Kendte3. april 2019

Poul Schlüter fylder 90: Alderen plager ikke

Den høje alder plager ikke den tidligere statsminister Poul Schlüter synderligt. Godt nok går han dårligt og er meget alene – men fruen og frokosten holder humøret højt.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/poul_schluter_foto_gregers_overvad.jpg
 (Foto: Gregers Overvad)

Poul Schlüter lever en tilbagetrukket tilværelse i sin 360 kvadratmeter store herskabslejlighed på Frederiksberg, hvor han har boet siden 1981.

Han går dårligt, og selv inden døre bevæger han sig efterhånden kun rundt støttet til sin stok og opholder sig helst på yndlingspladsen ved spisebordet i køkkenet bagest i lejligheden.

– Her kan jeg bedst lide at opholde mig. Hver formiddag sidder jeg her og læser.

Jeg bruger to timer på at læse Berlingske hver dag, og jeg læser det hele. Fra ende til anden, mens jeg holder øje med nyhederne på News.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_schluter_foto_gregers_overvad_4.jpg
 (Foto: Gregers Overvad)

Den gamle fastnettelefon er stadig i brug. – Jeg har afskaffet min mobil. For jeg havde ikke brug for den. Jeg er jo altid her. (Foto: Gregers Overvad)

– Heldigvis har jeg gode øjne, så jeg kan se TV uden briller, siger Schlüter til SE og HØR få dage før sin 90-års fødselsdag den 3. april.

Jeg læser meget, også bøger, og jeg keder mig aldrig, det vil jeg ikke sige. Men jeg har god tid og gør alting grundigt og langsomt, tidligere gjorde jeg det grundigt og hurtigt, smiler han.

Røvere i Folketinget

Schlüter var statsminister fra 1982 til 1993, den længst siddende statsminister siden 2. verdenskrig, og selv om han for længst har lagt det politiske bag sig, følger han stadig levende med.

– Jo, 90 år er en brav alder, men mit liv har været meget spændende og rigt, og det skal man være glad for.

– Jeg følger med i politik, for det interesserer mig stadig. Men jeg blander mig ikke, selv om jeg somme tider kunne have lyst til det.

– Der er så mange halvstuderede røvere i Folketinget, som ikke har gjort deres uddannelse færdig, og det er ikke godt for Folketingets sammensætning, pointerer han.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_schluter_foto_winnifred_eriksen.jpg
 (Foto: Winnifred Eriksen)

Efter et langt og spændende liv har den tidligere statsminister et stort netværk, selv om mange efterhånden er faldet bort. Alligevel kan han på dagen samle 280 gæster til en konference i Børssalen i København. (Foto: Winnifred Eriksen)

Her i vintermånederne har Poul Schlüter ikke været meget udenfor.

– Det har været køligt og vådt, og jeg har afskaffet min bil for et par år siden.

– Jeg savner den, men det var klogt at sige farvel til den. Og ”Mie” har jo bil, så den klarer hun, også når vi skal i sommerhuset.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_schluter_foto_gregers_overvad_2.jpg
 (Foto: Gregers Overvad)

– Jeg spiller stadig væk lidt på mit Hindsberg-flygel, men min højre lillefinger er ikke så god længere, og det hæmmer mig jo lidt. Lyden er meget fin, tæt på Steinway. Men det skal vist snart stemmes. (Foto: Gregers Overvad)

– Den 1. maj flytter vi derop og bliver der i fire måneder, det gør vi hvert år, så kan jeg komme mere ud, det glæder jeg mig meget til.

Så slår vi græs og hygger os med vores dejlige naboer og laver ikke ret meget andet, fortæller han.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_schluter_foto_claus_poulsen.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Anne Marie Vessel Schlüter, 69, og Poul Schlüter kan snart fejre 30-års bryllupsdag. De mødtes, mens han var statsminister, kort før hendes 40-års fødselsdag og blev gift kort tid efter under stor ståhej. – Hun er vidunderlig at være gift med, siger Poul Schlüter kærligt om sin 20 år yngre kone. (Foto: Claus Poulsen)

Mie er vidunderlig

Poul Schlüter har i snart 30 år været gift med balletdanseren Anne Marie Vessel (kaldet Mie), som fylder 70 år til maj og stadig er aktiv som underviser på Den Kgl. Ballet.

– Jeg plejer at spøge med, at hun snart er for gammel til mig. Men det er vidunderligt at være gift med hende.

Hun er stadig frisk og adræt og slet ikke slidt efter de mange år som danser, for hun har aldrig haft skader.

– Men hun er meget væk og kommer ofte hjem ud på aftenen. Så kan dagene godt være lidt lange.

Selv om det er over 25 år siden, Poul Schlüter forlod Statsministeriet, står den tid stadig helt klart for ham, og for nylig har han udgivet, hvad han kalder sin sidste bog. Sit testamente.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_schluter_foto_gregers_overvad_3_0.jpg
 (Foto: Gregers Overvad)

Den gamle Brother-skrivemaskine er også stadig i brug. – Jeg skrev dele af bogen ”Schlüters politiske testamente” på den. (Foto: Gregers Overvad)

– De fleste begivenheder står lyslevende for mig, og det er rart at få sat et punktum. Nu kommer der ikke flere bøger fra min hånd, siger i dag 90-årige Poul Schlüter.

Sponsoreret indhold