Flæskekongen Umut Sakarya: Sådan mødte jeg min kæreste

29-årige Umut Sakarya har det som en kartoffel i sovsen på sin restaurant Guldkroen på Nørrebro. På fredag tager han sine første trin i \

29-årige Umut Sakarya har det som en kartoffel i sovsen på sin restaurant Guldkroen på Nørrebro. På fredag tager han sine første trin i "Vild med dans" – og han lover, at det bliver både vildt og utraditionelt.

(Foto: Mikael Rieck)

Det bliver ikke mere dansk end boller i karry, tarteletter og stegt flæsk.

Men manden bag de rød-hvide retter er – som navnet Umut Sakarya antyder – ikke vokset op med de klassiske kødretter i hjemmet.

Alligevel har tyrkeren på kort tid fået succes med flere restauranter i København, som alle skruer mormorstilen helt op på maks., efter han lærte det gamle håndværk, da han som kokkeelev lavede mad for et plejehjem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Der skal også kartofler til al den flæsk. Umut lærte sine færdigheder udi dansk mad, da han som kokkeelev lavede mad for et plejehjem. (Foto: Mikael Rieck)

Og med deltagelsen i årets "Vild med dans" - Familien Danmarks yndlingsunderholdning – lyder Umut som den perfekte integrationshistorie, men flæskekongen er stadig 100 procent Tyrker.

– Jeg er tyrker, og det vil jeg blive ved med at være. Jeg ser mig selv som gæst i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dansetrinnene sidder allerede lige i skabet ... (Foto: Mikael Rieck)

– Nogle gange tænker jeg, når jeg venter på bussen, at jeg er der som en ekstra passager. Det er jo ikke mit land, så man har en anden respekt for dem, der ligesom ejer "huset".

– Men jeg elsker København. Jeg kan godt lide ren luft og rent vand, fortæller den tyrkiske dansebamse til SE og HØR, da vi møder ham på hans egen restaurant Guldkroen, som åbnede i 2017.

En gylden historie

Umut ejer i dag tre restauranter i København, alle med udgangspunkt i gedigen dansk mad.

 

– Den hedder Guldkroen, fordi vi har sagt, at vores mad skal være stegt gylden, og vi har gyldne damer. Og så fordi jeg som tyrker godt kan lide guld, griner Umut.

 

Stilen er gammel dansk, og tapetet er fra 50'erne for at give den rette stemning.

 

– Der er fint penge i det, så forretningen kører, men vi investerer alle pengene i nye restauranter, fortæller den glade ejer.

Tyrkersvin

Umut Sakarya har tidligere vundet både DM og EM i finere kogekunst, men det var først, da han begyndte at lave flæskestegssandwich, at han opdagede et hul i markedet til traditionel dansk mad.

Artiklen fortsætter under billedet...

Umuts kæreste til "Vild med dans"-Knæk Cancer-arrangementet i Det Kongelige Teater den 25. oktober. Foto: Thomas Laursen

En udvikling, som DR3 fulgte i programmet "Tyrkersvin", og det har specielt været svært for en gruppe muslimer at acceptere Umuts kærlighed til det danske køkken.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Så er der gris på gaflen! (Foto: Mikael Rieck)

 – Jeg har været meget bange for reaktionerne fra det tyrkiske miljø efter ”Tyrkersvin”, og der har været reaktioner.

- Jeg har aldrig rigtig blandet mig med tyrkere i Danmark, men jeg ved, de er der. Og det er spydige kommentarer, der kommer.

– Heldigvis har der ikke været så mange, men jeg er ateist, og det kan de ikke forstå, siger Umut, som selv gik på islamisk skole som dreng.

Som 16-årig læste han dog Koranen på tyrkisk for første gang og blev enig med sig selv om, at den ikke skulle danne grundlag for livet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det flyder med øl og Fernet Branca i baren, og musikken er ren Giro 413. (Foto: Mikael Rieck)

Børn og bryllup

Også Umuts kæreste Clara, 20, er dansk, og hun arbejder tilmed som tjener på blandt andet Guldkroen, som udelukkende har dansk personale, så de kan skråle med på for eksempel ”Himmelhunden”, som tit brager ud gennem højttalerne. 

– Vi mødtes inde i byen. Hun kiggede på mig og sagde "fuck, en krop", griner Umut, som betegner sig selv som overvægtig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Umut har været sammen med sin kæreste Clara Cornelia Cleemann, 20, i to år. Hun er netop blevet student og arbejder som betagende tjener på Guldkroen. (Foto: Nikolaj Bonde)

Parret har været sammen i to år og bor under samme tag.

– Jeg tænker, at jeg skal have børn, og jeg vil også gerne giftes. Jeg vil lave sådan et sigøjnerbryllup med helstegte dyr.

Jeg tror, min kæreste siger ja til det. Den, der betaler, bestemmer jo, pjatter Danmarks ukronede flæskekonge.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close