Julekuppet: Kørte millioner væk i barnevogn

Julerøveriet i Daells Varehus var så voldsomt, at tre ansatte blev kørt væk i ambulancer. Røverne stak af med 5,6 mio. kr.

Julerøveriet i Daells Varehus var så voldsomt, at tre ansatte blev kørt væk i ambulancer. Røverne stak af med 5,6 mio. kr.

(Foto: Ritzau Scanpix)

Julegaver til hele familien blev revet ned af hylderne i Daells Varehus i København, selv om krisen kradsede op til jul i 1986.

7,2 millioner kr. lød omsætningen på i den sidste weekend, før lysene på juletræet skulle tændes.

De mange penge skulle hentes af en sparekassebetjent fra Bikuben, og det var der nogen, der vidste.

Da han mødte op i varehusets hovedkassekontor mandag morgen den 22. december, tilbød førstedamen på kontoret at hjælpe ham med at bære de mange penge ud i bilen.

De 6,1 millioner kr. i kontanter og 1,1 millioner kr. i checks blev fordelt i seks store sorte nylontasker med Bikubens logo på siden.

Kvinden tog to og manden fire, og så begav de sig mod døren.

Imens var tre mænd dukket op i varehuset. De var klædt som håndværkere, og to af dem bar på forskelligt værktøj.

Klokken ti minutter over ni, da døren til hovedkassekontoret gik op, stod mændene i arbejdstøj klar. De trængte ind, bevæbnede med hjemmelavede knipler og pistoler.

Førstedamen blev slået ned, mens sparekassebetjenten blev truet med en pistol og fik at vide:

”Det er et røveri. Det er alvor”. Han blev puffet ned i en blomsterkumme, men nåede dog at trykke på sin alarm.

Reddede taske

Røverne greb de seks tasker og flygtede ned ad trappen fra kontoret på tredje sal.

Under flugten forsøgte varehusets sikkerhedschef at spærre dem vejen, men han blev slået ned og indlagt med et mindre kraniebrud og en knust pegefinger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Varehusets sikkerhedschef spærrede røverne vejen her, men blev slået ned. (Foto: Ritzau Scanpix)

En kontordame havde dog held til at redde en af taskerne med 1,6 millioner kr.

Den bageste af røverne blev tilsyneladende så forskrækket, da hun åbnede døren ud til trappen, at han faldt ned ad de sidste trin og tabte, hvad han havde i hænderne.

Hun sparkede den ene taske væk fra ham, før han fik samlet sig og løb videre.

Blev ikke dømt

Røverne flygtede ud i en baggård, hvor de smed de resterende fem tasker med 5,6 millioner kr. i op i en barnevogn. De tog beigefarvede trenchcoats på uden på deres kedeldragter, før den ene af dem hastigt skubbede barnevognen ned ad Nørregade.

Vognen blev efterladt i parkeringskælderen under Israels Plads, hvor en fjerde mand i en bil ventede på røverne og deres bytte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Barnevognen, som blev brugt til at transportere de mange penge væk i, lod røverne stå i parkeringskælderen ved Israels Plads. (Foto: Ritzau Scanpix)

Dengang vidste politiet, at det var professionelle røvere, som var på spil. Hvem de var, fandt politiet dog først ud af tre år senere, da Blekingegadebanden blev afsløret.

Da de syv medlemmer fra banden blev dømt i 1991, fandt retsformanden det bevist, at banden stod bag julerøveriet i Daells Varehus. Men anklagemyndigheden kunne ikke bevise, hvem af dem der havde gjort det.

Derfor blev de frikendt for det kup.

Bo Weymann, 62, fortalte i 2009, at han havde deltaget i planlægningen af røveriet mod Daells Varehus. Det skete, da han stod offentligt frem i forbindelse med sin medvirken i dokumentarfilmen om banden, der er baseret på den 57-årige forfatter og journalist Peter Øvig Knudsens bøger ”Blekingegadebanden”.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close