Kendte3. marts 2021

Natklubejer raser: - Det er at lukke hele erhvervet ned

Et nyt udkast til en nattelivsplan i København er skræmmende læsning for ejeren af Chateau Motel
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/82214943_1589540497851547_510009525105852416_n.jpg
 Foto: Chateau Motel

Kan du forestille dig et natteliv i Indre København, hvor du ikke kan få en fadøl eller en drink efter midnat?

Nej? Det kan natklubejer Rico Krog-Toft i hvert fald ikke. Men det kan Københavns Kommune godt i et nyt udkast til en plan for nattelivet.

- Det svarer til at sige til en frisør, at de ikke må klippe hår. Det er det, vi er ude i, når de siger, vi ikke må sælge alkohol. Det er de facto at lukke hele erhvervet ned. Man kan næsten trække paralleller til minksagen. Skal vi kompenseres?, lyder det frustreret fra ejeren af natklubben Chateau Motel, vis lokaler tidligere husede klubben PAN, der slog dørene op i 1982.

https://imgix.seoghoer.dk/87154071_1622131004592496_5500840245513420800_o.jpg
 Foto: Chateau Motel

Hvis natbevillingen til Chatau Motel ryger, frygter natklubejeren, at det er slut. Foto: Chateau Motel

I et nyt udkast til en plan for restaurations- og nattelivet står det klart, at kommunen ønsker at begrænse natbevillinger til salg af alkohol i tidsrummet 24-05.

Det skal som udgangspunkt være slut med nye bevillinger, og begrænsningerne skal også gælde for fornyelser og overtagelser.

Formålet ved at begrænse salg af alkohol i nattetimerne er at skrue ned for støj og larm, der kommer fra nattelivet, som både generer og holder nogle borgere vågne om natten.

Institution i fare

Rico Krog-Toft vurderer, at hverken hans eller andres natklubber kan overleve, hvis de mister deres bevillinger til at lange alkoholiske drikkevare over disken efter klokken 24.

Det står der i udkastet

I udkastet til en ny plan for Restaurations- og Nattelivsplan 2021 i Københavns Kommune vil man blandt andet skrue ned for støj i forbindelse med natteliv.

Blandt andet ønsker Københavns Kommune at begrænse mængden af nye alkoholbevillinger til restaurationer i Indre By.

"- Som klart udgangspunkt gives der ikke nye nattilladelser i tidsrummet fra kl. 24.00 til kl. 05.00 på alle ugens dage. Kommunen ønsker, at dette også skal gælde ved overtagelser og fornyelser.

- Der føres et skærpet tilsyn med serveringssteder med mange klager, hvor det blandt andet vurderes, om der er tilstrækkeligt med særlige og tungtvejende grunde til at begrænse den pågældende nattilladelse til for eksempel kl. 24.00 eller kl. 02.00.

- For serveringssteder, der holder åbent fra kl. 24.00-05.00, skal der altid foretages en vurdering af, om der er grundlag for at fastsætte vilkår om, at restaurationen skal holdet lukket for eksempel i morgentimerne fra kl. 05.00-10.00.

- Det skal i højere grad overvejes, om der er grundlag for at knytte vilkår til en nattilladelse (for eksempel om indretning af rygekabine eller forbud mod rygning udendørs).

- Restauratører, der søger om lukkede selskaber, skal angive, hvor mange mennesker der deltager."

Kilde: Københavns Kommune - Restaurations- og Nattelivsplan 2021

- Jeg står selv og skal have fornyet min bevilling næste år, og hvis jeg får at vide, at den ikke bliver fornyet, og jeg fremover kun må sælge sodavand, så er jeg jo lukket. Så er det en institution, der lukker efter 40 år. Luk og sluk, lyder det fra han.

Selv med en ny bevilling, der tillod salg indtil midnat, tror klubejeren ikke på det.

- Det vil være helt umuligt. Vi har jo allerede prøvet det her under corona med lukketider klokken 24 og 22, hvor ingen kom.

- Natklubberne vil fuldstændigt lukke. Jeg kan ikke se andet, siger Rico Krog-Toft.

Mærkelig timing

Desuden mener Rico Krog-Toft, at timingen for udkastet til den nye plan om at skrue ned for et i forvejen corona-presset og nedlukket natteliv er malplacereret.

- Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde, siger han.

- Kommunen kommer jo med udkastet til en ny plan, fordi borgere har problemer med støj fra nattelivet. Er det ikke sympatisk, at der skal styr på det problem?

- Det er helt fint, at man prøver at løse det. Barer og natklubber skal samarbejde med naboerne og kommunen, og jeg har selv blandt andet fået lavet en lydsluse (dobbeltdøre, der forhindrer larm i at sive ud fra klubben til gården, red.) og en lydvæg til naboen. Så man skal selvfølgelig lave nogle tiltag, men ikke det her, siger klubejeren.

En alkoholbevilling skal som regel fornyes hvert andet år.

Første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 skal behandles 11. marts. Den endelige plan forventes godkendt efter sommerferien i år.

SE og HØR arbejder på at få en kommentar fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

Sponsoreret indhold