Seje kendte kvinder, der knækkede brystkræften

Foto: Hanne Juul, Mikael Rieck

- Mit 2021 bliver noget anderledes, end jeg først havde forestillet mig. 

Sådan lød beskeden fra tidligere tv-vært og iværksætter Andreas Elisabeth Rudolph, da hun onsdag afslørede sin kræftdiagnose.

Flere andre kendte kvinder har været igennem et lignende brystkræftforløb, som det Rudolph nu har liggende foran sig.

For brystkræft rammer, som den 44-årige forretningskvinde rigtigt siger i sin video, hver niende danske kvinde. Overlevelsen ovenpå diagnosen er forbedret markant de seneste år, og som det ser ud nu overlever 97 procent efter et år, mens 88 procent når fem års overlevelsen for brystkræft.

SE og HØR sender gode tanker om snarlig bedring til Andrea, og har samlet en række eksempler på andre kvinder, der har kommet sig efter den frygtede diagnose.

Karina Frimodt

(Foto: Martin Høien)

Ved et underligt og hjerteskærende sammentræf fandt 42-årige Karina Frimodt i 2015 en knude i sit højre bryst, mens hun arbejdede på Knæk Cancer-ugen i ”Vild med dans”.

Fordi hun hverken syntes, hun havde tid til undersøgelser, eller følte sig syg der på dansegulvet med daværende partner fodboldspiller John Faxe Jensen, så ventede Frimodt med at gå til lægen.

Knuden skulle vise sig at være forstadier til kræft og Karina måtte nogle måneder efter have fjernet og genskabt sit bryst.

Efter to operationer er Karina Frimodt i dag erklæret rask.

Sara Bro

(Foto: Hanne Juul)

Som 27-årig fik radiovært Sara Bro konstateret brystkræft. I 2001 gennemgik hun kemo- og strålebehandling, men fire år efter opdagede lægerne et forstadie til kræft, og for at undgå risikoen for at den spredte sig, fik hun fjernet brystvævet i begge bryster, og en rekonstruktion af dem blev sat i gang.

Gennem de seneste år har den i dag 46-årige ”Sara og Monopolet”-vært været under kniven flere gange, ligesom hendes brystvorter er tatoveret på.

I 2019 kunne den populære vært juble over, at hun havde været forbi Rigshospitalet med brysterne for sidste gang.

Ghita Nørby

(Foto: Hanne Juul)

En af Danmarks største skuespillerinder, den i dag 86-årige Ghita Nørby, har været livstruende syg ad flere omgange.

I 1993 fik hun konstateret kræft i underlivet, og i 2010 fik hun fjernet sit venstre bryst på grundt af brystkræft.

Hun blev opereret rask, hvilket betyder, at hun ikke har haft efterbehandlinger. Om forløbet har hun sagt til Dansk Brystkræft Organisation (DBO):

– Selv om jeg godt kan glemme, at jeg har haft brystkræft, bliver jeg altid mindet om det, når jeg ser mit ar. Jeg kunne virkelig godt have undværet at få brystkræft. Nogle siger, at sådan et sygdomsforløb udvikler dem positivt, men jeg tror, at jeg også ville have udviklet mig fint og positivt uden at skulle have været igennem et brystkræftforløb. 

Sofie Gråbøl

(Foto: Hanne Juul)

I 2012 midt i en af sine mest travle perioder, mærker ”Forbrydelsen”-stjernen Sofie Gråbøl en knude i sit ene bryst.

Efterfølgende har hun beskrevet tiden derefter med følelsen af at falde dybere og dybere ned i et sort hul.

Hun gik gennem et år med kemoterapi og er i dag rask. Selvom hun i december 2013 blev erklæret kræftfri, tænker hun på sin tid med sygdommen hver eneste dag.

- Det var næsten som at være død og så langsomt vende tilbage til livet. Jeg tænker på det hver dag. Det er en del af mit liv, fortalte hun til The Telegraph i 2017.

Charlotte Bircow

(Foto: Martin Høien)

Forfatter og fitness-dronning Charlotte Bircow blev i 2011 ramt af brystkræft med spredning til lymferne. Efter længere tid med ondt i brystet, fremrykkede hun det årlige lægetjek, og scanningen viste, at hun havde en halvanden centimeter kræftknude i det ene bryst.

Det kom som et stort chok for den stærke kvinde med den sunde livsstil.

- Det må da være en fejl, ikke dig, hvordan kan det ske, du har jo levet så sundt og disciplineret hele livet. Sådan lød nogle af reaktionerne. Min far, der er læge, kunne slet ikke forstå det. Det kunne jeg heller ikke selv. Men der var ingen vej udenom. Jeg havde kræft.

I foråret udgav hun bogen ”Kræft æde mig – nej” om sin kamp mod sygdommen.

HVAD ER BRYSTKRÆFT?

Brystkræft er ondartede knuder, der opstår i brysterne

Symptomerne er som regel en øm knude, man selv kan mærke i brystet

Behandlingen er først og fremmest operation, hvor man fjerner knuden og nogle gange hele brystet

Efter operationen vil det ofte være nødvendigt med strålebehandling, kemoterapi, anti-hormonbehandling, antistoffer og bisfosfonater og eller en kombination af behandlingerne

 

HVAD ER SYMPTOMERNE?

- Brystet eller huden over brystet ændrer udseende

- Sår eller eksem på huden

- Brystvorten kan ændre udseende

- Væske eller blod fra brystvorten

- Sjældne former af brystkræft kan give smerter og nogle gange hævelse og rødme af hele brystet

- I sjældne tilfælde er første symptom på brystkræft en hævet lymfeknude i armhulen eller over kravebenet

 

(Kilde: Sundhed.dk)

 

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close