Kendte3. maj 2015

Otte år siden: Her er HELE mysteriet om Maddie

Lørdag var det otte år siden, at en britisk families liv blev ændret for altid
Af af

Madeleine 'Maddie' McCannLørdag var det præcis otte år siden, at en britisk families liv blev ændret for altid. 3. maj 2007 forsvandt den dengang 3-årige Madeleine 'Maddie' McCann sporløst fra sin seng, mens hun var på ferie med sine forældre Kate og Gerry McCann i ferieområdet Praia da Luz i Portugal.

I de otte år, der er gået, siden hun forsvandt, har utallige teorier om hendes mystiske forsvinden myldret frem.

Men kun én ting ér sikkert: Madeleine McCann blev meldt savnet kl. 22:14 torsdag den 3. maj 2007.

SE og HØR genfortæller her hele mysteriet om Madeleine McCann.

3. maj 2007 er det britiske forældrepar Kate og Gerry McCann i gang med deres sjette feriedag på Ocean Club Resort i Praia da Luz-området i Portugal. Dagen har de tilbragt sammen med deres tre børn: 3-årige Madeleine 'Maddie' og de to mindre tvillinger Sean og Amelie. De har blandt andet hygget ved poolen og spist frokost i deres ferielejlighed 5A.

Om aftenen bliver de tre børn puttet i samme værelse, og omkring kl. 20:30 forlader Kate og Gerry ferielejligheden for at spise tapas og drikke lidt vin sammen med deres venner.

Vennerne skiftes til at se til børnene, og omkring kl. 22:00 vælger Kate at gå de omkring 50 meter til ferielejligheden for at kigge til Madeleine, Sean og Amelie.

Til sin gru opdager Kate, at Maddie er forsvundet.

LÆS OGSÅ: Otte år siden, hun forsvandt: Nu får Maddies forældre kæmpe erstatning

Sean og Amelie ligger stadig og sover trygt i deres senge. Men Maddie er væk. Kate ser også, at vinduet ind til børnenes værelse, der ligger i stueetagen, står åbent.

Kate slår straks alarm - både til vennerne og politiet. En halv time senere er det lokale politi på stedet, og kort tid efter ankommer også detektiver fra Policia Judiciaria (kriminalpolitiet, red.). Værelserne bliver endevendt, og området omkring Ocean Club Resortet finkæmmet, men uden spor af den lyshårede pige. Også hunde deltager i eftersøgningen den første nat.

Dagen efter fortsætter efterforskningen, men både familien og de britiske medier kritiserer politiet for ikke at tage sagen alvorligt nok. Kritikken går blandt andet på, at politiet laver flere uoprettelige fejl, idet de ikke sikrer lejligheden mod ubudne gæster. Derfor går omkring 20 personer ud og ind af lejligheden alene det første døgn og 'forurener' de potentielle spor, som kunne have været efterladt af en potentiel kidnapper.

Det portugisiske politi understreger gentagne gange, at de tager sagen dybt alvorligt - og dagen efter udsender de en fantomtegning af en mistænkt. Politiet mener, at Madeleine stadig er i live, og at hun bliver holdt fanget inden for en radius af 4,5 km fra ferie-resortet. Fantomtegningen er dog nærmest ubrugelig. Den forestiller kun en mandenakke.

Kate og Gerry McCann fortsætter selv med efterforskningen og fastlår, at de agter at blive i Portugal, indtil Madeleine bliver fundet. To dage efter hendes forsvinden - 5. maj - udsender moderen en rørende appel til Madeleines kidnapper: Aflevér hende tilbage, bønfalder hun.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/63ace62e9ace422292719c83df4544a3.jpgDet sidste billede, der er taget af Maddie (Foto: AOP)

Imens bliver efterforskere fra Storbritannien fløjet til Portugal for at hjælpe med efterforskningen og de 350 "mistænkelige hændelser", som portugisisk politi har opsporet. Blandt andet samles opmærksomheden omkring en blond kvinde, som blev set opføre sig mistænkeligt i området forud for Madeleines forsvinden. Hun kan dog ikke kædes sammen med pigens forsvinden.

21. maj 2007 vender Gerry McCann hjem til England for første gang siden sin datters forsvinden. Inden da har familien oprettet hjemmesiden findmadeleine.com - på blot et døgn bliver hjemmesiden besøgt af 55 millioner brugere. Sagen bliver dækket intenst af samtlige medier over hele verden - og Harry Potter-forfatterem J.K. Rowling og fodboldspilleren Wayne Rooney kaster flere penge i dusørpuljen, der hurtigt har rundet 2,5 mio. pund.

Omkring en måned efter datterens forsvinden bliver forældreparret for første gang udsat for en negativ historie. En tysk avis antyder i begyndelsen af juni, at Kate og Gerry selv må have en finger med i spillet. De kritiserer forældrene for at lade børnene være alene om aftenen og påstår, at deres opførsel den seneste måned virker både mystisk og mistænkelig.

LÆS OGSÅ: Forsvundet sporløs: Så meget har Maddie-sagen kostet

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/92848a0338cb4ae9aa0bc393ad00d631.jpgUdsigten fra tapasrestauranten. Kate og Gerrys lejlighed ses i højre hjørne (Foto: AOP)

En måned senere kommer forældrene for alvor i modvind. De ender i politiet søgelys, efter at efterforskere ved hjælp af ultraviolet lys og specialtrænede hunde finder blodspor på væggen i det værelse, hvor Madeleine forsvandt. Kate og Gerry lover at samarbejde med politiet, der nu arbejder ud fra en teori om, at Madeleine ikke er kidnappet, men i stedet er blevet dræbt.

Den 7. september får forældrene formelt status som mistænkte i sagen af portugisisk politi. Ifølge den britiske avis The Times er det Kate McCann, som portugisisk politi mistænker for at stå bag datterens død. Trods dét fastholder Kate og Gerry stadig, at Madeleine må være i live - og forældrene fortsætter med at lede efter deres datter sammen med politifolk fra både England og Portugal.

5. august 2008 vælger de portugisiske myndigheder at fremlægge efterforskningsmaterialet i Maddie-sagen. Materialet omfatter blandt andet 30.000 dokumenter, hvori man kan læse, at politiet har haft flere personer i søgelyset - men at der aldrig har været beviser nok til at anholde nogen. I materialet kan man også læse, at det portugisiske politi har prøvet at presse en falsk tilståelse ud af Gerry og Kate McCann.

LÆS OGSÅ: Britisk politi erkender: Vi må stoppe med at lede


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/e79281e9916f4dff90c8cea9954052a5.jpgEt fantomtegning af en mand, som vennen Jane Tanner så bære en sovende pige (Foto: AOP)


LÆS OGSÅ: Rapport: Derfor gik Maddie-efterforskning galt

Imens står flere vidner frem, der mener, at de har set pigen. Blandt andet et vidne, der mener at have set Madeleine i Bruxelles. Sporet fører dog ikke til noget.

Den intense efterforskning bliver fra portugisisk side henlagt 21. juli 2008 på grund af manglende spor og beviser. Dette betyder samtidigt, at forældrene Kate og Gerry McCann nu bliver renset som mistænkte i sagen. Det bliver de af Portugals øverste anklagemyndighed.

Senere på året, i oktober 2008, får vennerne - som Kate og Gerry McCann spiste middag med den aften, hvor Madeleine forsvandt - 3,6 millioner kroner i erstatning, fordi flere aviser har antydet, at forældre stod bag datterens død, og at vennerne dækkede over dem.

Sagen er af britiske medier blevet sammenlignet med prinsesse Dianas død (i august 1997, red.) på grund af den store mediebevågenhed, og kendisser som blandt andre David Beckham, Paven og J K Rowling har alle presset på for at få sagen undersøgt til bunds af myndighederne.

Presset fra medierne og omverdenen har været så stort, at britisk Scotland Yard i maj 2011 iværksatte den såkaldte 'Operation Grange', som minutiøst gennemgik de over 30.000 sider dokumenter og som også foretog flere rejser til Portugal sidste år.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/c7834ede237d429a8b49d7872c0b7bfb.jpgKate og Gerry på stranden nær ferieresortet få dage efter, at deres datter forsvandt (Foto: AOP)

LÆS OGSÅ: Politiet 'ignorerede' tip: Blev Maddie smidt i en sø?

'Operation Grange' arbejder stadig med sagen i dag - 31 efterforskere har således som eneste formål 'at få sagen opklaret'. I marts foreslog en højstående politichef, at de 31 britiske bør 'omrokeres' og i stedet koncentrer sig om terrortruslen mod England samt at opklare en række mordsager, der har rystet England siden jul.

- Det er på tide at re-fokusere og finde ud af, hvad vi skal gøre for at gøre London sikker. Vi har ikke længere ressourcer til at have specielle efterforskninger over hele verden, som ikke har noget med London at gøre, udtalte politichef John Tully ifølge Daily Mail.

Du kan se billeder fra sagen herunder:

Sponsoreret indhold