Kritikken hagler over Mai Manniche efter "usmageligt" opslag

Smykkedesigneren Mai Manniche er havnet i en shitstorm, efter hun har skrevet et Facebook-opslag i forbindelse med, at landsholdsspilleren Christian Eriksen kollapsede for rullende kameraer lørdag aften.

På sociale medier som Instagram, Twitter og Reddit høvles hun ned. På sidstnævnte medie bliver opslaget i en tråd kaldt usmageligt, og i kommentarfeltet til hendes eget opslag bliver det skrevet, at det er "mangel på situationsfornemmelse".

"Frygteligt med Christian Eriksen og jeg tror alle undrer sig over hvad det kan være? Hvornår mon han blev vaccineret, måske det er en bivirkning til vaccinen? Dejligt han er vågnet - god bedring," skrev smykkedronningen først på sin Facebook-profil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mikael Rieck)

Kritikken lyder blandt andet på, at hun tager den 29-årige fodboldspillers situation som gidsel i sin egen agenda. Mai Manniche har nemlig flere gange udtrykt stærk skepsis over for den måde, coronavirussen tackles.

FAKE NEWS

Sidenhen opdaterede hun opslaget og skrev sådan her:

"OPDATERING: Eriksen er færdigvaccineret med Pfizer vaccine 31/5-2021 som spiller på Inter Milan. Det er virkelig skræmmende".

Men det viser sig at være usandt. Christian Eriksen er slet ikke vaccineret mod coronavirus. Det har hans boss i den italienske fodboldklub Inter, hvor Christian Eriksen har kontrakt, selv meldt ud.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Christian Eriksen faldt sammen midt på banen i Parken under EM-kampen mellem Danmark og Finland, men er nu stabil og indlagt på Rigshospitalet. Her er han tilbage i 2019. (Arkivfoto: Thomas Laursen)

Men de falske informationer, om at Christian Eriksen skulle være vaccineret, spreder sig stadig på de sociale medier.

I flæng citeres en italiensk radiokanal for, at der skulle have fundet et interview sted, hvor det skulle være blevet meldt ud, at Christian Eriksen har fået vaccinen. Men radiostationen har selv afkræftet, at de skulle have rapporteret noget som helst fra Inters medicinske stab om den danske spillers tilstand.

SE og HØR har taget kontakt til Mai Manniche for at høre, hvordan hun forholder sig til, at det er blevet afkræftet, at Christian Eriksen skulle have fået et skud med coronavaccinen.

- Jeg glæder mig først og fremmest over, at Christian Eriksen overlevede sit hjertestop. Lige nu er der meget tvivl om, om Christian Eriksen er vaccineret eller ej. Vi må afvente hans eget ærlige svar. Vi ved jo at flere af landsholdsspillerne er vaccineret (Danmark er blandt de nationer, der har valgt ikke at vaccinere landsholdsspillere før EM, red.), skriver Mai Manniche.

- Netop i går sendte Lægemiddelstyrelsen besked ud til alle landets læger om, at de nu gransker en mulig sammenhæng mellem hjertebetændelse og vaccinerne. Hjertebetændelse kan netop give rytmeforstyrrelser og i værste fald hjertestop. I forvejen har professionelle fodboldspillere en øget risiko for pludselig hjertestop, fortsætter hun.

SE og HØR har set brevet, der er dateret til 11. juni, og ligeledes blev der i fredags udsendt en pressemeddelelse fra Lægemiddelstyrelsen, om at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) stadig er ved at undersøge en mulig sammenhæng mellem hjertebetændelse og coronavaccine. Lægemiddelstyrelsen slår dog ikke alarm om hjertestop.

Om fodboldspillere har øget risiko for hjertestop er det blandet viden omkring. Hjerteforeningen skriver, at der er større risiko for hjertestop hos folk, der IKKE dyrker sport, end der er hos professionelle sportsudøvere.

Samtidigt beskriver blandt andet Videnskab.dk, at en arvelig sygdom kan lede til pludseligt hjertestop - også blandt unge, toptrænede sportsfolk - og at det kan være en forklaring på, hvorfor det af og til sker, at fodboldspillere falder om på banen.

Opslag ændret

- Kort sagt – lad os få svaret fra Christian Eriksen – og dernæst må vi så forholde os til en mulig sammenhæng med en corona-vaccinen. Vi ved fortsat alt for lidt om COVID-19-vaccinerne og mulige bivirkninger hos fx professionelle fodboldspilere, lyder det videre fra den 37-årige smykkedesigner. Hun fortsætter:

- Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er antivaxx på nogen måde - og er glad for at vi generelt har vacciner som beskytter mod alvorlige og dødbringende sygdommme. Kuren må dog aldrig være værre end sygdommen og corona hos især unge giver stort set ingen symptomer og derfor kan jeg heller ikke se værdien heri set i lyset af at vi ved så lidt om vaccinen og dens bivirkninger.

Lige nu har ingen jo bekræftet, at han skulle være vaccineret. Det er kun blevet afkræftet. Burde du ikke tage højde for det i dit opslag?

- I forhold til Christian Eriksen forbliver det uklart, om han er vaccineret eller ej. Vi må afvente det sande svar fra ham selv. Jeg har selvfølgelig opdateret mit opslag hermed.

Flere på Instagram, Reddit m.m. kalder dit opslag for usmageligt. Hvad siger du til det?

Hvis nogen synes, at det er usmageligt at stille et relevant spørgsmål, afslører det nok deres egen angst. Jeg er lykkelig for at han overlevede sit hjertestop.

Siden SE og HØRs henvendelse har Mai Manniche ændret bunden af sit opslag til følgende:

"OPDATERING: Der er tvivl om, hvorvidt Eriksen er færdigvaccineret med Pfizer vaccine 31/5-2021 som spiller på Inter Milan. Lad os afvente hans eget ærlige svar."

Christian Eriksen er stabil og indlagt på Rigshospitalet for yderligere at blive undersøgt.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close