Kendte5. marts 2015

Forsvundet sporløst: Så meget har Maddie-efterforskning kostet

Alene sidste år brugte England millioner af kroner for at finde Maddie
Af af

Madeleine 'Maddie' McCannNæsten otte år er gået, siden den dengang treårige Madeleine 'Maddie' McCann fra England på mystisk vis forsvandt under en ferie med sine forældre i Praia da Luz på Portugals Algarvekyst.

Siden har forældre, lokale og ikke mindst myndighederne i både England og Portugal brugt masser af ressourcer og penge på at finde ud af, hvad der skete med den lille lyshårede pige.

LÆS OGSÅ: Ny efterforsker i Maddie-sag: Vil opklare mysteriet

Ifølge Daily Mail løb efterforskningen alene sidste år op i svimlende ni millioner pund, svarende til over 92 millioner danske kroner. Pengene er blandt andet blevet brugt på at fragte de britiske efterforskere i alt 67 gange til og fra ferieområdet i Portugal, hvorfra hun forsvandt.

De 48 ture fandt sted i perioden januar til oktober sidste år. I sommers brugte de britiske efterforskere blandt andet otte intense dage i Praia da Luz, hvor de finkæmmede området omkring Ocean Club Resort, hvor familien McCann boede sammen med en venneflok den skæbnesvangre dag i maj, hvor Maddie forsvandt.

LÆS OGSÅ: Maddies familie kommer med bøn, efter billede af 'hende' går verden rundt

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/0f7be6e6eb1440b5a2c236ad6fce2aec.jpgDet sidste billede, der er taget af Maddie (Foto: AOP)

Det resterende 19 ture har fundet sted i perioden oktober til december.

Tøjrester fundet i nærheden af lejlighed
De otte intense efterforskningsdage i sommers fandt sted i juni, hvor 'Operation Granges' afspærrede og finkæmmede området.

Her benyttede efterforskerne særligt radar-udstyr, sporhunde og en retsmedicinsk arkæolog i arbejdet med at finde eventuelle spor, der kunne kaste lys over pigens mystiske forsvinding.

Under gravearbejdet blev der fundet 41 'anormaliteter' i området - blandt andet tøjrester - som herefter blev undersøgt nøje. Dette kastede dog ikke nyt lys over sagen.

LÆS OGSÅ: Politiet 'ignorerede' vigtigt tip: Blev Maddie smidt i sø?

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/117e025434cb4bf7aefb63e1ffdc18ed.jpgMaddies forældre Kate og Gerry med et billede af deres efterlyste datter (Foto: AOP)


De mange penge er også blevet brugt i forbindelse med afhøringen af flere "interessante" personer i sagen. I alt har 11 personer været forbi efterforskernes kontor i håb om, at de kunne kaste lys over sagen.

LÆS OGSÅ: Minut for minut: Det skete der den dag, Maddie forsvandt

Syv af disse personer havde status af 'arguido', som det hedder på portugisisk. Det betyder, at det var personer, som politiet fandt mere interessante end for eksempel vidner, men at personerne på samme tid ikke var anholdt eller sigtet.

Blandt de 11 vidner var der flere ansatte på Ocean Club Resort. Afhøringerne har dog heller ikke givet resultat.


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/6dbd0ba5c00e4b1a986986868d806c8b.jpgDet var fra denne lejlighed, at Maddie forsvandt (Foto: AOP)


Forsvandt, mens forældrene spiste
Madeleine 'Maddie' McCann forsvandt 3. maj 2007 om aftenen.

Forældrene Kate og Gerry McCann havde siddet mindre end 50 meter fra ferielejligheden og nydt et glas vin med en flok venner - og ikke bemærket, at Maddie forsvandt fra værelset, hvor også hendes to mindre tvilling-søskende lå og sov.

LÆS OGSÅ: Maddies forældre forbereder sig på 'store nyheder'

Portugisisk politi meddelte fra start, at de efterforskerede sagen som en kidnapning og efterlyste vidner, der havde set noget mistænkeligt i dagene op til forsvindingen 3. maj 2007. Men trods tusindvis af henvendelser fra borgere, kom politiet aldrig så langt, at de kunne tilbageholde nogen.

Sagen er af britiske medier blevet sammenlignet med prinsesse Dianas død (i august 1997, red.) på grund af den store mediebevågenhed, og kendisser som blandt andre David Beckham, Paven og J K Rowling har alle presset på for at få sagen undersøgt til bunds af myndighederne.

LÆS OGSÅ: Her er hele mysteriet om Maddie

Presset fra medierne og omverdenen har været så stort, at britisk Scotland Yard i maj 2011 iværksatte den såkaldte 'Operation Grange', som minutiøst gennemgik de over 30.000 sider dokumenter og som altså også foretog flere rejser til Portugal sidste år.

'Operation Grange' arbejder stadig med sagen i dag, men altså stadig uden at have løst gåden.

Se billeder fra sagen her:

Sponsoreret indhold