Kendte16. april 2019

Så du ”Børnechok på plejehjemmet”?: Sådan har Magda det i dag

95-årige Magda var en af de beboere på plejehjemmet Parkvænget i Holstebro, der deltog i et to uger langt forsøg, hvor børnehavebørn flyttede ind på plejehjemmet. Magdas søn fortæller, at hans aldrende mor stadig får besøg af de små poder i dag
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2019-04-16_kl._16.59.18.png
 (Foto: TV 2)

95-årige Magda har de sidste fem år boet på plejehjemmet Parkvænget i Holstebro.

Magda er dement og sidder oftest for sig selv. Faktisk spiser hun også for sig selv i sin lille lejlighed, fordi de andre beboere bliver irriterede og skælder ud, når Magda gentager sig selv og glemmer, hvor hun er.

Men i efteråret kvikkede den aldrende kvinde pludseligt op.

Årsagen var den gruppe 5-årige børnehavebørn, der i 14 dage flyttede ind på plejehjemmet som led i et forsøg.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/197871.jpg
 (Foto: TV 2)

Magda takkede straks ja til at blive malet - og humøret var heller ikke til at tage fejl af. Foto: TV 2

Resultatet kunne man se i den rørende TV 2-dokumentar ”Børnechok på plejehjemmet”, der blev vist på TV 2 i aften.

Her var det tydeligt at se, at 95-årige Magda livede op og fik glimtet tilbage i øjnene, da børnene flyttede ind. Noget som sønnen Vagn Rebbe også straks bemærkede:

- Det var jo fantastisk at se, hvordan hun livede op, og hvordan børnene også fik noget ud af det, fortæller Vagn Rebbe til SE og HØR og tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2019-04-16_kl._16.59.18.png
 (Foto: TV 2)

Magda blev malet som børnene og mange af de ældre beboere og nød det. Foto: TV 2

- Dem, der kommer på plejehjem i dag, er meget dårlige, når de kommer. Man kan godt sige, at de bare sidder og venter på at dø. Det er lidt trist, for deres liv går i stå. Og det er ikke, fordi personalet ikke gør, alt de kan.

Livlige lopper og skældud

Vagn Rebbe er ikke i tvivl om, hvad han synes om projektet:

- Dét, de gjorde i Holstebro, var helt genialt. I andre lande bor mange generationer jo også sammen, og det skal vi jo nok ikke tilbage til i Danmark. Men vi kan da lade os inspirere. Børnene fik jo også noget ud af det, siger Vagn Rebbe til SE og HØR og tilføjer:

- Bare dét at der er én, der gider kigge på dem og lytte til dem. Det elsker børnene jo. Og dét at de gamle har et par livlige lopper at kigge på, er også bare sagen, siger Vagn Rebbe.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/197870.jpg
 (Foto: TV 2)

Både børnene og de gamle kunne lære meget af hinanden under de 14 dage, hvor de var sammen. Og de gamle fandt hurtigt legebarnet i dem frem igen. Foto: TV 2

- De kan jo lære så meget af hinanden. Man siger, man skal høre sandheden fra børn og fulde folk. Men det kan man også sige om de gamle. Ungerne fik så sandelig at vide, hvis de ikke sad ordentlig ved bordet, fortæller Vagn Rebbe.

I programmet så man blandt andet, hvordan hans 95-årige mor får smil over hele ansigtet, da hun sammen med børnene bliver forvandlet til vilde dyr med ansigtsmaling.

- Det var fantastisk, og det morede vi os meget over, fortæller Vagn Rebbe, der så aftenens afsnit, da han sammen med andre pårørende blev inviteret til forevisning hos TV MIDTVEST, der havde lavet programmet.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/197868.jpg
 (Foto: TV 2)

En af de andre beboere sammen med et af de i alt 12 børnehavebørn, der deltog i projektet i efteråret. Foto: TV 2

Børnebesøg og 500

Oplevelsen med børnene på plejehjemmet var så fantastisk, at det ”var meget trist”, da de 14 dage var gået, som Vagn Rebbe selv udtrykker det. Dog får hans mor stadig fornøjelsen af de små poder i ny og næ.

- Nu kommer de forbi på frivillig basis, og når det lige passer med børnehaven. Min mor har lige haft besøg af en af de små børn. En sød lille pige, fortæller Vagn Rebbe glad.

- Hun er jo dement, så fem minutter efter kan hun som regel ikke huske det. Men det er de lyse øjeblikke, vi nyder. Hun siger stadig meget ”hvor er jeg henne” og ”er jeg død?”. Det er jo ikke noget, man kan hjælpe desværre, siger Vagn Ebbe, inden han tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/197866.jpg
 (Foto: TV 2)

En af de andre beboere taler med én af de 5-årige piger, der for en stund flyttede på plejehjem. Foto: TV 2

- Vi spiller meget 500, og det er det, hun bedst kan. Hun kan stadig lægge sammen. Det går rigtig fint, når vi laver det, siger Vagn Rebbe.

Han så gerne, at børn flyttede oftere ind på plejehjemmet. Både på hans mors plejehjem, men også andre steder i landet. For han har med egne øjne set, hvordan det kan gavne både de små og store.

- Jeg synes, politikerne skal tænke på, at de også selv bliver gamle en dag. Vil de så selv sidde på et værelse og vente på at dø? Eller vil de sidde og blive underholdt af små spilopper? Jeg ved hvert fald, hvad jeg selv vil vælge.

Forsøget fandt sted i efteråret sidste år. Nu har børnehaven indført en fast besøgsdag på plejehjemmet Parkvænget. En gang om måneden får børnene og de ældre mulighed for at lege og hygge igen.

Sponsoreret indhold