Kendte11. september 2022

Mikael Persbrandt beskyldt for at krænke kvinder i årevis: - Jeg er ikke stolt

En række svenske kvindelige skuespillere står frem med massive beskyldninger om krænkelser, Mikael Persbrandt skulle have begået gennem årtier
Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt, 58, svarer på alvorlige anklager om krænkelser begået gennem flere årtier.
 Foto: All Over Press

En af Sveriges mest kendte og feterede skuespillere bliver lige nu anklaget for igennem mange år at have krænket et utal af kvinder.

Den svenske skuespiller Mikael Persbrandt har tidligere spillet over for danske Trine Dyrholm i filmene ”Hævnen” og ”En du elsker” og havde forleden premiere på endnu en dansk produktion Lars von Triers ”Riget: Exodus” ved Filmfestivalen i Venedig.

Men selv om den 58-årige skuespiller er forfulgt af succes, så klæber anklagerne om krænkelser til ham og har ifølge den svenske avis Dagens ETC gjort det i årevis.

I samme avis har en række kvinder valgt at stå frem med deres historier om grove krænkelser begået af Persbrandt, som de i flere år har forsøgt at sætte en stopper for.

- Han er stadig derude, udtaler en anonym kvindelig skuespiller til avisen.

Kvinderne har sendt mails til Netflix og det britiske produktionsselskab Eventfilm, som står bag ”Netflix”-hittet ”Sex Education”, som Persbrandt har spillet med i siden 2019, for at advare imod ham.

- Vi vil gerne informere jer om, at den mest nævnte person blandt alle vidnesbyrd fra den svenske metoo-bevægelse, kaldet tystnadtagning, er skuespilleren Mikael Persbrand, skriver kvinderne ifølge Dagens ETC i mailen.

I den svenske metoo-bevægelse tystnadtagning har kvinderne valgt at fokusere på strukturen fremfor krænkerne og har derfor holdt mændenes navne anonyme og i stedet fortalt om de overgreb og krænkelser, de har været udsat for.

Men nu er Persbrandts navn altså offentliggjort.

Skuespilleren har aldrig selv forsøgt at lægge skjul på sin skandaleombruste fortid. I erindringsbogen ”Som jeg husker det” fra 2017 deler han generøst ud af sine kuldsejlede forhold, flirt med stoffer og sit svingende mentale helbred.

Men han fortæller i følge Berlingske også om to hændelser, hvor han er gået langt over stregen og har krænket kvindelige medskuespillere.

I det ene eksempel beskriver han, hvordan han befamlede en medskuespiller på brysterne, hvorefter han stak hende en lussing.

I det andet eksempel fortæller han, hvordan han uden forudgående aftale trak trusserne af en anden kvindelig medskuepiller under indspilningerne af en sexscene. Hun sparkede ham og råbte stop, beskriver Persbrandt i bogen. Derudover havde han heller ikke underrettet hende om, at han ville offentliggøre sit overgreb mod hende i sin erindringsbog.

Persbrandt er blevet forholdt beskyldninger og har i en mail til Dagens ETC valgt at adressere dem. Dog uden at bekræfte kvindernes konkrete udlægninger.

- At forsøge at skabe et billede af, at det var mig og muligvis andre individer, der skabte en ulige branche eller var årsag til arbejdsmiljøproblemer, er ikke sandt og gavner hverken tystnadtagning eller branchens arbejde, skriver han og fortsætter:

- Ja, historisk set har jeg haft sider og opført mig på måder, som jeg ikke er stolt af i dag, og som jeg har lagt bag mig. Sideløbende har hele branchen taget flere afgørende skridt for at imødegå de strukturelle problemer med ulighed og arbejdsmiljø, der har været.

Sponsoreret indhold