovre den første sorgfase. I dag var første gang, vi spottede det, fortæller Ken Balcomb, der er direktør for Center for Whale Research, til The Seattle Times.

Den lille spækhugger-kalv blev født 24. juli, men døde kort efter. Havbiologer var også til stede, da den lille kalv kom til verden.

Ifølge Ken Balcomb sank den lille spækhuggerbaby til bunds, men moderen fortsatte med at bære den op til overfladen.

Og i sin sorg valgte hun altså at svømme rundt med sin baby i 17 dage og over en distance på mere end 1.600 kilometer.

https://imgix.seoghoer.dk/orca2.jpg

Spækhuggere er intelligente dyr, og de har brug for flokken for at overleve. Foto: Center for Whale Research

Undervejs var hun lige ved at miste kontakten med sin flok – noget der kunne have endt katastrofalt for den 20 år gamle spækhugger.

Den kødædende hval er nemlig et ganske socialt dyr, der har brug for sin flok for at trives – og for at jage og dermed få føde.

Havbiologer har gennem mange år forsket i, om særligt spækhuggere og delfiner sørger. Det er nemlig ikke første gang, at man har set, hvordan hvaler har båret rundt på deres døde babyer.

Selv om man ikke har kunnet bevise det med 100 procents sikkerhed, er det i dag eksperternes klare overbevisning, at de intelligente pattedyr har en ganske veludviklet emotionel intelligens, og at de dermed kan føle en form for sorg.

Sponsoreret indhold