Kendte3. marts 2018

Helikopterkuppet: Fløj væk med 39 millioner

Det mest spektakulære bræk i nyere tid i Skandinavien bliver snart til en Hollywood-film.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/helikopterkuppet-i-stockholm.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det lignede en scene fra en ”Bourne”-film, men det var den skinbarlige virkelighed. Klokken 05.18 om morgenen den 23. september 2009 landede en helikopter på taget af G4S’ pengedepot i Västberga i det sydlige Stockholm.

Ud sprang tre mænd, der var maskerede og klædt i sort.

Med mukkerter bankede de sig vej igennem bygningens ovenlyspyramide, foldede en lang stige ud og klatrede ned ad den i bygningens atrium, før de sprængte sig vej ind i det lokale, hvor 14 ansatte var ved at tælle penge op.

Væk, væk, væk

De ansattes leder beordrede alle til at flygte, da døren til optællingsrummet blev sprængt, så de tungt bevæbnede røvere var alene i lokalet og kunne gafle så mange penge til sig, som de kunne bære.

39 millioner svenske kroner stak de af med, da de en halv time senere forsvandt samme vej, som de var ankommet. Den eneste grund til, at de ikke slap af sted med mere, var, at der ikke var plads til flere sække i helikopteren, når de også selv skulle være der.

Politiet tippet

Kuppet blev endnu mere bizart ved, at svensk politi faktisk havde været advaret om, at en aktion var på vej. Der var kommet en henvendelse fra serbisk politi, og røverne havde også røbet en dato for, hvornår de ville slå til. Men det havde ikke holdt stik, og beredskabet var blevet droppet.

Derfor blev politiet taget på sengen, og selve den morgen, hvor røverne slog til, havde de sørget for at sabotere politiets helikopter, så den ikke kunne komme i luften. Og de forsinkede politiets udrykning i biler ved at spænde jernkæder med partisansøm ud over fire centrale gader.

Havde lovet at stoppe

I januar i år udkom den svenske forfatter Jonas Bonniers bestsellerroman om kuppet på dansk. Han har interviewet fire røvere, som blev dømt for at deltage i det frække kup, men hans bog ”Helikopterkuppet” er ikke dokumentarisk.

Den mest farverige karakter i bogen er Sami Farhan, som han kaldes. Han har lovet sin kone Karin at stoppe sin kriminalitet. Hun venter og føder parrets anden søn, mens han planlægger kuppet.

Han går ikke af vejen for at tage babyen eller John på ét år med over skulderen, når han skal mødes med sine kumpaner. Det ville Al Pacino nok ikke have gjort, som en af røverne tørt bemærker.

Syv blev dømt

De fire røvere, som Jonas Bonnier har talt med, er Goran Bojovic, Charbel Charro, Safa Kadhum og Mikael Södergran. De var alle i 30’erne, da de sammen med tre andre blev dømt for røveriet.

Politiet mener, at der kan have været op mod 20 mand involveret i kuppet.

Safi Kadhum blev som den eneste dømt for at have været inde i værdidepotet. Han endte med at få otte års fængsel og var også den eneste, som erkendte sig skyldig. Charbel Charro og Mikael Södergran blev begge idømt fem års fængsel, mens Goran Bojovic, som blev betegnet som hjernen bag kuppet, fik fire års fængsel.

Og pengene fra røveriet? Ja, de forsvandt bogstavelig talt op i den blå luft.

Fra kup til Hollywood-scoop

Det dramatiske kup bliver formentlig inden længe til en film med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jake-gyllenhaal.jpg
 Foto: All Over Press

37-årige Jake Gyllenhaal skal spille hovedrollen i filmen om kuppet. (Foto: All Over Press)

Allerede inden Jonas Bonniers bog udkom, var rettighederne solgt til Netflix, som angivelig planlægger at begynde indspilningen af filmen til sommer. Den skal delvis optages på stedet i Stockholm.

Sidste efterår var kuppet genstand for en dokumentarserie i seks afsnit på SVT.

Sponsoreret indhold