Kendte15. december 2016

Sådan undgår du at slå stinkende prutter

Skal du være lugtfri ved julebordet, så er her en quick-guide til at reducere lugten af dine prutter
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prut.jpg
 Foto: All Over Press)

Det er meget snart jul, og du skal sandsynligvis i flere dage i træk sidde bænket med familien og nyde andesteg, flæskesteg, risalamande, æbleflæsk, sylte, medisterpølse med grønlangkål og alt muligt andet farligt.

Og når man sidder der sammen med hele familien i mange timer, så er det ikke unaturligt, at der bliver sluppet en vind eller tre, men det er bestemt ikke fedt, hivs det er en rigtig stinker-prut, der bliver fyret af.

Hvis du vil undgå, at det er dig der bliver udpeget som pruttens ejermand, og den der har ødelagt den gode stemning omkring bordet, så læs med her.

Du kan nemlig selv gøre noget for at reducere lugten af dine prutter.

Men måske du skal vente til efter jul, for den mad, du spiser, betyder meget for lugten af dine prutter, og al den gode julemad er den direkte motorvej til ildelugtende prutter.

Australske forskere er gået i dybden med lugten af prutter, og hvad der forårsager den, og resultatet af deres forskning er gengivet i newscientist.com.

De fleste prutter består af lugtfri luftarter fra ilt og kvælstof, som vi indånder.

Men så er der lugteprutterne, som består af ildelugtende luftarter, som opstår, når bakterierne i vores mave bearbejder de proteinholdige madvarer, vi spiser. Kød, mejeriprodukter og æg er blandt de store syndere her.

Rent faktisk kan proteinholdige madvarer, når de nedbrydes af mavens bakterier, resultere i en syvdobling af de ildelugtende gasarter i tarmsystemet i forhold til andre typer madvarer.

- Det forklarer, hvorfor bodybuildere, der typisk indtager masser af proteinprodukter, slår meget ildelugtende prutter, siger en af forskerne, Chu Yao, fra Monash Universitetet i Melbourne.

https://imgix.seoghoer.dk/body.jpg
 (Foto: All Over Press)

Fy for en bankebæ! (Foto: All Over Press)

Omvendt er der en række andre madvarer, der reducerer lugten af dine prutter.

Det er madvarer, der indeholder 'komplekse langsomme' kulhydrater - blandt andet en række grøntsager og frugt.

Rent faktisk kan fødevarer med en stor mængde 'komplekse langsomme' kulhydrater reducere mængden af ildelugtende gasser fra dit fordøjelsessystem med hele 75 procent, er de australske forskere nået frem til.

Så det er faktisk ret nemt at undgå at slå en ordentlig brandskid, så juledugen blafrer, og samtlige dine familiemedlemmer holder sig for næsen.

Men, da den gode danske julemad indeholder masser af proteiner, er det måske ikke lige de næste par uger, du skal omlægge kosten for at gå lugtfri ind i 2017, men det kan jo være et nytårsforsæt.

I galleriet herunder har vi samlet nogle af de helt slemme fødevarer, der giver grimme lugteprutter og derefter nogle bud på madvarer, der kan reducere lugten så meget, at du bør kunne slippe en lille kontorprut på arbejdspladsen uden at genere sidemanden:

Madvarer, december 2016

Sponsoreret indhold