Kendte10. december 2021

Michael Dyrby forlader B.T.

Den 63-årige journalist trækker sig fra stillingen som B.T.’s ansvarshavende chefredaktør, efter sager om upassende forhold på TV 2 under hans ledelse er kommet frem
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20170915-134431-4-1920x1280we.jpg
 Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

- En chefredaktør må aldrig stå i vejen for sin egen udgivelse

Sådan lyder budskabet i overskriften fra Michael Dyrby, der i egen klumme på B.T. meddeler, at han er færdig som chefredaktør på netop samme avis.

Hans beslutning om at trække sig fra stillingen kommer i kølvandet på debatten om krænkelser, sexisme og seksualiseret arbejdsmiljø på TV 2, hvor han tidligere har siddet i chefstolen

"Et medie lever af troværdighed og talent, så det kan producere den nødvendige journalistik, der er afgørende for et medie som B.T.," skriver han i en udtalelse om sagen.

"Derfor har jeg meddelt koncerndirektør og udgiver, Anders Krab Johansen, at jeg træder tilbage."

Efter Dyrbys fratrædelse bliver Jonas Kuld Rathje konstitueret ansvarshavende chefredaktør, oplyser Berlingske Media. Han har indtil nu været chefredaktør på avisen.

Bag om manden

Navn: Michael Dyrby.

Alder: 63 år. Født 27. maj 1958.

Fødested: Aalborg.

Uddannelse: Uddannet dels som folkeskolelærer, dels som journalist.

Karriere: Hans journalistiske karriere på TV 2 begyndte i 1994, og han stod blandt andet bag lanceringen af TV 2 News i 2006.

Fra 2010 til 2015 var Michael Dyrby nyhedsdirektør for TV 2. Han var sideløbende medlem af direktionen med ansvar for nyhedsformidling og sport.

Michael Dyrby fratrådte 9. november 2015 stillingen som nyhedsdirektør.

Det skete af private årsager.

Han erkendte at have haft en "kortvarig affære". "I den anledning har jeg truffet nogle hensynsløse og forkerte beslutninger, der har sat mig i en sårbar situation. Det kan man ikke som nyhedsdirektør," lød formuleringen ifølge tv2.dk.

I januar 2018 blev han ansat som ansvarshavende chefredaktør på B.T.

10. december 2021 har Michael Dyrby oplyst, at han fratræder sin stilling.

Ifølge Berlingske Media ser han "sig ikke i stand til at være øverste chef for B.T., når hans autoritet er svækket efter dokumentaren om sexisme på TV2".

Kilder: TV2, Berlingske Media.

FÆLDET AF METOO

Dyrbys farvel kommer, efter adskillige kvinder er trådt frem i en Discovery–dokumentar, "MeToo: Sexisme bag skærmen", der tegner et billede af et stærkt seksualiseret miljø, der i i en årrække herskede på TV2.

Selvom Michael Dyrbys navn ikke direkte er nævnt i dokumentaren, har en af kvinderne - kommunikationsrådgiver Anna Thygesen - siden afsløret, at hendes oplevelser med sexistiske og grænseoverskridende kommentarer, kom fra Dyrby.

Derudover har flere af de 11 kvinders beretninger udspillet sig, mens Dyrby stod i spidsen for tv–stationens nyhedsafdeling. Og i dag selv erkender at have et direkte ansvar og en direkte involvering i den helt utilstedelige opførsel, som flere mandlige ledere havde over for deres underordnede.

BAKKET OP AF BERLINGSKE–CHEF

Chefen for Berlingske Medier, der ejer BT, har ellers indtil i dag ikke ment, at Dyrby var uværdig i sin stilling.

- Vi har haft en alvorlig samtale. Han kender mine synspunkter og mine forventninger. Og derfor fortsætter samarbejdet, lød det tidligere på ugen fra Anders Krab-Johansen.

Men selvom Dyrby altså kunne være blevet – med sin topchefs opbakning – erkender han i dag, at presset mod hans troværdighed er blevet for hårdt.

Kritikken har efter dokumentarens udgivelse gået på, at journalister fra andre medier – såvel interne ansatte på avisen i Pilestræde – ikke har kunne få svar på centrale spørgsmål om Dyrbys tid på TV 2.

"B.T. skal altid være magtkritisk og stille magthavere de vanskelige spørgsmål. Jeg har ikke levet op til den standard, som vi normalt forlanger af andre kilder."

"Det går ikke, for det svækker hele grundlaget for journalisternes daglige virke. Ikke bare på B.T. - men i hele Berlingske Media," skriver Dyrby videre i sin afskedsklumme.

Sponsoreret indhold