Kendte14. oktober 2016

Peter Plys fylder 90 år - 11 ting du (måske) ikke vidste

Peter Plys - verdens dejligste bjørn runder et skarpt hjørne i dag. Det er præcis 90 år siden, den første bog om drengen Jacob og hans bedste ven udkom. Vi har fundet sjove facts og dejlige billeder for at fejre den skønne bamse.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/30.215100.jpg
 Foto: All Over

For 90 år siden fik verden en gave i form af den allerførste bog om Peter Plys, der kom på gaden. Den blev udgivet den 14. oktober 1926, og bogen - lige som de andre bøger om bjørnen og hans venner - var skrevet af A.A. Milne.

Peter Plys er blevet folkeeje verden over, og han er elsket af børn og voksne. Man er vokset op med Peter Plys og alle hans venner i barndommen, men man glemmer da ikke Plys, Æsel, Tigerdyr og alle de andre som voksne, og for de fleste har bamsen en helt speciel plads i hjertet.

Og det er da ikke sådan, at den kære plysbjørn er synderligt mærket af sin alder. Han holder sig i frisk form - godt hjulpet på vej af en masse honning.

Men vidste du det her om Peter Plys (og alle hans venner)?

1. A.A. i forfatterens navn står for Alan Alexander. Han har ud over bøgerne om Peter Plys også skrevet en masse digte for børn. Han blev født i 1882 og døde i 1956.

2. Vi kan takke A.A. Milnes søn Christoper Robin for bøgerne om Peter Plys. Han fik nemlig en bamse af sin mor i 1921, da han var blot et år gammel. Og han blev inspirationen til bøgerne.

3. Navnet Winnie the Pooh, som han hedder på engelsk, kom dog fra en rigtig bjørn i zoologisk have i London, som hed Winnie, og det var den som både bamsen og bøgerne fik navnet fra. Delen The Pooh kom fra en svane - en svane som Christopher Robin fodrede om morgenen og havde navngivet Pooh - den reagerede dog ikke på navnet.

4. Christopher Robin havde Plys, Grisling, Æsel, Kængu og Kængubarn som bamser, men Ugle og Ninka var ikke bamser - det var faktisk dyr på en gård i nærheden af, hvor familien Milne boede.

5. I 1940’erne blev bamserne inviteret på besøg i USA. De skulle udstilles - og ud over at have være tilbage i England til udstillinger et par gange - er de blevet i USA. I 1998 prøvede den britiske politiker Gwyneth Dunwoody at køre en kampagne for at få dem hjem. Men det er aldrig sket. Bamserne er stadig på New York Public Library.

6. I 1961 købte Disney rettighederne til Peter Plys, og det har været en særdeles god forretning for koncernen, som har lavet adskillige film, der er blevet klassikere, og masser af merchandise, som der er tjent godt på. Det siges, at Peter Plys er tæt på at indtjene lige så meget til firmaet som selveste Mickey Mouse.

7. Peter Plys har sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.

8. I Disneys film fra 1968, hvor der er en vild blæsevjersdag, blev der brugt 1,2 millioner blyanter og der blev lavet omkring 100.000 tegninger af figurerne.

9. Disney har lavet fem kortfilm og fem film i spillefilmslængde om Peter Plys og hans venner. Den første spillefilm kom i 1977 og var en samling af tre af de kortere film. (Om honningtræet, blæsevejrsdagen og mødet med tigerdyr).

10. Peter Plys og venner er selvfølgelig meget populære figurer i Disneyland.

11. Peter Plys har haft gæsteoptrædener i andre Disney-produktioner. F.eks. er han med i utallige afsnit af ”House of Mouse”.

Se ALLE de skønne billeder af Peter Plys og vennerne her:

Peter Plys fylder 90 år

Sponsoreret indhold