Kendte14. september 2021

Ditte Okman bryder grædende sammen: - Sindssygt ubehageligt

Podcastværten var ikke at finde i sin vante stol under optagelserne til ”Det, vi taler om” forrige fredag, da hun måtte hasteopereres efter fund af celleforandringer
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20191105_dm_ditte_okman_interview_015.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Det var bestemt ikke alle faste lyttere af podcasten ”Det, vi taler om”, der forrige uge var helt tilfredse med, at den vante vært på programmet, Ditte Okman ikke var at finde i sin stol.

Men fredag kunne hun fortælle, hvorfor hun ikke var bag mikrofonen, da de andre gæster indtog lydstudiet.

Der var nemlig en ganske rørende grund bag.

For nylig fik podcastværten foretaget en smear-test for at blive tjekket for livmoderhalskræft. En test hun ikke har fået lavet siden 2009, men som hun følte sig nødsaget til, efter at have optaget en podcast sammen med Cana Buttenschøn om netop dette emne, og hvor Cana selv kort tid efter opdagede, hun var ramt af en stor knude i underlivet, da hun skulle føde sit tredje barn.

Den oplevelse sendte Okman afsted til lægen – og de forventede gode nyheder kom desværre dårlige tilbage:

- Jeg fik at vide, at prøven ikke var normal, og så fik jeg det bare megadårligt, fortæller hun i podcasten, mens tårerne begynder at trille.

- Det er ikke kræft, men forstadiet dertil, så jeg skulle opereres, lyder det videre fra hende, mens hun understreger, at det hele bare var ”fucking skod” og ”sindssygt ubehageligt”.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/20191105_dm_ditte_okman_interview_006.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Ditte Okmans forløb er endnu ikke afsluttet. Foto: Dan Mariegaard

Ikke slut endnu

Selve operationen gik som den skulle, men tirsdag kunne Okman fortælle SE og HØR, at det alligevel ikke gik som forventet.

- Jeg er helt ærligt lidt træt af det hele. Jeg havde jo håbet, at forløbet kunne slutte nu – det kan det så ikke, skriver hun i en SMS til SE og HØR og uddyber, at hun nu skal vente på at kroppen har fået ro, inden lægerne kan foretage operationen endnu en gang.

I ”Det, vi taler om” fortæller hun, hvor meget hun håber, andre kvinder vil få ringet til lægen og få foretaget en smear-test. Noget hun også understreger overfor SE og HØR:

- Jeg håber virkelig, at flere kvinder vil lade sig teste. Ikke sjuske. Vi har et så godt screeningsprogram, at man kan nå at fange rigtig mange. Og så vil jeg opfordre forældre til at vaccinere deres børn, slutter hun og fortsætter, at skulle man ”være imod vacciner, så husk for Guds skyld den skide smear-test”.

Ditte Okman selv var ikke vaccineret med HPV-vaccinen, inden hun opdagede sine celleforandringer. Noget hun dog er ved at få nu, og trods den ubehagelige oplevelse, er hun ved godt mod.

- Jeg er bare uheldig. De skal jo nok få det hele med, det er bare ikke en særlig rar operation.

- Jeg ved, hvor dygtig videnskaben er, og jeg ved, at mit stadie ikke er kræft, men noget man af erfaring ved, kan udvikle sig til det, og derfor handler man nu. Det er jeg ekstremt taknemmelig over.

Så mange rammes

Selvom tallet for tilfælde af livmoderhalskræft er faldet markant siden 1960'erne, hvor tilbud om screening startede, så rammer det fortsat.

Risikoen for at blive ramt er højst for kvinder mellem 35-39. Men den er også høj for ældre kvinder.

I dag tilbydes kvinder mellem 23 og 64 år regelmæssigt at blive screenet for livmoderhalskræft. Her foretager lægen en celleprøve, som bliver undersøgt for celleforandringer.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Sponsoreret indhold