Pilotens ildevarslende sidste besked afsløret

Mens verden begræder den ufattelige helikoptertragedie, der søndag dræbte basketballlegenden Kobe Bryant og hans 13-årige datter, er pilotens sidste ord nu blevet afsløret.

Og den sidste besked, som pilot Ara Zobayan sendte til kontroltårnet kort inden styrtet, indikerer, at han fornemmede et problem.

Det skriver det amerikanske medie New York Post.

I sin sidste radioopkald til kontroltårnet, som piloten sendte kort før klokken 10 lokal tid, bad han om tilladelse til at stige for at udgå tætte skyer.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kobe Bryant udviklede alter ego\'et Black Mamba, som også prydede hans kollektioner for Nike.

Kobe Bryant blev blot 41 år. Foto: MEGA

Det fortæller Jennifer Homendy fra det amerikanske Nationale Transportsikkerhedsråd (kaldet NTSB) på et nyligt afholdt pressemøde.

Allerede inden helikopteren, der havde i alt ni personer ombord, gik i luften, var der dårlige vejrforhold i området. Derfor havde helikopteren søgt om særlig tilladelse til – og fået tilladelse til – at gå på vingerne. Desværre tyder alt nu på, at vejret alligevel ikke var farbart for helikopteren.

Kort før ulykken kontaktede piloten kontroltårnet for at få en såkaldt ”flight following”. Han fik besked om, at han fløj for lavt til, at kontroltårnet kunne følge helikopteren via radar.

Artiklen fortsætter under billedet...

Helikopterens sidste minutter i luften vises her på et kort. Foto: Flightradar24.com

- Da de (kontroltårnet, red.) spurgte, hvad pilotens plan var, fik de intet svar, fortæller Jennifer Homendy på pressemødet.

Ifølge radaroplysninger steg helikopteren herefter til en højde på omkring 700 meter, hvorefter den igen begyndte sin nedstigning.

Den sidste radiokontakt var omkring klokken 9.45 lokal tid tæt på nedstyrtningsstedet, der ligger ved byen Calabasas.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det var en helikopter af denne type, der styrtede ned. Foto: MEGA

De nye oplysninger kommer stort set samtidigt med, at det er kommet frem, at der var en hjerteskærende årsag til, at 41-årige Kobe Bryant valgte at flyve med helikopter.

På den måde kunne basketball-legenden tilbringe mere tid med sin familie.

Helikopteren var Kobe Bryants privatejede helikopter, en såkaldt Sikorsky S-76.

Den havde ikke sorte bokse monteret – boksene kunne ellers have givet vigtige oplysninger om helikopterens sidste minutter.

Det var dog ikke et krav for helikopteren at være udstyret med sorte bokse.

Helikopteren var søndag formiddag lokal tid på vej til Kobe Bryants Mamba Sports Academy, der ligger tæt på Thousand Oaks i Californien.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kobe Bryant sammen med datteren Gianna, der også døde. Foto: MEGA

Helikopteren brød i brand, da den styrtede til jorden. Ingen af de ni personer – deriblandt den 41-årige NBA-legende samt hans 13-årige datter Gianna – overlevede.

Flydata viser ifølge Daily Mail, at fartøjet lod til allerede at komme i problemer, da det fløj over Los Angeles Zoo, der ligger cirka 38 kilometer øst for nedstyrtningsstedet. Her cirkulerede helikopteren således rundt i meget lav højde (omkring 266 meter over jorden) i omkring et kvarters tid, inden det tilbagelagde det sidste stykke, før det styrtede til jorden.

En talsperson fra Los Angeles Police Department bekræftede søndag, at man som følge af dårligt vejr havde holdt alle dets Air Support Division-helikoptere på jorden. Der var således en tyk tåge over området.

- Vejrsituationen imødekom ikke vores minimumkrav for flyvning, udtalte Josh Rubenstein fra Los Angeles Police Department søndag.

Om den tykke tåge har haft nogen rolle i helikopter-styrtet er blandt andet det, som NTSB-efterforskerne nu skal have klarlagt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kobe Bryant og datteren Gianna er blandt de i alt ni, der omkom i helikopterstyrtet.

Nedstyrtningsstedet er på et område så stort som en fodboldbane. Foto: MEGA

Ifølge TMZ spekuleres det i, om det også var den tykke tåge, der i første omgang fik piloten til at cirkulere mindst seks gange rundt i meget lav højde ved Los Angeles Zoo. Det kan tænkes, at piloten cirkulerede rundt i håb om, at tågen ville lette og dermed gøre det sidste stykke af flyvningen mere sikker.

Ifølge data fra Flightradar24 steg helikopteren til en højde på omkring 700 meter blot fem minutter før styrtet. Herefter begyndte den igen sin nedstigning i den tætte tåge, før den klokken 09.45 styrtede ned i et bakket område i 426 meters højde.

Helikopteren havde ifølge Flightradar24 en hastighed på næsten 300 km/t, da den ramte jorden – og den var i gang med en nedstigning på hele 1.200 meter i minuttet. Disse oplysninger indikerer, at piloten enten ikke vidste, præcis hvor lavt han befandt sig – eller at han oplevede fatale problemer med helikopteren under sin indflyvning.

Artiklen fortsætter under billedet...

Fans begræder tragedien. Foto: MEGA

Foruden Kobe Bryant og hans 13-årige datter er de omkomne piloten Ara Zobayan samt Alyssa Altobelli, der ligesom Gianna var et lovende basketball-talent.

Begge Alyssas forældre, John Altobelli og Keri Altobelli døde også.

Det samme gjorde Christina Mauser, der var træner for Gianna og Alyssa.

Basketballspilleren Payton Chester samt Paytons mor, Sarah Chester, døde også.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close