Kendte 5. juni 2019

Mettes store sorg: Jeg tænker på hende hver dag

Det er seks år siden, den nordjyske politiker Mette Frederiksen mistede sin mor til kræft. Men minderne om en tryg barndom er intakte.
(Foto: Peter Grosen)

Mette Frederiksen havde fundet fotoalbummet frem, da SE og HØR besøgte hende på Christiansborg for nylig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Peter Grosen)

(Foto: Peter Grosen)

MOR LEVER VIDERE

– Her er vi i begyndelsen af 80’erne på Vestkysten. Jeg er sammen med min elskede mor, som jeg desværre mistede til kræft for seks år siden. Hun hed Anette.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

Mette Frederiksen i armene på sin mor Anette. (Foto: Privat)

– Jeg havde en en tryg barndom, fordi hun var dagplejemor. Hun var altid hjemme, og da jeg begyndte i skole, kunne jeg gå direkte hjem og ikke være i institution.

Min mor var ret sej – da min bror og jeg var blevet voksne og flyttede hjemmefra, tog hun en pædagoguddannelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

Mette var allerede som lille en pige, der vidste, hvad hun ville. – Jeg bad faktisk selv om at komme i børnehave, fordi min mor var dagplejemor. Derfor var hun hjemme i dagtimerne, og jeg kom ikke i vuggestue. Min mor syntes ikke, der var nogen grund til, at jeg skulle i børnehave. Men det krævede jeg. Jeg ville gerne ned at være sammen med andre børn. (Foto: Privat)

– Det har jeg kæmpestor respekt for. Min mor var meget vellidt og virkelig et børnemenneske, fortæller Mette.

Jeg har faktisk aldrig kunnet se noget af min mor i mig – indtil den dag, hvor jeg selv fik børn.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg er i den dejlige situation – jeg minder ikke så meget om min mor; hun var meget rolig og lidt stille, hvilket jeg ikke er – at min 16-årige datter, som var meget tæt på min mor, minder mig helt utroligt om min mor.

Det er så rørende.

– Min mor fylder utrolig meget i vores liv hver dag. Hun var en tingsamler og gemte sten med hul i, tørrede blomster og samlede på glansbilleder.

Hun samlede også på helt små klokker.

– Dem fandt mine børn og jeg for nylig inde bag i et skab. Det var helt magisk, og vi har delt de klokker mellem os. Så ja, jeg tænker på hende hver dag.

SOMMERHUS-LYKKE

– Her er vi i starten af 80’erne, så jeg er børnehavebarn.

Det er mig og min højtelskede farfar. Man skal lægge mærke til ølkassen på billedet, for den kunne bæres i én hånd.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

Mette Frederiksen med sin farfar. (Foto: Privat)

– Vi er i Bælum i Nordjylland, hvor min farmor og farfar for over 40 år siden fandt et træhus ude i skoven. Hele min barndom var det der, hvor vi mødtes som familie. Vi holdt juleaften og påske, og hver søndag kom min farfar i sin grønne Opel Kadett og hentede mig, min bror og mine forældre, og så kørte vi ud til sommerhuset.

Det var i den periode, hvor mine forældre ikke havde bil. Vi var der hele dagen og spiste æggekage med bacon og purløg, og så fik vi ribsgrød. Jeg syntes, alt smagte godt i det sommerhus.

– ”Giro 413” kørte i baggrunden, og min farfar havde en sofa, hvor han altid lå. Jeg kan stadig huske, hvordan den knirkede. Han lå der med avisen over hovedet og hørte radioavis.

Da min farmor og farfar blev gamle, overtog mine forældre sommerhuset. Min mor er desværre død, men min far har stadig huset.

Mine børn synes, det er det bedste sted at komme. De får de minder, jeg også fik.

Tallerkener og kopper er endda de samme.

GRAND PRIX OG PETER SABROE

Mette Frederiksen, herunder afbildet i slutningen af 80’erne, har haft mange forskellige interesser i løbet af sin opvækst.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

Mette Frederiksen i 80'erne. (Foto: Privat)

– Jeg var med i elevrådet og Operation Dagsværk.

På det her tidspunkt er det, jeg går allermest op i dyr og Melodi Grand Prix. Jeg var den vildeste Grand Prix-fan, hvilket begyndte i 84, hvor Søren og Kirsten vandt. Og Herreys vandt det svenske og det internationale.

Det var en vedholdende stor interesse.

– På mit pigeværelse hang der plakater af Michael Jackson og et spejl med ham indgraveret side om side med et gammelt billede fra 1912 af Peter Sabroe. Han var den første børnerettighedsforkæmper i Danmark.

I min kurvereol stod der porcelænsdukker side om side med fotos af Nelson Mandela.

Det var meget sammensat, og det var mine ungdomsår nok bare.

LET TIL TÅRER

Mette, mor og far samt datteren Ida Feline på en ferie ved Vestkysten.

– Her har jeg lillebror i maven.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

(Foto: Privat)

– Mens min mor stod for hjemmebasen, var min far den udadvendte. Han var tillidsmand, så den politiske interesse stammer fra ham.

Min mor havde let til tårer, hvilket hun har nedarvet til mig.

Jeg har endnu ikke set en koncert med mine børn, hvor jeg ikke har grædt.

Rock’n’politik

Selv om Mette Frederiksen har sin daglige gang på Christiansborg og trækker i stilsikre outfits hver morgen, så er den 41-årige mor til to vild med kolde fadøl og høj bas.

– Jeg elsker Roskilde Festival.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

Mette Frederiksen på festival. (Foto: Privat)

– Sommeren i Danmark er noget af det mest magiske, der findes. Jeg kan huske, jeg hørte Bruce Springsteen dernede, og han blev bare ved med at spille. De sommernætter, hvor du er sammen med mennesker, du holder af, er bare helt specielle.

Afrika i hjertet

– Med ANC (sydafrikansk anti-apartheid-bevægelse, red.) startede en af mine store passioner – nemlig Afrika, forklarer Mette, der har en masteruddannelse i Afrikastudier fra Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

(Foto: Privat)

– Jeg rejste derned, da jeg var 18 år, hvor jeg boede i en lille landsby ved Victoria-søen. Jeg var tilbage en del gange og rejste til Afrika forrige sommer med mine egne børn. Vi besøgte de samme familier på de samme bopladser. Det var ret fantastisk at komme tilbage og vise mine børn det hele. Det var en helt anden oplevelse.

Jeg kunne se, at mange flere piger var begyndt at gå i skole, men der er mange problemer, der stadig er de samme som for 20 år siden.

Sponsoreret indhold