Kendte13. december 2021

Jim Lyngvild: Blev kaldt adfærdsvanskelig

I de unge dage stod det ikke skrevet i kortene, at Jim Lyngvild skulle ende som succesfuld kunstner
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Der er fuld fart på for det 42-årige multitalent Jim Lyngvild, der har fået en lang række kendte danskere til at stille op som vølver (kvindelige kultledere i vikingetiden, red.) i en ny udstilling på Køge Museum.

Men det lå ikke lige for, at den tårnhøje gut skulle ende, hvor han gjorde.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/lyngvild_2.jpg
 (Foto: Søren Jul Lamberth)

Jim Lyngvild kan i dag skrive en lang række titler på sit cv. Lige nu er han aktuel med udstillingen “Vølver, guld og guder" på Køge Museum. (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Jeg gik på 10 forskellige skoler i min barndom og blev smidt ud fra dem alle. Jeg var det, man kaldte et problembarn og adfærdsvanskelig. Så jeg var ikke et menneske, hvor nogen nogen sinde skænkede det en tanke, at jeg skulle stå og lave det, jeg gør i dag, fortæller Jim til ferniseringen på “Vølver, guld og guder” og fortsætter:

– Men det var jo, fordi der måske kom en god fegudmor forbi og tryllede noget tryllestøv ud over mig en dag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lyngvild_5.jpg
 (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Det ligner mig jo på en prik, udbrød Ghita Nørby, 86, med stor begejstring. Divaen har i mange år været en af Jim Lyngvilds tætte venner, så selvfølgelig skulle hun foreviges som vølve. (Foto: Søren Jul Lamberth)

Elsker at knokle

Med sine mange projekter er der ingen tvivl om, at Jim har mange bolde i luften ad gangen. Men ifølge ham selv lader han op, når han får lov til at knokle igennem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lyngvild_1.jpg
 (Foto: Søren Jul Lamberth)

Danmarks nye kulturminister blev mødt med meget kritik, da det i august kom frem, at hun skulle være en del af udstillingen.
– Jeg er helt afklaret med, hvad det er jeg vil med min deltagelse, men det kom bag på mig, hvor stor opmærksomhed der var omkring det, fortalte Ane Halsboe-Jørgensen, 38, ved ferniseringen. (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Havde jeg gået i skolesystemet i dag, havde jeg helt sikkert fået en eller anden diagnose og bogstavkombination i panden, men det gør jeg ikke, så nu får jeg bare lov til at knokle og arbejde.

Og selv om hans kunstneriske udfoldelser ofte er blevet mødt med kritik, har han særligt et ønske med sine udstillinger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lyngvild_3_0.jpg
 (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Mine forældre er kommet til Danmark, og det er så dejligt. Det er skønt for mig, mine børn og mine forældre, fortalte Julie Berthelsen, 42, der til ferniseringen var flankeret af sin mor Helene, 68.
Julie har selv stået model til udstillingen.
– I bedste Jim-stil ringer han og siger, at han er på vej, og at han er der om 15 minutter. Så jeg ender med at stå og drikke min morgenkaffe, imens jeg får splattet blod i hovedet. (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Jeg vil gerne have, at så mange som muligt bliver inspireret. Der skal komme så mange Jim’er som muligt – nogle, som blev tabt i skolesystemet, som er sønner af enlige mødre med fem børn, og som aldrig ville være kommet på et museum, hvis der ikke var noget ekstraordinært.

Sponsoreret indhold